ΕΛΛΑΔΑ

Self test: Νέα καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

AP Photo/Petros Giannakouris

Στοιχείο της καθημερινότητας γίνονται από την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου τα self test για χιλιάδες εργαζόμενους επαγγελματικών κλάδων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς η χρήση τους καθίσταται υποχρεωτική στο πλαίσιο του αγώνα ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού και του κατά το δυνατόν ασφαλούς «ανοίγματος» κοινωνίας και οικονομίας.

Με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να έχουν κάνει «πρεμιέρα» στο χώρο της εκπαίδευτικής κοινότητας, η χρήση τους επεκτείνεται πλέον ως υποχρεωτικό μέτρο και για τους εργαζόμενους στους ακόλουθους κλάδους.

Στον ιδιωτικό τομέα

  • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
  • Εστίαση
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κλπ.)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Στον δημόσιο τομέα

  • Υπαλλήλοι των ΚΕΠ
  • Υπαλλήλοι των ΟΤΑ
  • Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
  • Δικαστικοί λειτουργοί
  • Δικαστικοί υπάλληλοι
  • Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας

Δεδομένου ότι η διάθεση των self test από τα φαρμακεία θα αρχίσει από τις 19 Απριλίου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του ελέγχου θα μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 ως την Κυριακή 25 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι των ανωτέρω επαγγελματικών κλάδων πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test μία φορά την εβδομάδα, ενώ ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία εάν δεν προσκομίσει βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Δεδομένης της επέκτασης του μέτρου σε χιλιάδες εργαζόμενους σε καίριους κλάδους της οικονομίας, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία οι δηλώσεις των ειδικών που εφιστούν την προσοχή να μην υπάρξει καθησυχασμός και απομάκρυνση από τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση αρνητικού self test.

Το γεγονός αυτό έχει αποτυπώσει καθαρά, μιλώντας στο CNN Greece, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με τη φράση πως ουσιαστικά με αρνητικό self test θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι θετικό προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ζητούμενο της διενέργειας των self test είναι ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid-19, όπως επανέλαβε και σήμερα, Τετάρτη, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μελος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας εκ νέου πως ένα αρνητικό τεστ δεν θα πρέπει να μεταβάλλει τη συμπεριφορά μας και τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται ανεξαρτήτως.

Προμήθεια των τεστ και δήλωση αποτελέσματος

Ως προς τη διαδικασία της υποχρεωτικής υποβολής σε self test, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας πως το υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Σε εβδομαδιαία βάση το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία, για τυχόν μεταβολές (σ.σ. νέες προσλήψεις, απολύσεις κλπ.), όπως αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται τα self test δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ. Εάν ο εργαζόμενος επιθυμεί να κάνει rapid ή μοριακό τεστ με δαπάνη δική του ή της επιχείρησης, έχει τη δυνατότητα.

Το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στο self-testing.gov.gr με την επιλογή του πεδίου «δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο». Στη συνέχεια, οι χρήστες θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για να περνάνε τα στοιχεία τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Εάν το self test είναι θετικό

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει ο εργαζόμενος εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη. Μέχρι να υπάρξει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν είναι θετικό και το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, εκδίδεται βεβαίωση για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και θα πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στη σχετική πλατφόρμα. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self test και τις συνέπειες σε περίπτωση που δεν το πράξουν.

Μέσω της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται κι οι φαρμακοποιοί για τους δικαιούχους των self test προκειμένου να κυλήσει ομαλά η διαδικασία.

Πρόστιμα για μη συμμόρφωση

Αν ο εργαζόμενος προσέλθει χωρίς να έχει κάνει το self test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Ο εργοδότης οφείλει να ενημερώσει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Στην περίπτωση που σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.

Εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που είναι θετικός, επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης