ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από Μ. Δευτέρα μέχρι τις 3 Μαϊου

Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από Μ. Δευτέρα μέχρι τις 3 Μαϊου

Αυστηροποίηση των ελέγχων και περιορισμό των υπερτοπικών μετακινήσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα μέτρα που θα ισχύουν την περίοδο του Πάσχα και συγκεκριμένα μέχρι τη Δευτέρα 3 Μαΐου, στις 6:00 το πρωί.

Ήδη, οι έλεγχοι της αστυνομίας στα διόδια των εθνικών οδών είναι εξονυχιστικοί, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.

Από νωρίς το πρωί, οι αστυνομικοί πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε οχήματα αλλά και σε λεωφορεία ΚΤΕΛ, εξετάζοντας τις βεβαιώσεις κατ' εξαίρεσης μετακίνησης και διασταυρώνοντας τα στοιχεία.

Αυστηροποιούνται επίσης οι έλεγχοι στις μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα τόσο για αυτές που αφορούν λόγους εργασίας, όσο και για θέματα υγείας. Η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται οι εξής μετακινήσεις:

  • για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων
  • για λόγους υγείας απαιτείται βεβαίωση αποκλειστικά από δημόσια υγειονομική αρχή.
  • σε περίπτωση κηδείας θα απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου, ενώ όσοι μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, κάτι που θα επιβεβαιώνεται από το Ε1, θα μπορούν να το πράξουν εφάπαξ και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν

Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, ενώ δεν αποκλείεται το πρόστιμο να είναι αθροιστικό εάν κριθεί ότι πρόκειται για διπλή παράβαση.

Δείτε εδώ την Κοινή Υπουργική Απόφαση

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  • Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.