«Ανάσες» χαλάρωσης: Πώς αλλάζει η καθημερινότητα των πολιτών από τη Δευτέρα του Πάσχα
Ανανεώθηκε:
Ορόσημο για την έναρξη της σταδιακής «χαλάρωσης» των αυστηρών μέτρων που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο του lockdown έναντι του κορωνοϊού χαρακτηρίζεται η 3η Μαΐου, καθώς το άνοιγμα της εστίασης έπειτα από σχεδόν έξι μήνες θα συνοδευτεί και από την κατάργηση του μέτρου αποστολής SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών, μια προοπτική που συζητείται κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Σε ό,τι αφορά το «καυτό» ζήτημα των SMS το πιθανότερο σενάριο είναι να αποτελέσουν παρελθόν από τις 3 Μαΐου ή το αργότερο στις 15 Μαΐου -ημέρα ορόσημο για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.
Ήδη, αρκετοί από τους ειδικούς εκτιμούν πως το μέτρο της αποστολής των SMS δεν έχει πλέον ουσία, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται μια σταθεροποίηση στους επιδημιολογικούς δείκτες, παρά το γεγονός ότι το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται σφοδρές πιέσεις λόγω νέων κρουσμάτων αλλά και εισαγωγών στις ΜΕΘ.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης αναφερόμενος στο ζήτημα των SMS απάντησε δηκτικά:
«Ποια SMS; Στέλνει SMS πια κανείς; Τα ελέγχει κανείς; Νεκρό πράγμα το οποίο βαυκαλιζόμαστε ότι συμβαίνει. Δεν συμβαίνει».
Όπως εξήγησε, οι δραστηριότητες ανοίγουν, αλλά με συγκεκριμένους όρους και υγειονομικά πρωτόκολλα βασιζόμενα και στα self test όχι με λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε».
«Δε νομίζω ότι μπορούν να κλείσουν δραστηριότητες με τον τρόπο που λειτουργούν. Το λιανεμπόριο λειτουργεί πια με όρους ιατρείου δεν έχει αφήσει επιδημιολογικό αποτύπωμα», σημείωσε.
Παπαθανάσης: Υπό αναμόρφωση το σύστημα των SMS - Δεν θα χρειάζεται για την εστίαση
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα των SMS από τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και ανοίγει η εστίαση.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, «δεν θα χρειάζεται η αποστολή SMS για την εστίαση», ενώ αναφερόμενος στον περιορισμό της κυκλοφορίας στις 23:00 είπε:
«Στις23:00 είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μετά τις 23:00 μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να κυκλοφορούν. Καλώ λοιπόν τους πολίτες να υπολογίζουν το χρόνο τους, ώστε στις 23:00 να έχουν φτάσει στα σπίτια τους».
Σε ερώτηση εάν στην εστίαση που ανοίγει τη Δευτέρα συμπεριλαμβάνονται και τα μπαρ, καθώς έχει προκύψει σύγχυση, είπε πως το θέμα των ΚΑΔ που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, καθώς και η χρήση του sms μετακίνησης, αποτελούν τα σημερινά υπό εξέταση θέματα της Επιτροπής.
«Όλο το σύστημα των SMS είναι υπό αναμόρφωση, να περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις. Στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τη Δευτέρα θα είναι ξεκάθαρο το πώς θα λειτουργήσουν», είπε.
Το ίδιο αφορά και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και το λιανεμπόριο χωρίς την αποστολή SMS, ότι δηλαδή «το θέμα είναι υπό αναμόρφωση», ζητώντας υπομονή μέχρι τις ανακοινώσεις.
Όσον αφορά στο θέμα των γυμναστηρίων επεσήμανε ότι, πρέπει «να περιμένουμε να ανοίξει η εστίαση, να δούμε το θέμα της διασποράς. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διασπορά, θα το περιμένουμε από τους επιστήμονες, που αυτήν τη στιγμή έχουν το νου της στο άνοιγμα της Δευτέρας».
Ερωτηθείς αν με το άνοιγμα του Τουρισμού θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μετακινήσεων, έκανε παράκληση να «δούμε» την επόμενη εβδομάδα που είναι «ένα βήμα».
«Είναι μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει η Ελλάδα ότι είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», κατέληξε.
Προ των πυλών και το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές
Για την προσεχή Δευτέρα, με το άνοιγμα της εστίασης, προανήγγειλε και το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με φόντο τους ισχύοντες περιορισμούς εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν η διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται μόνο το Σαββατοκύριακο.
Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση μετακινήσεων το βράδυ, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα 3 Μαΐου όταν ανοίγει η εστίαση, η νυχτερινή κυκλοφορία θα επιτρέπεται έως τις 23:00.
Παράλληλα, από τις 15 Μαΐου όταν ξεκινήσει και επισήμως η τουριστική σεζόν, θα επιτραπούν και πάλι οι υπερτοπικές μετακινήσεις.
Τι θα ισχύσει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις
Σε ό,τι αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:
Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.
Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια ή και ιδιωτική (κλινική ή νοσοκομείο) δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής. Όπως διευκρινίστηκε τη Δευτέρα, οι μετακινήσεις δεν καλύπτονται με έγγραφο από ιδιώτη γιατρό.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.
Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.