Εστίαση: Πυρετός προετοιμασιών για να σηκωθούν τα ρολά - Με ωράριο, τεστ, αλλά όχι μουσική
Ανανεώθηκε:
Σε έναν αγώνα δρόμου βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης, καθώς από αύριο Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, ανοίγουν και πάλι τα καταστήματά τους μετά από έξι μήνες. Αυστηροί όροι προβλέπονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επανεκκίνηση αυτής της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εύθραυστη επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Έτσι, από τη Δευτέρα του Πάσχα, οι επιχειρήσεις της εστίασης ανεβάζουν ρολά, αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, με αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και μόνο για καθήμενους.
Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία, είναι υποχρεωτική.
Ωστόσο, δεν επιτρέπεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
Παρά τους αυστηρούς όρους όμως, τα τηλέφωνα σε εστιατόρια και ταβέρνες έχουν πάρει «φωτιά» για κρατήσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμα τραπέζια για την ερχόμενη εβδομάδα και ήδη έχουν σχηματιστεί λίστες αναμονής.
Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες Μ.Σάββατο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς έκανε λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ανέφερε ότι πρόκειται για το 20% των καταστημάτων εστίασης.
Σημείωσε, δε, ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιχειρηματίες που δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα για να ξεκινήσουν τη λειτουργία των χώρων τους. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις ενίσχυσης από το ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση, που αφορά την αγορά πρώτων υλών, δεν έχει ανοίξει ακόμη.
Επιπλέον, ο κ. Καββαθάς έκανε λόγο για πρόβλημα και στην διανομή των self test, καθώς αφενός οι ΑΜΚΑ των υπαλλήλων που επανέρχονται από την αναστολή εργασίας δεν είναι περασμένοι στο σύστημα, αφετέρου τα φαρμακεία δεν διαθέτουν self test μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις εφημερίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπλοκή με τη λειτουργία των χώρων εστίασης τη Δευτέρα.
Αναλυτικά τα μέτρα για την εστίαση
Συγκεκριμένα, για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering - εκτός των φοιτητικών εστιατορίων θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,
2. φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,
3. μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
- Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
- Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ' οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
- Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).
Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό Χώρο.
Κατ' εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και οι κανόνες υγιεινής.
Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή,
- μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι,
- πληρότητα 50% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ' της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β' 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ).
- Πληρότητα 40% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ' της παο. Α του άρθρου 14 τικ υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/0,70 τ.μ).
- Απαγόρευση ζωντανής μουσικής.
- Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/ δεξιώσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της νέας ΚΥΑ, για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.
Για τα κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ) υπάρχει δυνατότητα προαιρετικού (διευρυμένου) ωραρίου λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, και επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.
Πώς μεταβάλλεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας
Από τη Δευτέρα του Πάσχα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετατίθεται στις 23:00 το βράδυ και τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο στις 23:45.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία ενημέρωση:
«Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 23:00».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μετακινήσεων, επιτρέπεται πλέον η διαδημοτική μετακίνηση και τις καθημερινές, ενώ μετά τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.