ΕΛΛΑΔΑ

AstraZeneca: Την Παρασκευή η γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμών - Τα σενάρια που εξετάζει

AP Photo/Matthias Schrader

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκεται το εμβόλιο της AstraZeneca υπό το φως των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) περί ταξινόμησης των θρομβώσεων ως πιθανή, πολύ σπάνια, παρενέργεια του σκευάσματος -με ταυτόχρονη διατήρηση της θέσης του ότι παραμένει θετικό το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου και ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί. Η Επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να δώσει νέες οδηγίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να παραχωρηθούν οι αδιάθετες δόσεις του εμβολίου σε πολίτες που δεν έχουν αντίρρηση να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Παράλληλα, είναι πιθανό να ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες ή επαγγελματικές ομάδες που ανήκουν στους κλάδους της οικονομίας των οποίων το «άνοιγμα» επίκειται, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν εξετάζεται κάποια δραστική αλλαγή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στηρίζει τη συνέχιση της χρήσης του σκευάσματος, καθώς επίσης στην Ελλάδα δεν υπάρχει αμφισβήτηση του εμβολίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης την περασμένη Δευτέρα είχε αναφερθεί εκ νέου στο ιδιαίτερα σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση και θρομβοπενία (σύνδρομο προθρομβωτικής θρομβοπενίας ανοσολογικής παθολογίας), που φαίνεται πως πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών. Υπογράμμισε, δε, ότι στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα μόνο επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.

Η ίδια επισήμανε πως η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση και πως θα πρέπει να δίνεται προσοχή στα ύποπτα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος). Είναι κατανοητό πως όσο η συσχέτιση ενός εμβολίου με μία σπάνια πάθηση να δημιουργεί δισταγμό και φόβο έναντι των εμβολιασμών και αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Ωστόσο, πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο αυτό με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, αν δει κανείς τους αριθμούς των θανάτων που έχουμε λόγω κορωνοϊού».

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε σε σχέση με τις ακυρώσεις των ραντεβού ανά εμβόλιο, για το εμβόλιο των Pfizer και Moderna το ποσοστό ακύρωσης κυμαίνεται στο 1%, ενώ για αυτό της AstraZeneca το ποσοστό φτάνει στο 3%.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ επιβεβαίωσε πως δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα και σε καμία χώρα δεν τίθεται ζήτημα διακοπής των εμβολιασμών με AstraZeneca.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αποσαφήνισε πως «αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί». Μάλιστα, αναφορικά με την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας των «27» που ακολούθησε χθες, Τετάρτη, τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι επικρίθηκε η αναστάτωση που προκαλεί το γεγονός ότι παρά το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου και δίνει άλλη ερμηνεία.

Ως προς το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας ανέφερε πως παρά την αναστάτωση το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνά το 90%, και γίνονται ημερησίως 10.000 - 12.000 εμβολιασμοί με το σκεύασμα της ΑstraZeneca.

Επιπλέον, ερωτηθείσα σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε την τοποθέτηση του ΕΜΑ για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Η κ. Πελώνη επανέλαβε τη θέση του ΕΜΑ ότι «τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων» και παρέπεμψε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Αναμένουμε και την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο, για να υπάρξουν περαιτέρω τοποθετήσεις» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση.

Τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, εξέφρασε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσαν τα κράτη-μέλη να εργαστούν για μια όσον το δυνατόν πιο συντονισμένη θέση αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και επιδίωξαν να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria (σ.σ.: το εμβόλιο της AstraZeneca), αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων μελετών φαρμακοεπαγρύπνησης για συγκεκριμένες ομάδες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαπιστώνει πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, εντούτοις επαναδιατυπώνει τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΕΜΑ για AstraZeneca: Οι θρομβώσεις καταχωρούνται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου

EMA - Εμβόλιο AstraZeneca: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης