Κορωνοϊός - Σαρηγιάννης: Γιατί τα self test είναι «συγκλονιστικό όπλο» κατά της πανδημίας
Ανανεώθηκε:
Αναφανδόν υπέρ της εκτεταμένης χρήσης των self test τάσσεται ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος εξηγεί γιατί αποτελούν «συγκλονιστικό όπλο» κατά της πανδημίας, καθώς και γιατί η «εκτόξευση» του αριθμού των κρουσμάτων δεν πρέπει να μας ανησυχεί.
«Βασικό όπλο για το οποιοδήποτε άνοιγμα του λιανεμπορίου, ακόμη και αυτό της Αθήνας και των υπόλοιπων περιοχών, είναι η μαζικότητα στην εφαρμογή των self test. Είναι ένα άμεσο όπλο που σε συνδυασμό με καλή ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ και την καραντίνα των ανθρώπων που θα βγουν θετικοί, μπορούμε μέσα σε ένα διάστημα 3-4 ημερών, πραγματικά να βάλουμε σημαντικούς αριθμούς σε καραντίνα και να σταματήσουμε την διασπορά» είπε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να δούμε περισσότερα κρούσματα».
«Το μέτρο αυτό στην κλίμακα και την συχνότητα που καλούμαστε να το εφαρμόσουμε – να θυμίσω ότι η συχνότητα είναι σημαντικό κομμάτι της συνολικής εφαρμογής του μέτρου – μπορούμε να ανιχνεύσουμε σχεδόν όλους τους ενεργούς φορείς. Είναι συγκλονιστικό σαν όπλο σε σύγκριση με το τι μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι τώρα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα να το εφαρμόσουμε όλοι, όσο πιο καλά μπορούμε.
«Θα έχει μια αξιοπιστία που μπορεί να μην είναι η τέλεια όπως θα την έκανε ένας γιατρός σε ένα καλό μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά παρ' όλα αυτά θα μας δώσει ικανά αποτελέσματα για να αναχαιτίσουμε την πανδημία» πρόσθεσε.
«Ενώ άλλα μέτρα, ακόμη και το lockdown έχουν αναγκαστικά ένα χρόνο υστέρησης μέχρι να δώσουν αποτέλεσμα, της τάξης των 10-15 ημερών στην περίπτωση των μαζικών self test, επειδή ακριβώς πάμε να ανιχνεύσουμε τους ασυμπτωματικούς και προ-συμπτωματικούς, στα πρώτα δύο-τρία 24ωρα δηλαδή από την επιμόλυνση, στην πραγματικότητα, αν εκεί σταματήσουμε τις επαφές, ουσιαστικά σταματάς τη διασπορά στις πρώτες 3 μέρες από την στιγμή που υπάρχει μόλυνση», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το «πότε θα πιάσουμε το ταβάνι, την κορυφή» των κρουσμάτων, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση του ότι «αν θέλουμε να δούμε τους κυλιόμενους μέσους όρους, την κορύφωση περιμένουμε να τη δούμε στις 18 Απριλίου», λέγοντας ότι είναι καλό πως στην Αττική υπάρχει σταθεροποίηση σε ψηλούς αριθμούς.
«Είναι αυτό που περιμέναμε να συμβεί και είναι θετικό. Μπορεί κάποια μέρα να δούμε και λίγο παραπάνω από αυτό που είδαμε σήμερα στην Αττική, αλλά, ουσιαστικά, ποιοτικά δεν θα δούμε μια αλματώδη ανάπτυξη όπως είχαμε νωρίτερα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «το ανησυχητικό είναι η Θεσσαλονίκη» σημείωσε.
«Παρά το γεγονός ότι εγώ δεν συμμετέχω στην Επιτροπή, ήταν σωστή η απόφαση να μην ανοίξει το εμπόριο και φαίνεται από αυτά τα κρούσματα σήμερα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζοντας ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη (622) οφείλεται και στο γεγονός ήταν και ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ που έγινε ποτέ στη χώρα.
Καταλήγοντας, ο κ. Σαρηγιάννης υπολόγισε ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι μεγάλη μέχρι τις 28/4, εκτιμώντας ότι σ’αυτήν την ημερομηνία «θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμη και στις 900 ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωλήνωση».
Στην ερώτηση τέλος, αν θα μετακινηθούμε το Πάσχα, απάντησε με μια δική του ερώτηση: «Αν τη Μεγάλη Τρίτη ανακοινώσουμε ότι έχουμε 900 διασωληνωμένους, εσείς θα πάρετε την οικογένεια να πάτε στο χωριό;»