ΕΛΛΑΔΑ

Ο «συμβιβασμός» για το Πάσχα: Επιτάφιος γύρω από τον ναό και Ανάσταση νωρίς

Ο «συμβιβασμός» για το Πάσχα: Επιτάφιος γύρω από τον ναό και Ανάσταση νωρίς
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME

Δεν είναι μόνο το ενδεχόμενο για «Πάσχα στο χωριό» που φαίνεται να απομακρύνεται λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, για δεύτερη χρονιά οι εορτασμοί θα απέχουν παρασάγγας από την «κανονικότητα» ελέω κορωνοϊού.

Όπως όλα δείχνουν, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον Ιερό Ναό, ενώ οι καμπάνες για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του θεανθρώπου θα ηχήσουν αρκετά νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.

Ο τρόπος λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων τους την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχαν σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να επιτεύχθηκε συνεννόηση για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες την εβδομάδα του Πάσχα.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «κάναμε συμψηφισμό [με τον πρωθυπουργό]». Ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χουμε την δυνατότητα να πάμε το "Πασχα στο χωριο", ενώ σε ό,τι αφορά την Μ.Παρασκευή ανέφερε ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τους ιερούς ναούς.

«Βρήκαμε μία λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε [στο χωριό] και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ, οι εργασίες της οποίας είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν αύριο, Τρίτη, θα ανακοινωθεί το πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργήσουν οι ναοί την περίοδο του Πάσχα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι μετά τους εκατέρωθεν συμβιβασμούς θεωρείται αρκετά πιθανός ο εορτασμός της Ανάστασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.

Έτσι, σύμφωνα με κάποια σενάρια δεν αποκλείεται να σημάνει Ανάσταση φέτος στις 21:00 ή ακόμη και νωρίτερα, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η εισήγηση της ΔΙΣ

Η Εκκλησία έχει προτείνει υπαίθριες Ακολουθίες, Ανάσταση σε πλατείες και αύλειους χώρους εκκλησιών, καθώς και μεγαλύτερο αριθμό πιστών εντός των ναών.

Ειδικότερα, η πρόταση της Εκκλησίας είναι να επιτραπεί η παρουσία έως 100 ατόμων εντός των μεγάλων ναών και να ισχύσει η αναλογία του ενός πιστού ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου στις εκκλησίες.

Παράλληλα, προτείνει να επιτραπεί να γίνονται υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και σε προαύλειους χώρους εκκλησιών.

Ακόμη, προτείνεται αλλαγή του ωραρίου, με τις ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής να επεκτείνονται μέχρι τις 23:00 ή και τα μεσάνυχτα, ενώ η Ανάσταση μετά τα μεσάνυχτα.

Απομακρύνεται το «Πάσχα στο χωριό»

Υπό το πρίσμα της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία από το τρίτο κύμα της πανδημίας, καθώς εδώ και εβδομάδες λειτουργούν πέραν των ορίων τους, το ενδεχόμενο να εορταστεί το «Πάσχα στο χωριό» απομακρύνεται αργά αλλά σταθερά.

Για ακόμη μία ημέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αριθμό - ρεκόρ ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (847), ενώ όλα τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται.

«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει», προειδοποίησε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σαν σενάριο ανέφερε ότι, το αν κάποιος έχει μια δεύτερη κατοικία σε περιοχή που επιδημιολογικά είναι στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή όπου είναι η κύρια κατοικία του και θέλει να μεταβεί εκεί για το Πάσχα, είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί.

«Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένεια μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, «φρένο» στο ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων έβαλαν η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.

Από την πλευρά της η κυρία Γιαμαρέλλου τόνισε ότι την Επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Πάντως, σε άλλο μήκος κύματος, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να καθορίζει η πίεση στα νοσοκομεία τις αποφάσεις σχετικά με την κοινωνία.

«Πρέπει δυστυχώς να είμαστε πιο στυγνοί» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι μπορεί να αποτελεί κριτήριο τι θα γίνει με ορισμένους ασθενείς και οι αποφάσεις για την κοινωνία πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συναισθηματισμούς.

Εξήγησε ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν μέτρα που άσκησαν από τις μεγαλύτερες πιέσεις, το lockdown ήταν πάρα πολύ έντονο χωρίς μάλιστα να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι η χώρα μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο αντιμετώπισης.

Ο καθηγητής είπε ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απόλυτα σχετιζόμενοι με τα «μικρά ανοίγματα» που έχουν γίνει και συνεπώς πρέπει να συνεχιστούν ώστε να δοθεί μία λύση στους πολίτες να κοινωνικοποιηθούν.