ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα Ιερώνυμου για το προσφυγικό στα εγκαίνια κοινωνικού οδοντιατρείου

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή τέλεσε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 τα εγκαίνια του κοινωνικού οδοντοϊατρείου του γενικού φιλόπτωχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής του Ιερού Ναού Αγίων Ασωμάτων Θησείου. Όπως μεταδόθηκε τα όργανα του οδοντιατρείου ήταν προσφορά της δωρήτριας Ιουλίας Τόλια, την οποία αρχιεπίσκοπος τίμησε με αναμνηστική πλακέτα EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

«Οι Έλληνες δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό της Ευρώπης», τόνισε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στα εγκαίνια του Κοινωνικού Οδοντιατρείου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, εκπροσώπου της περιφερειάρχου Αττικής, δημάρχων, του διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής, π. Βασιλείου Χαβάτζα, της διευθύντριας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Μαίρης Πίνη, κληρικών και πλήθους κόσμου.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής, όμως επισήμανε:

Μέσα στις δυσκολίες και στα προβλήματα ο Θεός μας χαρίζει εκπλήξεις. Γι’ αυτό κάποτε που θα γραφτεί αυτή η ιστορία, για τις περιπέτειες του ελληνικού λαού τότε θα εκπλαγεί κανείς από τις λεπτομέρειες και το μέγεθος της αγάπης και της λεπτότητας. Τότε θα φανεί η διαφορά του ελληνορθόδοξου πολίτη από τους πολίτες των άλλων χωρών.

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την αξία του να ασχολείται ο άνθρωπος με τον συνάνθρωπό του, αλλά και για το τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, με τη παροχή δωρεάν γευμάτων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά και στην επέκταση του προγράμματος με συσσίτια και την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για τους Έλληνες που ξεχωρίζουν από τους άλλους:

Είδαμε ανθρώπους να ανοίγουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες. Τα προβλήματα είναι πολλά και ο κόσμος διχάζεται, αλλά έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα πιάτο φαγητό και ζεστασιά σε οποιονδήποτε είναι πλάι μας και έχει.

Ο αρχιεπίσκοπος σχολίασε ότι η χώρα μας δυσκολεύεται να σηκώσει το βάρος του προσφυγικού ζητήματος, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, «εικόνες του Θεού και δεν μπορούμε παρά να τους βοηθήσουμε»., προσθέτοντας:

Κανείς δεν εγκαταλείπει το σπίτι του ευχάριστα. Άλλοι είναι αυτοί που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους, οι πολιτισμένοι. Οι πολιτισμένοι είναι αυτοί που τους βομβάρδισαν, γιατί άλλοι θέλουν πετρέλαια, άλλοι υπόγεια ευρήματα και ξαφνικά οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στους δρόμους. Και ενώ περίμεναν να βρουν ανταπόκριση από αυτούς που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους, αυτοί τους έφραξαν τους δρόμους για να μην μπορούν να πλησιάσουν. Οι Έλληνες, όμως, οι φτωχοί, δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό. Η ανθρωπιά και ο πολιτισμός χάθηκε στην Ευρώπη κι αυτό είναι το τραγικό που πρέπει να μας ανησυχεί και διερωτώμεθα έχουμε μία Ευρώπη, όπως ξεκίνησε, όπως ήταν από τους θεμελιωτές της; Μετακινήθηκαν οι βάσεις. Έγινε η Ευρώπη των συμφερόντων και όχι της αγάπης.

Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι «οι Έλληνες θα αντέξουμε και θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα» και ευχήθηκε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή να σκεφτόμαστε και τους άλλους, «για να έχουμε ένα Πάσχα ζωντανό, που μας ενισχύει και μας κάνει πραγματικά ανθρώπους».

Το Κοινωνικό Οδοντιατρείο, όπως ενημέρωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειος, είναι έτοιμο από τις αμέσως προσεχείς ημέρες να δεχθεί τους πρώτους ασθενείς. Αρκεί, ο ενδιαφερόμενος να απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής, για να προγραμματίσει, με βάση κάποια κοινωνικά κριτήρια, τις δωρεάν επισκέψεις στο οδοντιατρείο.

Συνέντευξη στην ΕΡΤ

Αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι «ο ρόλος της Εκκλησίας διά μέσου των αιώνων παραμένει ο ίδιος», ωστόσο «πρέπει να προσαρμόζεται στη ζωή των ανθρώπων» και επισήμανε ότι η κρίση είναι ευκαιρία για να γίνονται ερωτήματα μέσα μας.

«Να αναγεννηθεί ο άνθρωπος μέσα του και να ψάξει (...), να δυναμώσουμε το όραμα, γιατί χωρίς όραμα δεν υπάρχει ελπίδα και χωρίς ελπίδα δεν υπάρχει αισιοδοξία». Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, «είναι κρίσιμη η εποχή, αλλά η χώρα περνάει και πνευματική κρίση πολλά χρόνια και όπου υπάρχει πνευματική κρίση, έρχεται και η άλλη», εξηγώντας ότι:

Η προσπάθεια που γίνεται είναι ασπιρίνη χωρίς εσωτερική αξιολόγηση και εν συνεχεία τις προς τα έξω επιδιώξεις.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερωνυμος ξεναγείται στους χώρους του Κοινωνικού Οδοντιατρείου - Πηγή: EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Το προσωπικό όραμα του Ιερώνυμου

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιερώνυμος έκανε αναφορά στο προσωπικό του όραμα, για το οποίο ανέφερε ότι είχε πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό του πριν γίνω αρχιεπίσκοπος, «αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποίησα το όραμά μου όπως ήθελα».

Επιπρόσθετα, μίλησε για την επιθυμία του να έχει ελευθερία η Εκκλησία και «να κανονίζει τα του σπιτιού της χωρίς εμπόδια». Αλλά, όπως είπε, «η διαπλοκή και η διαφθορά μας ταλαιπωρούν πάντα».

Αναφορικά με τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να θέσουμε θέμα χωρισμού, διότι είναι θέμα εθνικό» και σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι «και αυτό πρέπει να λυθεί».

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, εκτίμησε ότι «το προσφυγικό πρόβλημα θα συνεχιστεί» και «οι πληγές θα είναι πολλές, σε επίπεδο υγείας, εργασίας, φτώχειας, ηθικής», αλλά και ότι δεν θα ωφεληθούμε σε εθνικό επίπεδο από αυτό, «όπως είναι σήμερα».

Παράλληλα, μίλησε για την Ευρώπη των συμφερόντων και της εκμετάλλευσης σε αυτό το ζήτημα και λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν μέλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης