ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ CNN Greece: Πάσχα στο χωριό... Τρεις επιστήμονες, τρεις διαφορετικές απόψεις

ΙΝΤΙΜΕ / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Διχασμένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις εν όψει του Πάσχα, ακόμη και με την υιοθέτηση του self test για την μετάβαση στο χωριό.

Τρεις επιστήμονες που μίλησαν στο CNN Greece εξέφρασαν αντικρουόμενες μεταξύ τους απόψεις σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτραπούν ή όχι οι μετακινήσεις το Πάσχα, καθώς άλλοι διατηρούν επιφυλάξεις και άλλοι βλέπουν το ενδεχόμενο αυτό με θετική ματιά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, συμφωνούν ότι οποιοδήποτε άνοιγμα της κοινωνίας πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Από τη μία πλευρά ο επιδημιολόγος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνομιλία του με το CNN Greece διατύπωσε επιφυλάξεις για τις μετακινήσεις στο χωριό το Πάσχα.

Αντίθετα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς διακρίνει μια τάση αποκλιμάκωσης της κατάστασης, συμφωνεί με την ιδέα της μετακίνησης το Πάσχα, αλλά με εργαλεία τα self test και τους εμβολιασμούς.

Με την άποψη του κ. Βασιλακόπουλου συμφωνεί εν μέρει και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία όμως τονίζει ότι κατά τη γνώμη της η μετάβαση στο χωριό θα πρέπει να γίνει με μοριακό τεστ και όχι με self τεστ.

Παναγιωτόπουλος: Πρόωρη και εκτός μέτρου η συζήτηση για το Πάσχα

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, θεωρεί πρόωρη και εκτός μέτρου τη συζήτηση αυτή. Οι αποφάσεις όπως λέει θα ληφθούν την ώρα που πρέπει και με βάση την εξέλιξη των δεδομένων.

«Δεν είναι του παρόντος η συζήτηση για το Πάσχα στο χωριό. Είναι πρόωρη και εκτός μέτρου. Πεθαίνουν άνθρωποι το καταλαβαίνουμε; Καλλιεργείται ένα κλίμα Πάσχα στο χωριό που είναι εκτός τόπου. Θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των δεδομένων. Να συμφιλιωθούμε με την αβεβαιότητα... Δεν μπορούμε, είναι πρόωρο να λέμε ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Βασιλακόπουλος: Να μετατακινηθούμε με προσοχή και με αρνητικό self test

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας, τάσσεται υπέρ των μετακινήσεων το Πάσχα με τη βοήθεια των αρνητικών self test. Αν οι πολίτες μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι τους θα συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν σε κλειστούς χώρους, ενώ είναι προτιμότερο να βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους όπου η μεταδοτικότητα είναι χαμηλότερη:

«Μπορούμε να μετακινηθούμε και είναι υγειονομικά σωστό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNN Greece και εξηγεί το γιατί:

«Η Ελλάδα είναι μια ενιαία περιφέρεια χωρίς βαθία κόκκινες ή πράσινες περιοχές. Έχει επίσης ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εμβολιάστηκαν και επίσης είναι και αυτοί που έχουν αναρρώσει και είναι υγειονομικά ακίνδυνοι.

»Αυτοί που δεν θα μετακινηθούν θα μαζευτούν σε σπίτια σε παρέες 10-15 ατομων να γιορτάσουν το Πάσχα. Αν συμβεί αυτό θα έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, αλλά στόχος είναι οι συγκεντρώσεις να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, όπου είναι μικρότερη η μεταδοτικότητα.

»Δεν βλέπω λοιπόν τι θα κερδίσουμε με το να απαγορευτούν οι μετακινήσεις. Έχουμε επίσης μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων ανθρώπων, έναν αριθμό που αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Συνεπώς, αν περιορίσουμε τον κόσμο στις πόλεις αυξάνουμε την μεταδοτικότητα».

Για τα sefl test ο κ. Βασιλακόπουλος εκτιμά πως είναι ένα σωστό εργαλείο που σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας, (μάσκες και αποστάσεις) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή έξοδο των πολιτών το Πάσχα:

«Είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο και συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που το εφάρμοσε, το οποίο βοηθάει να βρούμε τους θετικούς στον κορωνοϊό», σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος και συνεχίζει:

«Οι αρνητικοί φυσικά μπορούν να μετακινηθούν αλλά με μεγάλη προσοχή, με μάσκες και αποστάσεις, ως να έχουν κορωνοϊό και να μην το ξέρουν. Δεν πρέπει το self test να χρησιμοποιηθεί ως συγχωροχάρτι και να πάψουμε να προσέχουμε. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Άρα με την επίδειξη αρνητικού self test οι αρνητικοί μπορούν να μετακινηθούν προς το χωριό με μεγάλη προσοχή. Οι θετικοί αντίθετα, δεν πρέπει να μεταβούν στα χωριά τους. Μπορούν επίσης να μετακινηθούν όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα των ημερών, ο κ. Βασιλακόπουλος σημειώνει ότι υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης η οποία αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα:

«Όλα δείχνουν ήπια αποκλιμάκωση και από την επόμενη εβδομάδα θα γίνει πιο εμφανής: Τα λύματα Αττικής για τρίτη εβδομάδα δείχνουν αποκλιμάκωση, τα λύματα Θεσσαλονίκης δείχνουν σταθεροποίηση, ο δείκτης θετικότητας πέφτει και υπάρχει βελτίωση του αριθμού εξιτηρίων. Η κατάσταση στις ΜΕΘ ωστόσο θα αργήσει να αποκλιμακωθεί γιατί η νοσηλεία στις κλίνες αυτές είναι μια διαδικασία που χρειάζεται περισσότερο χρόνο» αναφέρει ο καθηγητής.

Λινού: «Όχι στις μετακινήσεις με self test»

«Ναι» στις μετακινήσεις με όρους και μοριακό τεστ αντί του self test, λέει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

«Οι μετακινήσεις το Πάσχα πρέπει να επιτραπούν με έντονη ενημέρωση και μέτρα ασφαλείας, αποστάσεις και μάσκες. Ωστόσο δεν πρέπει να επιτραπούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια με παραπάνω από μία οικογένεια, ενώ σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερα άτομα με μάσκες και αποστάσεις» λέει η κ. Λινού.

«Η μετακίνηση το Πάσχα θα πρέπει να γίνει με την επίδειξη μοριακού τεστ ή rapid test από επίσημο φορέα, καθώς τα self test έχουν πιθανότητες λάθους και ανακρίβειας και δεν αποτελούν μορφή ελέγχου», προσθέτει.

Αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο, η κ. Λινού, σημειώνει ότι παρατηρείται μια αποκλιμάκωση η οποία ωστόσο είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει.

«Επίσης ο δείκτης θετικότητας είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι ήταν δύο εβδομάδες πριν, ενώ τα λύματα όπως ανακοινώνεται δείχνουν αποκλιμάκωση» σημειώνει η κ. Λινού, προσθέτοντας ότι η εικόνα στις ΜΕΘ αντικατοπτρίζει την έκφραση της πανδημίας εβδομάδες νωρίτερα.

«Η κατάσταση βαίνει προς το καλύτερο και όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε, η εικόνα θα βελτιώνεται» καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης