ΕΛΛΑΔΑ

Χαλάρωση lockdown: Τα σενάρια για αγορά – σχολεία και το «πράσινο φως» για εστίαση

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Μετά από ένα παρατεταμένο και ιδιαίτερα κουραστικό lockdown, αρχίζουν αργά – αργά να διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες για σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η χαλάρωση αυτή, όμως, δεν θα είναι ούτε ιδιαίτερα άμεση, ούτε καθολική.

Τα βήματα που εξετάζονται είναι σταδιακά και προσεκτικά, ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα και να μη βρεθεί και πάλι στο «κόκκινο» το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), που το τελευταίο διάστημα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις.

Ωστόσο, μέσα στην εβδομάδα αναμένονται αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, της εστίασης αλλά και την άρση της απαγόρευσης διαδημοτικών μετακινήσεων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι, αλλά υπάρχουν και νέοι άνθρωποι, χωρίς υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 20 και 30 ετών.

«Υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Διασωληνώσαμε προχθές ασθενή, έμεινε μιάμιση μέρα στην κλινική και μετακινήθηκε. Από άποψη στρες και άγχους, η πρώτη περίοδος ήταν πιο δύσκολη, γιατί δεν είχαμε εμβολιαστεί. Η πίεση είναι μεγαλύτερη τώρα γιατί έχουμε και νεότερους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Οι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν πάντα ότι έχουν δύσπνοια, αν δεν τους βοηθήσουμε δεν θα μπορούν να αναπνέουν και έτσι φτάνουμε στη διασωλήνωση. Υπάρχουν ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται παρά τα φάρμακα και την χορήγηση οξυγόνου» δήλωσε σε συνέντευξή της στο Open η καθηγήτρια πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα.

«Παραπάνω βάρος, διαβήτης, υπέρταση, προβλήματα με το θυρεοειδή συνδέονται με βαρύτερη νόσο. Αλλά υπάρχουν και νέοι άνθρωποι χωρίς προβλήματα που νοσούν σοβαρά. Έχουμε διασωληνωμένο 20χρονο και 30χρονο, η μέση ηλικία όμως είναι 50χρονοι και 60χρονοι. Δεν ξέρουμε ποιος θα είναι αυτός που δεν θα πάει καλά, για αυτό και πρέπει να προσέχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια, και συμπλήρωσε:

«Θα μπορέσουμε σταδιακά να ανοίξουμε αν τηρούμε τα μέτρα, τα τεστ είναι έγκυρα αλλά μπορεί να γίνουν θετικά την επόμενη από την ημέρα που κάναμε το τεστ. Η μεγάλη μας ασφάλεια είναι να τηρούμε τα μέτρα. Είναι σημαντικό να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο, τηρώντας τα μέτρα. Πιστεύω ότι η επιδημιολογική παρατήρηση θα δείξει αν είναι εφικτό το άνοιγμα στις 5 Απριλίου. Θα είναι πιο ασφαλές να ανοίξουμε πράγματα με μέτρα. Η εστίαση θα πάει τελευταία γιατί αναγκαστικά βγάζεις τη μάσκα, γιατί η διαμόλυνση μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη αν υπάρχει έξοδος με άλλη παρέα κάθε φορά».

Την επόμενη εβδομάδα ο «οδικός χάρτης»

Η επικρατέστερη ημέρα για την παρουσίαση του σχεδίου για το «σταδιακό και πολύ προσεκτικό» άνοιγμα δραστηριοτήτων –αφού πρώτα προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών.

Δίνοντας το «κλειδί ασφαλείας» των self - test στους ειδικούς, η κυβέρνηση - όπως κατέστη δημόσιο- προετοιμάζεται από κοινού με την επιτροπή για να «ξεκλειδώσει», σε αυτήν την φάση, τις απαγορεύσεις στη λειτουργία του λιανεμπορίου, στις διαδημοτικές μετακινήσεις και στη δια ζώσης διδασκαλία των σχολείων, γυμνασίων και λυκείων.

Κυρίαρχος στόχος είναι να διασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα να αποτραπεί η επιστροφή σε νέους περιορισμούς μερικές εβδομάδες αργότερα.

Γι’ αυτό και, όπως αναλύεται από κυβέρνηση και ειδικούς, στον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται κυρίως η επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας, συνυπολογίζονται όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την απελευθέρωσή της.

Όπως μεταδίδεται, στις γενικές αρχές περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, ενώ συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας για τοποθεσίες ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

Για την κυβέρνηση, η ημερομηνία της 5ης Απριλίου αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο για την άρση των περιορισμών στο λιανεμπόριο ή τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Ως προς τα σχολεία, θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου οι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους θα δηλώνουν το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια, θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποια δομή υγείας για να κάνουν επανέλεγχο.

Για το λιανεμπόριο, ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα μιας χρονικής μετάθεσης των σχετικών αποφάσεων μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή από τις 12 Απριλίου.

Η φόρμουλα που είναι στο τραπέζι θέλει υποχρεωτική και εκτεταμένη χρήση self-testing και αγορές είτε με φυσική παρουσία εντός των καταστημάτων (click inside), είτε με παράδοση των προϊόντων εκτός (click away).

Στο ζήτημα των μετακινήσεων θα αναζητηθεί εκ νέου μια λύση που αφορά στους περιορισμούς στις διαδημοτικές μετακινήσεις, αλλά και στη χρήση αυτοκινήτου για τον κωδικό 6.

Μιλώντας στο Mega, o καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε πως το άνοιγμα της αγοράς θα πρέπει να γίνει στις 12 Απριλίου και όχι νωρίτερα.

«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα σχολεία, ο ίδιος πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά τις διακοπές του Πάσχα.

«Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει» είπε επίσης ο ίδιος.

Σκέρτσος: Μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση

Για τα δωρεάν self test και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων.

Μιλώντας στο Mega τόνισε:

«Η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης».

Εξήγησε, επίσης, πως τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα.

Μάλιστα, ανέφερε πως πρόκειται για έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ ώστε κάθε πολίτης να έχει τον έλεγχο της υγείας του.

«Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

«Μαζί με τα τεστ, φαίνεται ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου», δήλωσε ο υπουργός και παραδέχθηκε ότι πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία αλλά και να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης