ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Επέκταση του ακαταδίωκτου σε όλους τους γιατρούς ζητούν οι υγειονομικοί

Κορωνοϊός: Επέκταση του ακαταδίωκτου σε όλους τους γιατρούς ζητούν οι υγειονομικοί
AP Photo / Thanassis Stavrakis

Την επέκταση του ακαταδίωκτου σε όλους τους γιατρούς που ασχολούνται με την Covid-19 και τους εμβολια ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ).

Μετά τον πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο που αποποιήθηκε των προνομίων της τροπολογίας, η Ομοσπονδία υγειονομικών αναφέρει, ότι η ψήφιση της τροπολογίας σχετικά με το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής επιτροπής για την covid-19, της επιτροπής εκτάκτων συμβάντων και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, για λόγους ισότητας και ισονομίας, πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους γιατρούς που ασχολούνται με την covid-19 και τους εμβολιασμούς.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκτιμά ότι «σε αντίθετη περίπτωση οι παρενέργειες της απόφασης θα επηρεάσουν αρνητικά και τις σχέσεις των γιατρών, δημιουργώντας γιατρούς δύο ταχυτήτων (επιστημονική ανισότητα) και δίδοντας αφορμή για σωρεία αγωγών κατά των λειτουργών υγείας, αγωγές που ήδη έχουν ξεκινήσει».

Εξαδάκτυλος: Αποποιούμαι των προνομίων της τροπολογίας

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αποποιήθηκε των προνομίων που του παρέχει η τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ζητώντας ασυλία για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που εμπλέκεται στην πανδημία.

Όπως αναφέρει αποποιείται των προνομίων «μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία».

Σε δήλωσή του σημειώνει ότι από τον Μάρτιο 2020 ο ΠΙΣ είχε ζητήσει να υπάρξει η συγκεκριμένη δίκαιη ρύθμιση για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και πολεμικές συνθήκες με τον κορονοϊό και μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο είχε δει με κατανόηση ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η ρύθμιση είναι απολύτως λογική και αναγκαία, γι' αυτό εξάλλου ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία κ.α. Πρέπει ωστόσο να προηγηθούν οι γιατροί και νοσηλευτές όλης της χώρας που δίνουν τη μάχη», καταλήγει.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου. Καλεί το υπουργείο Υγείας να προτάξει την άμεση νομοθέτηση ασυλίας για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας «για λόγους ηθικής τάξεως, ισονομίας και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς, υπό συνθήκες πολεμικής εκστρατείας».

Ο κ. Ελευθερίου προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι είναι λογικό να αποποινικοποιείται η έκφραση επιστημονικής άποψης, θεωρώ άτοπο να προτάσσεται το ακαταδίωκτο της επιτροπής λοιμωξιολόγων και την ίδια ώρα να αφήνει ακάλυπτο το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ήδη δεκάδες δικαστικές ενέργειες εναντίον ιατρών βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα».