Lockdown: Σε «τροχιά» σταδιακής χαλάρωσης μέτρων - Τι θα γίνει με τα σχολεία και το λιανεμπόριο
Ανανεώθηκε:
Το τρίτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να «σφυροκοπά» τη χώρα, που αναζητά ανάσες για την κοινωνία και την οικονομία. Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, καθώς από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί θα εξαρτηθεί η εισήγηση για τη σταδιακή και προσεκτική χαλάρωση των μέτρων, με το «δίχτυ ασφαλείας» που θα παρέχει το εκτεταμένο self testing.
Η εικόνα στα νοσοκομεία -κυρίως της Αττικής- παραμένει δραματική, με τις ΜΕΘ να είναι υπερπλήρεις και ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 738, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή +8.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.
Η ΠΟΕΔΗΝ μέσω του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου επισημαίνει ότι σήμερα, Δευτέρα, ήταν η χειρότερη ημέρα από την έναρξη της πανδημίας, με την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να είναι τραγική. «Όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες μέχρι τελευταίας και έχουμε τους περισσότερους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ». Η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει ότι γίνεται επιλογή ασθενών και πως ασθενείς περιμένουν πολλές ημέρες σε λίστα αναμονής για μια θέση στις ΜΕΘ, ορισμένες φορές με τραγικά αποτελέσματα.
«Η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική είναι πολύ μεγάλη ως προς τις ΜΕΘ. Το παρήγορο είναι ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια μικρή μείωση στις εισαγωγές Covid–19, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν εύκολα και σίγουρα όχι για τις επόμενες δυο εβδομάδες» δήλωσε στο Newsbomb.gr, ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» είναι γεμάτες και εκτιμά ότι το ίδιο συμβαίνει με τις ΜΕΘ όλης της Αττικής για τον λόγο αυτό όπως επισήμανε θα πρέπει να μπουν στην «μάχη» και οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών.
Πρώτα λιανεμπόριο, μετά σχολεία
Την Τρίτη είναι το κρίσιμο 24ωρο, καθώς από τα δεδομένα αυτής της ημέρας -σε σύγκριση με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας- θα εξαρτηθούν οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και η λήψη των σχετικών αποφάσεων από την κυβέρνηση -πιθανότατα την Τετάρτη.
Το βέβαιο είναι ότι δεν θα ανοίξουν ταυτόχρονα δραστηριότητες. Το «άνοιγμα» θα γίνει σταδιακά και προσεκτικά, με νέο σύμμαχο το self testing. Για το λόγο αυτό οι όποιες αποφάσεις θα αφορούν την επόμενη εβδομάδα.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα προταχθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και εν συνεχεία η επιστροφή των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στα σχολεία. Έτσι, όπως όλα δείχνουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου θα λειτουργήσει εκ νέου το λιανεμπόριο, με αυστηρά μέτρα και τη αποστολή SMS στο 13032 -τη νέα πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 12 Απριλίου, με πρώτους να επιστρέφουν στα θρανία τους μαθητές της Γ' Λυκείου και εν συνεχεία τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων γυμνασίου και λυκείου.
Η απόφαση να μην ανοίξουν πρώτα τα σχολεία φαίνεται να βασίζεται στο γεγονός ότι θα πρέπει μαθητές και καθηγητές να έχουν οπωσδήποτε στη διάθεσή τους τα self test, αφού η χρήση τους θα είναι υποχρεωτική. Έτσι, ειδικοί και κυβέρνηση κρίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί χρονικό περιθώριο ώστε τα self test να έχουν φθάσει σε όλα τα φαρμακεία και επιπλέον οι μαθητές να έχουν εξοικειωθεί κάπως με τη χρήση τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται το αν θα επιτραπεί ξανά από το Σάββατο 3 Απριλίου η διαδημοτική μετακίνηση. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν για άσκηση οπουδήποτε μέσα στα όρια του νομού τους.
Τι θα γίνει με το «Πάσχα στο χωριό»
Αν και την Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε εισήγηση για το ζήτημα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των γυμνασίων - λυκείων, το θέμα της διαπεριφερειακής μετακίνησης δεν φαίνεται να κερδίζει «πόντους», κάτι που «αντικατοπτρίστηκε» και στην αναφορά της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου σε σχετική ερώτηση για το Πάσχα.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το ελληνικό παραδοσιακό Πάσχα δεν συνάδει με το ποσοστό των εμβολιασμών μέχρι σήμερα.
Τόνισε πως μπορεί να είναι εμβολιασμένοι ο παππούς και η γιαγιά, ωστόσο τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς δεν θα είναι. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις) προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για ευνόητους λόγους.
Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν η πορεία των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία, μας επιτρέψει να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, η κυρία Θεοδωρίδου, απάντησε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η επιθυμία όλων των Ελλήνων να πάνε το Πάσχα στα χωριά τους και να ζήσουν όπως όλες τις χρονιές ένα ελληνικό Πάσχα, όμως αυτό δεν συνάδει με το ποσοστό εμβολιασμού μέχρι σήμερα. Μπορεί να είναι ο παππούς και η γιαγιά εμβολιασμένοι, αλλά δεν θα είναι τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς. Άρα αν πάνε, θα πρέπει να κρατούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας. Οι επιδημιολόγοι είναι πιο ειδικοί για να απαντήσουν σε αυτό».
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, άφησε ωστόσο ένα παράθυρο ανοιχτό, σημειώνοντας πως «αν τώρα θέλουν δύο εμβολιασμένα άτομα να πάνε μόνοι στο εξοχικό τους τα πράγματα είναι πιο εύκολα».
Αυτό βέβαια εξαρτάται από την άρση του lockdown και την μετακίνηση από νομό σε νομό.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής της διαχώρισε το πράσινο φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις από τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, εξηγώντας πως είναι νωρίς ακόμα για αυτές, όπως και για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας.
«Θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι», δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
«Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», είχε τονίσει η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.
Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Πάσχα λέγοντας ότι μετά τις 20 Απρίλη θα μιλάμε σε άλλη βάση που θα επιτρέψει να κάνουμε καλύτερες γιορτές σε σχέση με πέρσι.