ΕΛΛΑΔΑ

O χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα: Πότε ανοίγουν σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο χωρίς SMS

O χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα: Πότε ανοίγουν σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο χωρίς SMS
AP Photo/Petros Giannakouris

Με το Πάσχα των Ελλήνων στο χωριό να μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν για το... 2022, αυτό που αναμένεται τώρα είναι το οδικό σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα που θα συζητήσουν για πρώτη φορά σήμερα οι λοιμωξιολόγοι και θα περιγράψει στο διάγγελμά του για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το βαρύ ιικό φορτίο που καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική, θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει από τις 10:00 το πρωί, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις και να κάνει τις εισηγήσεις της για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Δημήτρης Παρασκευής, δεν αναμένεται να γίνει σύσταση για να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση δεν θα εισηγηθεί άνοιγμα διαπεριφερειακών μετακινήσεων στην επιτροπή.

Μάλιστα, η ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα.

Αυτό που αναμένεται πάντως είναι ο σχεδιασμός του οδικού χάρτη για την έξοδο από τον λαβύρινθο των lockdown και των απαγορεύσεων, οι οποίες έχουν αδιαμφισβήτητα κουράσει τον γενικό πληθυσμό, ενώ όπως φαίνεται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Για τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα και το άνοιγμα των σχολείων, η Επιτροπή φαίνεται θετική στο άνοιγμα των Δημοτικών και των Γυμνασίων, με τον τρόπο που άνοιξαν και τα Λύκεια, παρότι επιβεβαιώθηκε η εκτιμώμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων με τη χρήση του «όπλου» των self test.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο είναι –με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν απρόοπτα και δεν θα υπάρξει ξαφνική επιδείνωση των κρουσμάτων και του δείκτη μεταδοτικότητας- να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Μαΐου, όπως ήδη ανακοίνωσε ως πρόθεση της κυβέρνησης η Νίκη Κεραμέως.

Την ίδια περίοδο θα ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους με τις πιθανές ημερομηνίες που εξετάζονται να είναι η 6η ή η 12η Μαΐου, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν χωρίς οι πελάτες να χρειάζεται να στείλουν sms στις 5 Μαΐου.

Η νέα περίοδος θα εγκαινιαστεί επίσημα με το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Στην ίδια ημερολογιακή ζώνη, αμέσως μετά το Πάσχα, τοποθετείται το βήμα της πλήρους άρσης των περιορισμών που υπάρχουν στο καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και των μεγαλύτερων φορέων της αγοράς.

Το στίγμα δόθηκε από τον πρωθυπουργό κατά την παρέμβασή του στην «Πολιτική Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας:

«Διότι η υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος.

Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη.

Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει ο πολιτισμός, αρχικά με το άνοιγμα των θερινών σινεμά και στη συνέχεια των θεάτρων.

Ωστόσο προς το παρόν, οποιαδήποτε συζήτηση για συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος των κλάδων αυτών θεωρείται παρακινδυνευμένη.