Γ. Τσόλας στο CNN Greece: Υπάρχουν 21.000 άνεργοι νοσηλευτές να στηρίξουν το σύστημα
Ανανεώθηκε:
Το Εθνικό Συστήμα Υγείας χρειάζεται σήμερα συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και διαδικασίες fast track για άμεση στελέχωση και όχι πρόχειρες λύσεις, όπως είναι οι επικουρικοί ή οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές και φυσικά όχι νέες προκηρύξεις που θα «επιτρέψουν» απλά την ανακύκλωση του προσωπικού. Μην ξεχνάμε ότι έξω υπάρχουν 21.000 άνεργοι νοσηλευτές. Την ίδια ώρα, επικουρικοί νοσηλευτές παραιτούνται και άλλοι το σκέφτονται εξαιτίας των συνθηκών που καλούνται να υπηρετήσουν το επάγγελμα.
Αυτό υπογραμμίζει προς το CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), Γεώργιος Τσόλας.
Είναι η δεύτερη φορά που μιλάμε με τον κ. Τσόλα -η προηγούμενη συνέντευξη μαζί του ήταν στις 9 Νοεμβρίου 2020 με έμφαση τότε στην νοσηλευτική φροντίδα σε ασθενείς με κορωνοϊό. Σήμερα βιώνουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες στον κόσμο, ένα σαρωτικό κύμα, το οποίο γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο με τις μεταλλάξεις.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΟΝΟΠ δεν μασάει τα λόγια του, σημειώνοντας, ότι τα παραδείγματα της «βαθιά κόκκινης» Αττικής όπως και της Θεσσαλονίκης, «απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, ότι η κυβέρνηση πορεύεται “βλέποντας και κάνοντας”…». Και συνεχίζει:
«Οι επαγγελματίες Υγείας σήμερα ενημερώνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το τι θα συμβεί στο χώρο εργασίας τους και φυσικά έχουν στην διάθεση τους λίγες ημέρες να μετατρέψουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο σε νοσοκομείο Covid αποκλειστικά».
Ο συνομιλητής μας, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι αναφέρουν ότι η ηλικιακή ομάδα των 18 με 39, οδηγεί την πανδημία, τονίζοντας, ότι ήδη νοσηλεύονται πολλοί άνθρωποι από τις ηλικίες αυτές.
«Δυστυχώς ο ιός έχει μπει στα σπίτια μας και θα συνιστούσα να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας δεν έχουμε άλλο τρόπο προφύλαξης. Οι μεταλλάξεις του ιού και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας επιμηκύνουν το χρόνο που θα απαλλαγούμε από την πανδημία», επισημαίνει, προσθέτοντας:
«Γι’ αυτό ως ΠΑΣΟΝΟΠ παροτρύνουμε τους συνάδελφους να εμβολιαστούν, αλλά και όλους τους πολίτες της χώρας να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος».
Προτείνει ακόμη, η κυβέρνηση να αυξήσει τα εμβολιαστικά κέντρα.
Για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ο πρόεδρος της ΠΑΣΟΝΟΠ υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους φορείς επί ίσοις όροις, ώστε να αποφασίσουν για το ΕΣΥ, με διακριτούς όρους και ρόλους».
Όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όπως τονίζει ο κ. Τσόλας και για νέες πανδημίες, όπως προβλέπει άλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Διαδικασίες fast track για άμεση στελέχωση
- Κύριε Τσόλα ζούμε για ακόμη μία φορά, ένα πρωτοφανές πανδημικό κύμα, με την Αττική σε βαθύ κόκκινο, το ΕΣΥ σε όριο συναγερμού και τους επαγγελματίες υγείας στα χαρακώματα και σε εξάντληση. Πώς βλέπετε την κατάσταση, ποια η δική σας εκτίμηση;
Το Εθνικό Συστήμα Υγείας χρειάζεται συγκεκριμένες Πολιτικές αποφάσεις και διαδικασίες fast track για άμεση στελέχωση και όχι πρόχειρες λύσεις όπως είναι οι επικουρικοί ή οι ειδικευόμενοί Νοσηλευτές.
Και όχι βέβαια νέες προκηρύξεις που θα «επιτρέψουν» απλά την ανακύκλωση του προσωπικού. Γιατί έτσι θα έχουμε διαρροές από νοσοκομεία για να στελεχωθούν πχ εμβολιαστικά κέντρα. Κάτι που φαίνεται να έχουμε κληρονομήσει ως πρακτική από τα προηγούμενα χρόνια.
Έξω υπάρχουν 21.000 άνεργοι νοσηλευτές σύμφωνα τα στοιχεία που κατά καιρούς είχαν έρθει στη δημοσιότητα από το Μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Νοσηλευτών και τώρα λένε στον υπουργό Υγείας δεν υπάρχουν «άνεργοι» και τον εκθέτουν.
Χρειαζόμαστε 50.000 νοσηλευτές
- Πού είναι αυτοί οι νοσηλευτές;
Υπάρχουν και οι δεν βοηθοί νοσηλευτών που είναι έξω και επίσης άνεργοι. Υπάρχει δεξαμενή ανέργων να συμβάλλουν.
Όμως η Πολιτεία δεν μπορεί να απαιτεί από έναν επιστήμονα να διαθέσει την ζωή του για λίγους μήνες και μετά να βρεθεί στην ανεργία. Ειδικά όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται τουλάχιστον 50.000 νοσηλευτικό προσωπικό υπό κανονικές συνθήκες.
Κατά την εκτίμηση μου το μεγάλο στοίχημα για την Αττική δυστυχώς φαίνεται πως χάνεται. Γιατί δεν μάθαμε, δεν σχεδιάσαμε, δεν εκπαιδεύσαμε, δεν ακούσαμε και πολλά «δεν» ακόμη, γεγονός που είναι πλέον σε πλήρη γνώση όλων όσων διαχειρίζονται –με τον τρόπο που διαχειρίζονται– την τύχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας σήμερα.
Οι συνάδελφοι, μου μεταφέρουν εικόνες καθημερινής απελπισίας, καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους για το καλό του ασθενούς. Όταν όμως έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν μπορούν να παρέμβουν, όπως γερασμένες δομές, παλιά υλικοτεχνική υποδομή τότε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τότε απογοητεύονται και βιώνουν θλίψη και οργή και κούραση από τις αλλεπάλληλες βάρδιες.
Το πένθος για τον ασθενή που χάνεται…
Έναν ασθενή να χάσεις χρειάζεσαι 5 ημέρες για να διαχειριστείς το πένθος, φανταστείτε ψυχολογική φόρτιση και αν αυτό συμβαίνει κάθε μέρα… Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι άνθρωποι, μην το ξεχνάμε.
Στην Αττική όπως και στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, ότι η κυβέρνηση πορεύεται «βλέποντας και κάνοντας»…
Ενώ θα περίμενε κανείς πως μπροστά στις σημερινές πρωτόγνωρες καταστάσεις η Πολιτεία θα έθετε σε εφαρμογή έναν υποτυπώδη έστω στρατηγικό σχεδιασμό ως αποτέλεσμα ευρείας συναίνεσης, παρακολουθούμε ομολογουμένως με απογοήτευση την παράταση των «έξυπνων» lockdown με την επίκληση στον από μηχανής θεό να περάσει ο καιρός, και την επικοινωνιακή διαχείριση να περιορίζεται στην μετακύληση των ευθυνών στους πολίτες που αρνούνται να συμμορφωθούν ή τώρα τελευταία επιχειρείται απόπειρα στοχοποίησης επαγγελματικής ομάδας ως υπαίτια της Κοινωνικής διασποράς του ιού.
Ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ
Οι επαγγελματίες υγείας σήμερα ενημερώνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το τι θα συμβεί στο χώρο εργασίας τους και φυσικά έχουν στην διάθεση τους λίγες ημέρες να μετατρέψουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο σε νοσοκομείο covid αποκλειστικά.
Ο χρόνος εκπαίδευσης υπό τις νέες συνθήκες δεν είναι ο απαραίτητος για τη διαχείριση τέτοιων ασθενών.
- Τι συμβαίνει με το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο μετακινείται στα νοσοκομεία COVID; Πόσο δύσκολο είναι, και αναρωτιέμαι εάν απαιτείται κάποια εκπαίδευση;
Το νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να εκτελεί εξουθενωτικές βάρδιες, διπλοβάρδιες, πολλά νυχτερινά ωράρια πέρα και πάνω από τα βιολογικά του όρια και τις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας. Αυτή ήταν άλλωστε η καθημερινότητα για δεκαετίες, πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία και επιβληθούν οι σημερινές, έκτακτες συνθήκες. Κι όλα αυτά με ανοχή, υπομονή και περίσσευμα ανθρωπιάς, που όμως εξαντλούνται!
Η πραγματικότητα στη χώρα μας μιλάει από μόνη της. Το νοσηλευτικό προσωπικό στην Ελλάδα έχει αποδεκατιστεί. Επικουρικοί νοσηλευτές παραιτούνται και άλλοι το σκέφτονται εξαιτίας των συνθηκών που καλούνται να υπηρετήσουν το επάγγελμα.
Οι συνάδελφοι αντιλαμβάνονται την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν, αλλά όταν όμως η στελέχωση είναι τραγική στο ΕΣΥ τότε κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό.
Φυσικά και έπρεπε να εκπαιδευτούν. Η μόνη εκπαίδευση που έχουν λάβει οι νεοεισερχόμενοι, είναι πως να βάζουν και να βγάζουν την ειδική στολή, η υπόλοιπη εκπαίδευση πραγματοποιείται σε ρεαλιστικές συνθήκες από τους πιο έμπειρους συναδέλφους, εάν υπάρχει χρόνος.
Ο ιός έχει μπει στα σπίτια μας…
- Οι επιδημιολόγοι αναφέρουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων, αλλά και των διασωληνωμένων, έχει μειωθεί. Ειδικότερα, η ομάδα των 40 με 65 φαίνεται ότι οδηγεί την πανδημία και ακολουθεί αυτή των 18 με 39. Οι πιο παραγωγικές ηλικίες δηλαδή. Δώστε μας την δική σας εικόνα στις ΜΕΘ, εσείς που βρίσκεστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης; Πόσο δύσκολα και αδιέξοδα είναι τα πράγματα;
Επιβεβαιώνω τις αναφορές και τολμώ να πω ότι ήδη νοσηλεύουμε αρκετά περιστατικά της ηλικιακής ομάδας των 18 με 39.
Δυστυχώς ο ιός έχει μπει στα σπίτια μας και θα συνιστούσα να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας δεν έχουμε άλλο τρόπο προφύλαξης. Η πολιτεία από την άλλη θα πρέπει να στελεχώσει και να αυξήσει τα εμβολιαστικά κέντρα.
Εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς εισαγωγών στις νοσηλευτικές μονάδες τότε κάθε εβδομάδα ίσως και νωρίτερα θα χρειαστεί να ανακοινώνεται και ένα νέο νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με SarsCov 2.
- Πότε βλέπετε να τελειώνει ο εφιάλτης της διασποράς του ιού και των διασωληνώσεων;
Ο βασικός στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% με 80% του πληθυσμού ώστε να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης.
Οι μεταλλάξεις του ιού και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας επιμηκύνουν το χρόνο που θα απαλλαγούμε από την πανδημία.
Για αυτό ως ΠΑΣΟΝΟΠ παροτρύνουμε τους συνάδελφους να εμβολιαστούν, αλλά και όλους τους πολίτες της χώρας να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.
- Πείτε μας πώς φαντάζεστε την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία για το υγειονομικό μας σύστημα; Τι θα έχει αλλάξει, τι αξίζει να κρατήσουμε ως μάθημα και τι να αφήσουμε πίσω;
Η επόμενη μέρα θα πρέπει να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους φορείς επί ίσοις όροις, ώστε να αποφασίσουν για το ΕΣΥ, με διακριτούς όρους και ρόλους. Πρωτίστως, τον λόγο θα πρέπει να έχουν οι στυλοβάτες αυτού του εγχειρήματος.
Το ΕΣΥ θα είναι πληγωμένο στα όρια της κατάρρευσης, το ανθρώπινο δυναμικό θα είναι εξαντλημένο, εξουθενωμένο και απογοητευμένο, διότι θα γνωρίζει με ποιον τρόπο διαχειρίστηκαν την τύχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την δημιουργία του μέχρι σήμερα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προβλέπει νέες πανδημίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ας είμαστε προετοιμασμένοι. Αξίζει για τις ζωές όλων των ανθρώπων.