ΕΛΛΑΔΑ

Θωμαΐδης στο CNN Greece: Δεν υπάρχουν ενδείξεις γρήγορης ύφεσης - Στην κορύφωση η πανδημία

Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Yorgos Karahalis

Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο που αποτυπώνεται στα λύματα της Αττικής χωρίς ενδείξεις γρήγορης ύφεσης, δηλώνει μιλώντας στο CNN Greece ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας πως διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού -έναντι της οποίας κύριο, και μόνο, όπλο μας είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού, και αυτό είναι που πρέπει να διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εδώ και εβδομάδες είμαστε στην 'κορύφωση' της διασποράς, εξ ου και παρατηρούσαμε και παρατηρούμε υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα -καθώς υπάρχει μία σταθερά υψηλή διασπορά που μεταφράζεται σε κρούσματα όταν ο αριθμός των τεστ είναι ικανός να το αποτυπώσει» αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.

«Και, βέβαια, αυτό μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ με τους ρυθμούς που βλέπετε. Το ότι το σύστημα Υγείας πιέζεται, το λέμε εδώ και ένα μήνα και πλέον. Προειδοποιούσαμε από τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς γνωρίζαμε ότι αυτή η περίοδος είναι η κατ' εξοχήν επικίνδυνη περίοδος για διασπορά σε έναν πληθυσμό που δεν έχει ανοσία με έναν μεταδοτικό ιό» υπογραμμίζει.

Ως προς τα δεδομένα που έχουν «αλλάξει» στο μέτωπο της πανδημίας εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ο κ. Θωμαΐδης τονίζει εμφατικά πως η «απάντηση» μπορεί να έλθει μόνο διά του εμβολιασμού και της επιτάχυνσης του ρυθμού της διαδικασίας.

Αυτό που πρέπει να πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να επιταχύνει τους εμβολιασμούς. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανασχεθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Αυτό είναι το μόνο όπλο μας, δεδομένης της μεταδοτικότητας που έχει ειδικά το βρετανικό στέλεχος» αναφέρει.

Αναφορικά με την εικόνα που μας δίνει η ανάλυση των λυμάτων, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ επισημαίνει πως τελούμε εν αναμονή των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας της τρέχουσας εβδομάδας ώστε να διακριβώσουμε εάν υφίσταται κάποια τάση ύφεσης -με τα σχετικά στοιχεία να αναμένονται την προσεχή Δευτέρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα κατεγράφη μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του -27% (σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), η οποία -διευκρινίζει ο κ. Θωμαΐδης- είναι οριακή και ενδεχομένως εμπίμπτει στην αβεβαιότητα της όλης δειγματοληψίας και ανάλυσης -με ποσοστό της τάξεως του -30% αρχίζει να υφίσταται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Κατ' επέκταση, αναμένουμε τις αναλύσεις της τρέχουσας εβδομάδας και, εάν και εφόσον, διαφανεί τάση μείωσης του ιικού φορτίου, αυτό θα είναι και το σημείο αφετηρίας για σταδιακή μείωση και στις υπόλοιπες παραμέτρους της πανδημίας.

Ο κ. Θωμαΐδης εξηγεί τη χρονική «διαδρομή» -σχεδόν ενός μήνα- μεταξύ της εικόνας που καταγράφεται στα λύματα και της ανάλογης αποτύπωσής της σε νέα κρούσματα κορωνοϊού, νοσηλείες, εισαγωγές σε ΜΕΘ και θανάτους.

«Υπάρχει μία διαφορά φάσης μεταξύ αυτού που βλέπουμε εμείς στα λύματα και σε αυτό που μεταφράζεται σε κρούσματα μετά από μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες. Στη συνέχεια, έχουμε πάλι μία διαφορά φάσης έως μία εβδομάδα για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και κατόπιν ακολουθεί ενδεχόμενη εισαγωγή σε ΜΕΘ και θανάτους» διευκρινίζει και σημειώνει πως πρόκειται για κλιμακωτά στάδια.

Αναφερόμενος στο κύμα του Νοεμβρίου, εξηγεί: «Εμείς είδαμε μία μείωση στα λύματα στις 15 Νοεμβρίου [το lockdown ήταν στις 7 Νοεμβρίου], και ακόλουθη μείωση στα κρούσματα είδαμε αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι θάνατοι και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ συνεχίζονταν καθ' όλο τον μήνα. Αυτό, λοιπόν, είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που βλέπουμε εμείς στα λύματα και του τι θα συμβεί μετά στην κοινότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης