ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με τη σφραγίδα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου και ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε διαδικτυακό debate στο μεγαλύτερο ΙΕΚ της χώρας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η Σχολή Media & Δημοσιογραφίας του μεγαλύτερου ΙΕΚ της χώρας, είχε την τιμή να φιλοξενήσει την Επίτροπο Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Στέλλα Κυριακίδου σ’ ένα digital debate με θέμα το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στην εκδήλωση πραγματοποίησε παρέμβαση ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Μητροπολιτικό – ΑΚΜΗ κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος.

Τη συζήτηση συντόνισε ο επικεφαλής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κ. Νίκος Χατζηνικολάου.

Ευρωπαϊκή Ένωση και εμβόλια

«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε υιοθετήσει περισσότερες από 1.500 πρωτοβουλίες, όλες σχετικές με την αντιμετώπιση της Covid-19, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επειγόντων ζητημάτων, πρωτοβουλίες που μας έδωσαν τα «εργαλεία» να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και μας προστάτευσαν από το χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κυριακίδου. Παράλληλα, επισήμανε ότι στο φλέγον ζήτημα του εμβολιασμού, η Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της προς το παρόν 4 εγκεκριμένα εμβόλια, σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου ενώ ακολουθούν και άλλα. Έχει δε διασφαλίσει, ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί ταυτόχρονα και κατά αναλογία του πληθυσμού και στα 27 κράτη μέλη, χωρίς καμία εξαίρεση ή διάκριση. «Πρόκειται για μία εννιαία δράση και μία προσπάθεια χωρίς προηγούμενο στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ιστορία θα μας κρίνει θετικά γι’ αυτή μας την απόφαση» τόνισε η Επίτροπος.

«Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έχουν ελεχθεί και θα συνεχίσουν να ελέγχονται, τόσο για την αποτελεσματικότητα, όσο για την ασφάλειά τους. Στο θέμα της ασφάλειας, εκπτώσεις δε γίνονται στην Ευρώπη. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει, ότι δε θα έχουμε εμβολιαστεί πρώτοι».

Δίνοντας στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στην Ε.Ε., ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν διανεμηθεί 107 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να φτάσουν τις 300 εκατομμύρια δόσεις και ότι ο στόχος είναι έως τα τέλη του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού των κρατών μελών. «Η Ελλάδα έχει λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο στην εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος. Συνολικά ως Επιτροπή και μαζί με τα κράτη μέλη έχουμε εξασφαλίσει 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 ενώ συνεχίζονται διαπραγματεύσεις και με άλλους κατασκευαστές» εξήγησε η κ. Κυριακίδου συμπληρώνοντας, ότι η ευθύνη της Επιτροπής δεν περιορίζεται εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μέσω του μηχανισμού COVAX, φροντίζουμε ώστε και οι χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος να μπορούν να στηριχθούν.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από την Επίτροπο για το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο ετοιμότητας στον τομέα της Βιοάμυνας κατά των μεταλλάξεων της Covid-19, «HERA Incubator», με στόχο την ανάπτυξη και παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων δεύτερης γενιάς. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο, όπως επισήμανε η Επίτροπος, πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Υγεία στην ιστορία της Ευρώπης, με 5,1 δισεκατομμύρια προϋπολογισμό. Μέσω αυτού θα καλυφθούν τα διαρθρωτικά κενά που εντοπίζονται στις ικανότητες ετοιμότητας και ανταπόκρισης στον τομέας της Υγείας. Όπως η ίδια ανέφερε: «Όσον αφορά την ανάπτυξη στον τομέα της Βιοϊατρικής, την παραγωγή και την άμεση κινητοποίηση σε έκτακτες περιπτώσεις, θα εστιάσουμε στην αντίδραση σε μελλοντικές πανδημίες, για τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. στον τομέα της Υγείας».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, για την «απαράδεκτα αργή» πορεία των εμβολιασμών, η κ. Κυριακίδου απάντησε, ότι ο. Κλούγκε δεν αναφέρθηκε στις 27 χώρες της Ε.Ε. αλλά στις υπόλοιπες χώρες, στις οποίες δυστυχώς υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης, δήλωσε ότι η Ευρώπη δε διακάτεχεται από προκαταλήψεις και ότι, όποιο εμβόλιο καταθέσει τα χαρτιά του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων προς εξέταση, εφόσον πληροί τα κριτήρια, θα πάρει έγκριση, όπως και τα άλλα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί.

