ΕΛΛΑΔΑ

Self test: Πώς θα γίνονται από εκπαιδευτικούς και μαθητές - Οδηγίες βήμα προς βήμα

Self test: Πώς θα γίνονται από εκπαιδευτικούς και μαθητές - Οδηγίες βήμα προς βήμα
Scren Grab / YouTube

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) έναντι του κορωνοϊού έδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για την Covid 19.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως από την Πέμπτη ξεκινάει η διάθεση των self test από τα φαρμακεία της χώρας και σε πρώτη φάση η διανομή αφορά στους μαθητές 16 - 18 ετών και στους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

  • οι ενήλικοι θα μπορούν να διενεργούν το τεστ από μόνοι τους ή με τη βοήθεια άλλου προσώπου, εφόσον είναι αναγκαίο
  • οι ανήλικοι άνω των 13 ετών θα μπορούν να κάνουν το τεστ υπό την επίβλεψη των γονέων / κηδεμόνων τους
  • σε ανήλικους κάτω των 13 ετών, το τεστ θα γίνεται από τους γονείς / κηδεμόνες τους

Τι ισχύει ειδικά για τα self test

Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται αυτοδιαγνωστικά τεστ κορωνοϊού (self test) δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε, ειδικότερα, η κυρία Κεραμέως, τα self test θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Σημείωσε δε τα εξής:

  • Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

  • Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. 'Αρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό:

α. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

β. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

γ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που το self-test είναι θετικό:

α. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

β. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Τα μέτρα προστασίας για την επαναλειτουργία των λυκείων

Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που είχαν ληφθεί και κατά το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών,
  • σχολαστικούς καθαρισμούς αιθουσών και εξοπλισμών,
  • τακτικούς αερισμούς των χώρων, καθώς επίσης και
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.