ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους: Εντός Μαΐου οι εμβολιασμοί με Johnson&Johnson

Θεμιστοκλέους: Εντός Μαΐου οι εμβολιασμοί με Johnson&Johnson
INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στο γεγονός των τελευταίων ημερών που είναι η αναστολή της εφαρμογής του εμβολίου της Johnson&Johnson αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid 19.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο περίπου 7 εκατομμύρια εμβολιασμών σε γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών.

Η αναστολή γίνεται για λεπτομερή διερεύνηση των περιπτώσεων αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και να ευαισθητοποιηθούν οι γιατροί αλλά και το κοινό, είπε.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Είναι διαφορετικό ως προς το είδος και τον φορέα στον οποίο προσκολλάται σε σχέση με εκείνο της AstraZeneca.

Υπογράμμισε πως το εν λόγω εμβόλιο έχει πολλά πλεονεκτήματα: Είναι ανθεκτικά και μπορούν να διατηρηθούν σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης, είναι πρακτικότερα και εύκολα να μεταφερθούν. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι είναι μονοδοσικό. Η προστασία του εμβολίου αρχίζει μετά από 14 μέρες και η αποτελεσματικότητά του εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 81%. Μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως από εισαγωγές και θανατηφόρα νόσο.

Η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες αυτές θρομβώσεις είναι σημαντική. Η διαλεύκανση θα βοηθήσει στην εμπιστοσύνη της ασφάλειας των εμβολίων, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά: Υπάρχει σύστημα αυστηρής επιτήρησης που δίνει τη δυνατότητα έγκυρης πρόγνωσης για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ας ελπίσουμε και ας κάνουμε υπομονή λίγες μέρες μέχρι τη γνωμοδότηση των ρυθμιστικών αρχών, τόνισε.

Για τους εμβολιασμούς εγκύων

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εγκύων, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η αρχική θέση ήταν απαγορευτική. Ωστόσο, το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, αλλα και η επιβάρυνση του ίδιου του εμβρύου, σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις εάν η έγκυος έχει αυξημένο κίνδυνο. Τα πρόσφατα στοιχεία -που προ δύο ημερών ανακοινώθηκαν- στηρίζονται σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις και αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων.

Τόνισε ότι τα εμβόλια που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται στις εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως. Επιπλέον, επεσήμανε ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και πως ο θηλασμός επίσης είναι ασφαλής.

Θεμιστοκλέους: Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί

Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου "Ελευθερία".

Περισσότεροι από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.

Επισήμανε πως με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, των ηλικιών από 18-59, ενώ την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54.

Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων είπε ότι από την BioNTech-Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Monterna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Τέλος, από την AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Ποιες ομάδες εμβολιάζονται αυτή την εβδομάδα

«Σκυτάλη» στη σειρά των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού λαμβάνουν από την Τετάρτη 21 Απριλίου οι εκπαιδευτικοί και τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 55-59, ενώ ακολουθεί το Σάββατο 24 Απριλίου η ηλικιακή ομάδα 50-54. Σημειώνεται πως η πλατφόρμα του εμβολιασμού έχει ήδη ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των ραντεβού για τους πολίτες, ηλικίας από 18 έως 59 ετών, που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, η ειδική πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 16 Απριλίου με την διαδικασία να προχωρά σταδιακά έως και σήμερα, Δευτέρα.

Η συγκεκριμένη ομάδα εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 800.000 άτομα.

Βάσει της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και η ηλικιακή ομάδα 55-59.

Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50-54.

Στον «πάγο» οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Σημειώνεται πως έχει ήδη ανακοινωθεί αρμοδίως η αναστολή της προγραμματισμένης για σήμερα, Δευτέρα, έναρξης των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με τα αναφερθέντα περιστατικά θρομβώσεων.

Στη χώρα έχουν παραδοθεί ήδη από την εταιρία περισσότερες από 30.000 δόσεις, όμως ο εμβολιασμός έχει μπει στον «πάγο» έως τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ που αναμένονται την Τρίτη.

Νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Ως προς τα οριζόμενα ως νοσήματα αυξημένου κινδύνου, είναι τα εξής:

  • Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
  • Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
  • Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
  • Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
  • Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
  • Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
  • Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
  • Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
  • Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
  • Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
  • Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
  • Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα για την ομάδα των πασχόντων από νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (Κατηγορία Α') είχε ανοίξει στις 19 Μαρτίου.

Αρνητικό ρεκόρ με 847 διασωληνωμένους - 1.607 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 19 Απριλίου πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.607, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 316.879 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.072 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.540 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 847 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.943 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 468 (ημερήσια μεταβολή -5.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 509
ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη).