ΕΛΛΑΔΑ

Απολογισμός τετραετίας από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Τον τετραετή (2017-2021) απολογισμό της δραστηριότητας Αστυνομικών υπηρεσιών της έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου συνελήφθησαν συνολικά 4.447 αλλοδαποί για διάφορα ποινικά αδικήματα και ειδικότερα:

  • Διεύθυνση Αστυνομίας Μυτιλήνης: 2.119
  • Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου: 746
  • Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου: 1.582

Για τις υποθέσεις αυτές επιβλήθηκαν από αρμόδιες δικαστικές Αρχές: το μέτρο της προσωρινής κράτησης και στερητικές της ελευθερίας ποινές, κατά περίπτωση, σε 502 αλλοδαπούς ως εξής:

  • Μυτιλήνη: 225
  • Χίος: 153
  • Σάμος: 124

Επίσης η διεύθυνση διαχειρίστηκε περιστατικά ημεδαπών, σχηματίζοντας 35 ποινικές δικογραφίες, συλλαμβάνοντας 78 και προχωρώντας σε 120 ταυτοποιήσεις δραστών.

Μερικές από τις σημαντικότερες υποθέσεις ήταν οι εξής:

- Μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από τα τέλη του έτους 2015) στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με κατηγορουμένους (6) ημεδαπούς και (24) αλλοδαπούς, άπαντες μέλη Μ.Κ.Ο. (Σχετ: το από 28-08-2018 Δελτίο Τύπου).

- Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, εξιχνιάστηκε υπόθεση εμπρησμού δομής εξυπηρέτησης αλλοδαπών που έλαβε χώρα την 7η Μαρτίου 2020 στη Μυτιλήνη.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με κατηγορούμενους, ημεδαπό αλλοδαπής καταγωγής και δύο (2) αλλοδαπούς

-Μετά συστηματική έρευνα, συνελήφθησαν με εντάλματα Δικαστικής Αρχής, έξι (6) άτομα – αλλοδαποί (4 ενήλικοι και 2 ανήλικοι), για έκνομες ενέργειες που διεπράχθησαν βραδινές ώρες της 08/09-09-2020 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της βίας κατά υπαλλήλων, της στάσης, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, του εμπρησμού, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της παράνομης βίας, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα (Σχετ: το από 15-09-2020 Δελτίο Τύπου).

- Μετά από πολύμηνη έρευνα προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από αρχές του μηνός Ιουνίου του έτους 2020) στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για τα -κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορούμενους (33) αλλοδαπούς μέλη Μ.Κ.Ο. και (2) ακόμη υπηκόους τρίτων χωρών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού κατά το τελευταίο πεντάμηνο (Νοέμβριος 2020 έως σήμερα), από αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά -325.424- έλεγχοι ατόμων και βεβαιώθηκαν -9.033- παραβάσεις (-1.767- σε ημεδαπούς και -7.266- σε αλλοδαπούς).

Συνελήφθησαν, κατά τον τελευταίο μήνα στη Λέσβο, οκτώ (8) αλλοδαποί κυρίως μέλη Μ.Κ.Ο., ως διοργανωτές ιδιωτικών συναθροίσεων, για παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών και βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους -3.000- ευρώ, σε έκαστο εξ’ αυτών, ενώ πρόστιμα ύψους -300- ευρώ βεβαιώθηκαν και σε είκοσι πέντε (25) ακόμη άτομα (-2- ημεδαποί και -23- αλλοδαποί) που συμμετείχαν στις προαναφερόμενες συναθροίσεις.

Σημειώνεται ότι, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αναβαθμίστηκε σημαντικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με την παραλαβή (91) συνολικά υπηρεσιακών οχημάτων διαφόρων τύπων, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, από τον Ιούλιο του έτους 2019 και έπειτα, ενώ θα ακολουθήσει η παραλαβή (7) ακόμη οχημάτων.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, για τη συλλογική προσπάθεια και την εξαίρετη αυτή δραστηριότητα του αστυνομικού προσωπικού κατά την τελευταία τετραετία (2017-2020), εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης