Κορωνοϊός: Σε τι διαφέρουν τα εμβόλια των Johnson & Johnson και AstraZeneca
Ανανεώθηκε:
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson και η αναστολή της χορήγησής του στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, -εν αναμονή της γνωμοδότησης αύριο, Τρίτη, από τον ΕΜΑ- λόγω περιστατικών θρομβώσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Μιλώντας για την αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα ξεκινούσε σήμερα στην Ελλάδα, ανέφερε πως στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 7.700.000 εμβολιασμών. Η ίδια εξήγησε ότι τα περιστατικά με το σύνδρομο θρομβώσεων είναι σπάνια και εμφανίστηκαν σε γυναίκες 18 έως 48 ετών.
Η αναστολή γίνεται για λεπτομερή διερεύνηση των περιπτώσεων αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και να ευαισθητοποιηθούν οι γιατροί αλλά και το κοινό, είπε.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Είναι διαφορετικό ως προς το είδος και τον φορέα στον οποίο προσκολλάται σε σχέση με εκείνο της AstraZeneca.
Υπογράμμισε πως το εν λόγω εμβόλιο έχει πολλά πλεονεκτήματα: Είναι ανθεκτικά και μπορούν να διατηρηθούν σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης, είναι πρακτικότερα και εύκολα να μεταφερθούν. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι είναι μονοδοσικό. Η προστασία του εμβολίου αρχίζει μετά από 14 μέρες και η αποτελεσματικότητά του εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 81%. Μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως από εισαγωγές και θανατηφόρα νόσο.
Μάλιστα όπως τόνισε φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και στις μεταλλάξεις του ιού ακόμα και την Νοτιοαφρικανική.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες αυτές θρομβώσεις είναι σημαντική, και η διαλεύκανση θα βοηθήσει στην εμπιστοσύνη για την ασφάλεια των εμβολίων.
«Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά», είπε και εξήγησε:
Υπάρχει σύστημα αυστηρής επιτήρησης που εντοπίζει τις σπάνιες αυτές επιπλοκές έγκαιρα ώστε να αντιμετωπιστούν.
«Ας κάνουμε υπομονή για λίγες ώρες και ημέρες και ας περιμένουμε την γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ) και των αμερικανικών αρχών (FDA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε σύντομα ακόμη ένα όπλο για να αντιμετωπίσουμε την Covid-19», προέτρεψε κλείνοντας.
Θεμιστοκλέους: Μικρή επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι οι 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που παραλάβαμε μέχρι να βγει απόφαση του EMA, του FDA και της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών, δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Όμως όπως τόνισε αυτό θα έχει μικρή επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, «γιατί πρόκειται για μικρή ποσότητα εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως μικρές είναι και ποσότητες των παραδόσεων που αναμενόταν από την Johnson & Johnson έως τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας».
Ερωτηθείς για το αν έχει αποκατασταθεί ο ρυθμός εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι «η μη προσέλευση παρότι έχει κλειστεί ραντεβού είναι ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τα άλλα δύο εμβόλια της Pfizer και της Moderna». Πάντως είπε ότι το 93% όσων κλείνουν ραντεβού προσέρχονται για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο διευκρίνισε ότι τα περισσότερα ελεύθερα ραντεβού αυτή τη στιγμή για τον Απρίλιο και τον Μάιο είναι για το εμβόλιο αυτό.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.
Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων είπε ότι από την BioNTech-Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Monterna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Τέλος, από την AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.