Κορωνοϊός: Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας οι αποφάσεις για λιανεμπόριο, σχολεία, μετακινήσεις
Ανανεώθηκε:
Με δεδομένο το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων ημερών στη χώρα και το γεγονός ότι τα νοσοκομεία -ειδικά της Αττικής- δίνουν έναν αγώνα έχοντας πλέον ξεπεράσει τα όριά τους -με δεκάδες ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες- ειδικοί και κυβέρνηση αποφάσισαν ότι το επόμενο βήμα σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.
Με βάση αυτά, αν και τα ζητήματα για άνοιγμα του λιανεμπορίου, επιστροφή μαθητών στα σχολεία και διαδημοτική μετακίνηση είναι θέματα που μπήκαν στην ατζέντα της διαβούλευσης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εν τούτοις αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να ξανασυζητηθούν υπό το φως νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων την ερχόμενη εβδομάδα.
Έτσι, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ότι «η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία».
Όπως επισήμανε, η συμπληρωματική στρατηγική, το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Έτσι, η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων συνδυάζεται με την εφαρμογή του self testing, από αρχές Απριλίου, όταν οι πολίτες θα αρχίσουν να προμηθεύονται self test από τα φαρμακεία.
«Άνοιγμα χωρίς πισωγυρίσματα»
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Yγείας επεξεργάζεται ήδη το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που θα γίνει την επόμενη μέρα, «όταν δηλαδή μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία» επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν οι δραστηριότητες. Θέλουμε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα με βάση την επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας» τόνισε. Κι αυτό θα γίνει όπως είπε για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτή αυτή τη δραστηριότητα για καιρό χωρίς να απαιτηθούν πισωγυρίσματα.
Όπως προσέθεσε, θα εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους και τον καιρό που βελτιώνεται στη χώρα μας, ενώ αποκάλυψε ότι συζητείται «η χρήση διπλής μάσκας» ή πιο αυστηρών μέτρων προστασίας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένο συγχρωτισμός -κατάσταση που κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά τη διασπορά του ιού.
Η ίδια εξήγησε ότι τα διαγνωστικά τεστ που θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα θα συμβάλουν σημαντικά ώστε να διαγνωστούν ασυμπτωματικοί φορείς ή προσυμπτωματικοί φορείς του ιού. Αυτό είπε θα έχει ως αποτέλεσμα να προλάβουμε τη διασπορά στην αρχή της με σωστή ιχνηλάτηση.
Self test και άνοιγμα δραστηριοτήτων
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, το self testing θα είναι υποχρεωτικό για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού,
Το self testing θα είναι προαιρετικό μεν για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό δε σε εβδομαδιαία βάση για τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς που ενέχονται στην επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως:
- Τουρισμός
- Ναυτιλία - Ακτοπλοΐα
- Εστίαση
- Λιανεμπόριο
- Μεταποίηση
- Δικαστήρια
Ως προς τα σχολεία, η κυβέρνηση πρόκειται να νομοθετήσει το υποχρεωτικό τεστ μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ -που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή- θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Θα δοθούν, επίσης, τις επόμενες ημέρες οδηγίες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση (απουσία από το σχολείο, την εργασία κοκ.).
Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφορμα selftesting.gov.gr, στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη.
Η διάθεση των self test θα αρχίσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ εβδομαδιαίως για διάστημα δύο μηνών. Προς αποφυγή συγχρωτισμού την πρώτη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας έως 67 ετών, καθώς είναι εργασιακά ενεργοί.
Ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε πως η στρατηγική αυτή αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης προς διαχείριση της πανδημίας· είναι καθολικού χαρακτήρα και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις δράσεις -τον τακτικό και στοχευμένο έλεγχο με rapid test στην κοινότητα και φυσικά την εμβολιαστική εκστρατεία του πληθυσμού.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα self test στοχεύουν κυρίως στον έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, δεδομένου πως ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.
Η σχετική εκστρατεία των ατομικών τεστ υλοποιείται κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως βάσει όλων των μελετών οι τακτικοί, περιοδικοί έλεγχοι συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας.
Υπογράμμισε ότι η διαδικασία του self testing αποτελεί «όπλο» για να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Σημείωσε, όπως ανέφεραν αμφότεροι οι κ. Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, πως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα rapid test που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε πως πρόκειται για ρινικά τεστ ή σιέλου, οι οδηγίες χρήσης τους είναι απλές και είναι ειδικά σχεδιασμένα για ατομική χρήση.
Lockdown: Παράταση και επέκταση
Εν τω μεταξύ, την παράταση του αυστηρού lockdown για την Αττική και όλες τις περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στην κατηγορία υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου -«βαθύ κόκκινο»- και κανένα μέτρο χαλάρωσης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την ένταξη νέων περιοχών στην κατηγορία υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου -«βαθύ κόκκινο»-, καθώς και σε αυτές παρατηρείται μεγάλη αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Έτσι από τις 06:00 του Σαββάτου σε καθεστώς σκληρού lockdown εισέρχονται οι περιοχές:
- Π.Ε. Κοζανης
- Π.Ε. Πέλλας
- Δήμος Γρεβενών
- Δήμος Κιλκίς
- Δήμος Βέροιας
Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν:
- Αττική
- Αιτωλοακαρνανία
- Αχαΐα
- Βοιωτία
- Εύβοια εκτός του δήμου Σκύρου
- Φθιώτιδα
- Ευρυτανία
- Αργολίδα
- Αρκαδία
- Κορινθία
- Θεσσαλονίκη
- Χαλκιδική
- Θεσπρωτία
- Ηράκλειο
- Μυτιλήνη
- Ζάκυνθος
- Μύκονος
- Δήμος Καλυμνίων
- Δήμος Χίου
- Δήμος Ανωγείων
- Δήμος Χανίων
- Δήμος Ιωαννιτών
- Δήμος Μετσόβου
- Δήμος Κατερίνης
- Δήμος Αμφίπολης
- Δήμος Σκιάθου
- Δήμος Καρδίτσας
- Δήμος Καστοριάς και Ορεστίδος
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί θα επιτρέψει να βγουν από το «βαθύ κόκκινο» την άλλη βδομάδα.
Την παράταση του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 5 Απριλίου για τη Λέρο και τη δημοτική κοινότητα Γαλατινής του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα όπως είπε, οι περιοχές αυτές βρίσκονται και παραμένουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, καθεστώς που παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 5 Απριλίου.
Ωστόσο, από τις 29 Μαρτίου, αίρεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών που ισχύει αυτή τη στιγμή στη Λέρο. Δηλαδή από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες στο νησί της Λέρου.