Κορωνοϊός: Τα μαύρα ρεκόρ «θολώνουν» το σενάριο για Πάσχα στο χωριό
Προβληματισμό προκαλεί σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη, οπότε και καταγράφηκαν νέα «μαύρα» ρεκόρ διασωληνωμένων και θανάτων, δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού απέναντι στην αντιμετώπιση της Covid 19 και ταυτόχρονα καθιστούν απολύτως προώρη οποιαδήποτε συζήτηση, στην παρούσα χρονική στιγμή, για «Πάσχα στο χωριό».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ημερήσια Επιδημιολογική Έκθεση Covid 19, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, οι οποίοι πλέον φτάνουν τους 819 - οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας- ενώ σημειώθηκε κι ακόμη μία θλιβερή πρωτιά για φέτος, καθώς ο ημερήσιος αριθμός θανάτων άγγιξε τους 104.
Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 15 Απριλίου πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.833, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60
θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.239 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.925 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή -6.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515
ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Η Αττική στο επίκεντρο της διασποράς με 1.861 μολύνσεις- 521 στη Θεσσαλονίκη
Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη διασπορά της Covid 19, καθώς η Αττική παραμένει σταθερά το επίκεντρο της πανδημίας με 1.861 κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 521 μολύνσεις.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής
- 260 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
- 201 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 118 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
- 243 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 555 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 185 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 283 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
- 16 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων
Στην υπόλοιπη χώρα
- 521 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας
- 83 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών
- 21 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 41 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 6 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
- 68 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε.Ικαρίας
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 52 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
- 28 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Καρπάθου
- 22 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 80 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
- 53 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
- 35 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 127 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Λήμνου
- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε.Νάξου
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 56 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 19 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 12 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου
- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Σποράδων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Σύρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Τήνου
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 85 κρούσματα υπό διερεύνηση
Η αυστηρή δήλωση Μητσοτάκη με φόντο τα σενάρια για το Πάσχα
Τα παραπάνω δεδομένα έρχονται να δικαιολογήσουν την εύλογη ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών για την πορεία της Covid 19 στη χώρα μας. Έρχονται να επιβεβαιώσουν, μάλιστα, τα όσα είχε δηλώσει ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, από τα μέλη της οποίας ζήτησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή υπερβολών.
«Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω [...] Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται .Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός.
Παγώνη στο CNN Greece: Μπορεί να δούμε 1.000 ασθενείς σε ΜΕΘ
Ωστόσο, πέραν της κυβέρνησης, και οι ειδικοί εμφανίζονται απολύτως επιφυλακτικοί απέναντι στο σενάριο για έξοδο των εκδρομέων κατά τον εορτασμό του φετινού Πάσχα.
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο CNN Greece έκανε δραματική πρόβλεψη για τους διασωληνωμένους ασθενείς, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσουν και τους 1.000.
«Τα κρούσματα βαίνουν προς σταθεροποίηση, αλλά η μείωση θα αργήσει λίγο γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ασθενείς που νοσηλεύονται στις απλές κλίνες και ένα ποσοστό αυτών θα πρέπει να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ. Γι΄αυτό είπαμε ότι μπορεί ο αριθμός ασθενών σε ΜΕΘ μπορεί να πλησιάσει και τους 1.000 ασθενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα, ειδικότερα, για το σενάριο «Πάσχα στο χωριό», η κυρία Παγώνη ήταν κατηγορηματική:
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί αν παρεκτραπούμε, θα δούμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό και πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και τα τεστ καθώς με αυτά γίνεται ιχνηλάτιση των ασυμπτωματικών ασθένων που μεταδίδουν τον ιό. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.
Σαρηγιάννης: Λάθος κίνηση το «Πάσχα στο χωριό»
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr, και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε πως μια έξοδος των εκδρομέων το Πάσχα συνεπάγεται τον «τορπιλισμό» του ελληνικού καλοκαιριού και την παράταση του τρίτου κύματος της πανδημίας.
«Αν κάνουμε Πάσχα στο χωριό τότε ίσως να υπάρξει παράταση του 3ου κύματος της πανδημίας ακόμα και μέχρι τον Ιούλιο και το λέω αυτό διότι ας μην γελιόμαστε, δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά μας ώστε να δούμε τους συγγενείς μας και παράλληλα να είμαστε προσεκτικοί. Τα self test σίγουρα αποτελούν ένα όπλο αλλά το ποσοστό σιγουριάς ότι είμαστε αρνητικοί στο 57%. Από ‘κει και πέρα τα τεστ θα πρέπει να γίνονται ανά τρεις ημέρες για να είμαστε σίγουροι ότι παραμένουμε αρνητικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.