Έλληνες και Τούρκοι πάνε κι έρχονται στο Αιγαίο για το προσφυγικό
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece πέντε Έλληνες αστυνομικοί ετοιμάζονται να μεταβούν στην Τουρκία στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη την Παρασκευή.
Ρεπορτάζ: Μίνα Καραμήτρου, Σπυριδούλα Σκούρα, Γεωργία Κουρουπάκη
Συγκεκριμένα τρεις θα εγκατασταθούν στο Δικελί και δύο στο Τσεσμέ ενώ η Ελλάδα θα στείλει περισσότερους αστυνομικούς υπαλλήλους μόλις η Τουρκία ορίσει περισσότερα λιμάνια της ως σημεία επανεισδοχής.
Οι πέντε Έλληνες αστυνομικοί είναι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ενώ όλοι μιλάνε αγγλικά. Τρεις εξ αυτών μάλιστα μιλάνε και τουρκικά.
Από την πλευρά της η Τουρκία, έχει στείλει 25 πολιτικούς υπαλλήλους καθώς η αρμόδια υπηρεσία δεν ανήκει στην τουρκική αστυνομία. 8 εξ αυτών βρίσκονται στη Μυτιλήνη, 6 στη Χίο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.
Στο διαβατήριο ενός από τους Τούρκους που μπήκαν στην Χίο εντοπίστηκαν σφραγίδες του ψευδοκράτους, με αποτέλεσμα οι Αρχές να μην του σφραγίσουν το διαβατήριο και να του επιτρέψουν την είσοδο μόνο με σφραγίδα σε λευκό χαρτί.
Συνεχίζονται οι ροές
Αμείωτες συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών που έφερε την Ευρώπη στα όρια της συνοχής της.
Την ίδια ώρα, Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της υλοποίησης της συμφωνίας, την ώρα που η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι οριακή.
Στη Χίο, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν κρατούμενοι στο hot spot του νησιού, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη τους.
Η διαδικασία καταγραφής στο νησί συνεχίζεται κανονικά, παρουσία και των έξι Τούρκων Αξιωματικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Σμύρνης, ενώ κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν έχει λάβει κάποια οδηγία, πέραν του ότι, τόσο οι πρόσφυγες, όσο και οι μετανάστες θα κρατούνται χωρίς να τους χορηγείται έγγραφο παραμονής στη χώρα.
Στη Χίο αναμένονται και στελέχη της Frontex, για να βοηθήσουν στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλουν οι πρόσφυγες.
Πριν την συμφωνία της Παρασκευής, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ήταν ελεύθεροι να περιφέρονται εκτός των καταυλισμών και να μεταφέρονται με πλοία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τώρα, θα κρατούνται μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου και αυτοί που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια θα επιστρέφονται στην Τουρκία, από τις 4 Απριλίου.
Την ίδια ώρα οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στην Ελευσίνα, ενώ στην Ειδομένη η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες στέγασης των χιλιάδων προσφύγων που αρνούνται να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, ο ΟΣΕ «επιστρατεύει» έξι κλινάμαξες, χωρητικότητας 40 κλινών η κάθε μία, που ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης, στη χώρα βρίσκονται τη Δευτέρα 50.411 πρόσφυγες. Από αυτούς, περισσότεροι από 5.000 φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σε τουλάχιστον 14.000 υπολογίζονται εκείνοι που παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης.