Εφημερία – τρόμου στο «Λαϊκό»: Καταγγελία ότι δύο άτομα κατέληξαν περιμένοντας κρεβάτι στη ΜΕΘ
Ανανεώθηκε:
Τεράστια «μάχη» συνεχίζουν να δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Αττικής, που λυγίζουν υπό το βάρος των εισαγωγών και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Λαϊκό» Τάσος Αντωνόπουλος χαρακτήρισε την εφημερία «τραγική» ενώ περιέγραψε δραματικές εικόνες.
Όπως είπε, οι κλίνες Covid είναι πλέον γεμάτες ενώ υπάρχουν και επτά ή οκτώ ράντζα στις κλινικές Covid που περιμένουν.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν δύο διασωληνωμένοι που εδώ και τέσσερις ημέρες περιμένουν για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ.
Πρόσθεσε δε ότι είχαν 22 εισαγωγές με covid και 80-90 άλλα περιστατικά.
Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει ήταν ότι την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην είσοδο του «Λαϊκού» υπήρχαν τρία ασθενοφόρα μπροστά στην είσοδο και άλλα τρία περίμεναν στο πάρκινγκ για να μπουν.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Αντωνόπουλος είπε πως δύο ασθενείς που περίμεναν κρεβάτι ΜΕΘ κατέληξαν.
«Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν δύο, τρεις μέρες. Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου», είπε χαρακτηριστικά.
«Ελπίδα στη ζωή έχουν οι πάντες. Όμως είμαστε στα όριά μας» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Υγείας προχωρά το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ξεκινά η ανάπτυξη πολυδύναμων κλινών μέσα στα νοσοκομεία της Αττικής και η παράδοση αναπνευστικών συσκευών μεγάλης ροής οξυγόνου.
Το Σαββατοκύριακο η κορύφωση του τρίτου κύματος
Στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας αναμένεται να φθάσει η χώρα μας το Σαββατοκύριακο ή ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα -ένα κύμα που χαρακτηρίζεται από τους επιδημιολόγους, ως πρωτόγνωρο σε διάρκεια.
Και αυτό, διότι ο συνδυασμός των μεταλλάξεων του ιού, της διασποράς των οικογενειών αλλά και του ιδιότυπου απαγορευτικού φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.
Η εξέλιξη αυτή, θα έλεγε κανείς, είναι μάλλον ειρωνική, την ώρα που οι εμβολιασμοί κατά της Covid 19 κλείνουν τρεις μήνες στο τέλος Μαρτίου και συνεχίζονται απρόσκοπτα.
Μάλιστα, μόλις χθες, Τρίτη, καταγράφηκαν ένα εκατομμύριο πολίτες, που εμβολιάστηκαν τουλάχιστον με μία δόση.
Εν τω μεταξύ, το ΕΣΥ και οι Μονάδες του ασφυκτιούν δραματικά και οι 206 ιδιώτες γιατροί, ανέλαβαν το πρωί της Τρίτης τα καθήκοντά τους στις θέσεις τους, μετά την επιστράτευση που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Μέχρι τις 10 το βράδυ της Τρίτης, νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες COVID στο λεκανοπέδιο της Αττικής, 2.160 άνθρωποι.
Οι διασωληνωμένοι ήταν 390 ενώ 20 άτομα ήταν διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκο Τζανάκη, ο οποίος μίλησε στο MEGA, το διάστημα 25, 26 και 27 Μαρτίου, αναμένεται να σημειωθεί κορύφωση των κρουσμάτων στη χώρα μας.
Δεν αποκλείεται δε να δούμε ξανά τον δραματικό αριθμό των 3.000 ημερήσιων κρουσμάτων και την επόμενη εβδομάδα.
Τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.000 στο τέλος Απριλίου, με την προϋπόθεση ότι τα πάντα θα εξελιχθούν ομαλά στον τομέα των εμβολιασμών και εάν δεν υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη κορωνοϊού, όπως εκτίμησε.
Αναφορικά με τις διασωληνώσεις, ο κ, Τζανάκης τόνισε, ότι οι επόμενες ημέρες, αναμένεται να είναι δύσκολες, με τον αριθμό να αγγίζει ακόμη και τις 750 την ημέρα.
Γενικότερα, θα δούμε μείωση των διασωληνωμένων μετά τις 10 Απριλίου.
Όσον αφορά στους θανάτους, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι μέχρι τέλος Απριλίου, ίσως υπερβούν και τις 9.000 από 7.531 που είναι σήμερα.
Οι περιοχές που προβληματίζουν σφόδρα αυτή τη στιγμή, και που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο», είναι η Αχαΐα, η Κρήτη αλλά και η Δυτική Αττική με την τελευταία να καταγράφει σε διάστημα 14 ημερών, 481 θετικά κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Μάλιστα, την Τρίτη 23 Μαρτίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε νέα μαύρα ρεκόρ, με 3.586 νέα κρούσματα, 699 διασωληνωμένους και 51 θανάτους.