Η περίπτωση του Ισραήλ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επιτυχία του Ισραήλ στο ζήτημα της ταχύτητας των εμβολιασμών, ανέφερε ότι πράγματι το Ισραήλ επέλεξε έναν άλλο, δικό του τρόπο, που όμως δε θα μπορούσε να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. λόγω των κανονισμών της. «Το Ισραήλ έδωσε όλα τα δεδομένα υγείας που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις φαρμακευτικές εταιρίες, ως μέρος της συμφωνίας τους. Εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα μόνο όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, η οποία δεν μπόρεσε να τηρήσει τα όσα είχαν συμφωνηθεί σχετικά με τις παραδόσεις». Σε ερώτηση σχετική με το αν χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις συζητήσεις για την τιμή αγοράς του εμβολίου, η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε, ότι η χαμηλότερη δυνατή τιμή δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε κάθε δυνατή δόση το γρηγορότερο δυνατόν ενώ σε κάθε βήμα υπήρχε συμφωνία και των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.

Η επόμενη μέρα στον χώρο της Υγείας

Μιλώντας για το EU4Health 2021 - 2027, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με πυλώνες που θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της Υγείας στην Ευρώπη, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι στόχοι είναι μακροπρόσθεσμοι και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την οικοδόμιση ισχυρότερων συστημάτων υγείας, θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του καρκίνου και πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε καινότομα φάρμακα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό άνευ προηγουμένου. Έχουμε τεράστιες ευθύνες, γιατί δε γίνεται να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, πρέπει να δώσουμε στον ευρωπαίο πολίτη αυτά που περιμένει».

Σχετικά με το, αν υπάρχουν σκέψεις για να γίνει ο εμβολιασμός των υγειονομικών και όσων εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία υποχρεωτικός σε όλα τα μέλη-κράτη της Ε.Ε., η Επίτροπος δήλωσε εμφατικά ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο εμβολιασμός να μην είναι υποχρεωτικός.

Σε ερώτηση για το αν θα ζήσουμε ένα Covid-free καλοκαίρι, η Επίτροπος επισήμανε ότι: «εμείς και η ελληνική κυβέρνηση, που πρωτοστάτησε με την πρόταση του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, γνωρίζοντας όμως ότι ο ιός βρίσκεται εκεί και κυκλοφορεί ανάμεσά μας».

Το πράσινο πιστοποιητικό θα αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη, ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί ή ότι έχει υποβληθεί σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα ή ότι έχει αναρρώσει και θα εκδίδεται σε προσωρινή βάση, και πάντα με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, μέχρι ο ΠΟΥ να λήξει την παγκόσμια φάση της πανδημίας. Τέλος, συμπλήρωσε ότι «έχω μάθει τον τελευταίο χρόνο να μην κάνω προβλέψεις, γιατί έχουμε συνεχώς νέα δεδομένα, για παράδειγμα τις μεταλλάξεις. Να σας πω ότι προετοιμαζόμαστε σχετικά με τις ρυθμιστικές διαδικασίες, ώστε τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις να παίρνουν ταχύτατη έγκριση.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στη συνέχεια πραγματοποίησε παρέμβαση ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας που τόνισε ότι «η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στο να προχωρούμε με ασφαλείς δικλείδες δημόσιας υγείας και να επιστρέφουμε σιγά σιγά σε μία μερική κανονικότητα». Όπως ο ίδιος δήλωσε, αν συνεχίσει η ροή των εμβολιασμών έτσι, περί τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε εμβολιάσει ευπαθείς ομάδες, μεγάλες ηλικίες και γενικό πληθυσμό που θα θέλει να εμβολιαστεί, και αναμένεται να έχει επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, που θα μας επιτρέψει να περάσουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό.

Αναφορικά με τις αντοχές του ΕΣΥ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα αντέξουμε», κάνοντας παράλληλα έκκληση στον κόσμο για λελογισμένη χρήση των μετακινήσεων και για γενικότερη εγκράτεια. «Είμαι πεπεισμένος, ότι θα προχωρήσουμε σ’ ένα καλύτερο Μάιο, το έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και η κοινωνία» επισήμανε.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το debate εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=qYS514vK99I

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης