Λινού στο CNN Greece: Δεν είχε λογική να μην υπάρχει πρόσβαση έξω
Ανανεώθηκε:
Υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους τάσσεται η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά βαλβίδες αποσυμπίεσης μετά από μήνες περιορισμών και εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο CNN Greece τονίζει την ανάγκη να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών στους εξωτερικούς χώρους:
«Νομίζω ότι το τελευταίο lockdown είχε κάποια στοιχεία που ενθάρρυναν τους ανθρώπους να μένουν μέσα και να συνωστίζονται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μέτρα. Δεν είναι λογικό να μην έχεις πρόσβαση έξω. Όλες οι οδηγίες λένε να γίνεται αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου. Το να μην έχεις πρόσβαση σε κάποιον υπαίθριο χώρο είναι λάθος γιατί κάπου θα είσαι: ή έξω ή μέσα», λέει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις για χαλάρωση κάποιων περιορισμών, λέει:
«Καλό είναι να χαλαρώσουν μόνο αυτά τα μέτρα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Αναφορικά με τα καταστήματα να ανοίξουν μόνο τα πολύ μικρά που έχουν τη δυνατότητα να έχουν παράθυρα και πόρτες και πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων».
Σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών, η κα Λινού επικροτεί τη στάση της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής να μην αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, κάνοντας λόγο για δικαίωση της απόφασης αυτής μετά και το χθεσινό πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων: «Βέβαια οι μελέτες συνεχίζονται, φαίνεται ωστόσο ότι στην πραγματικότητα ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και απ’ ό,τι ξέρω δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ηλικίες 60-69».
Εκφράζει πάντως την έντονη ανησυχία της για τον αργό ρυθμό εμβολιασμού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και τέταρτου κύματος αν δεν σπεύσουμε.
«Βλέπω ότι αργούμε και πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να αποκτήσουμε περισσότερα εμβόλια. Αν δεν βιαστούμε να έχουμε πολλά εμβόλια γρήγορα δεν είναι σίγουρο ότι αυτό το ‘κύμα’ της πανδημίας θα είναι το τελευταίο».
Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και την επέλαση του τρίτου κύματος μίλησαν η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Δεν αποδίδει το lockdown»
Την ίδια ώρα που η διαφαινόμενη άρση κάποιων περιορισμών μοιάζει μονόδρομος, η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα παραμένει δύσκολη. Όπως είπε μάλιστα στο MEGA ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η πορεία τις επόμενες δυο βδομάδες θα είναι αυξητική, ενώ καλό θα ήταν να διατηρηθεί ένα επίπεδο περιορισμού για αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία για άνοιγμα με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Υποστήριξε δε ότι υπάρχουν τρόποι για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά χρειάζεται προγραμματισμός.
Από την πλευρά της η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, ισχυρίστηκε ότι το lockdown δεν αποδίδει και ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για να σταματήσει η πίεση του κόσμου και να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων. Για την μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα.
Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι δεν είναι ότι δε λειτουργεί το lockdown, αλλά ότι υπάρχει διασπορά σε συγκεκριμένα σημεία. Για την αύξηση ιικού φορτιού στην Κρήτη, υποστήριξε ότι αυτή οφείλεται στα μεταλλαγμένα κρούσματα και τη χαμηλή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. «Στοχεύουμε στον ελεύθερο χρόνο, ενώ θα έπρεπε να στοχεύσουμε εκεί που περνάμε τον περισσότερο χρόνο, δηλαδή στο χώρο εργασίας», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Με τη σειρά της η κυρία Παγώνη, έκανε λόγο για αύξηση των τεστ και χρήση διπλής μάσκας, ενώ τόνισε πως στόχος είναι τα εμβόλια.
Εν αναμονή ανακοινώσεων
Την εισήγηση των ειδικών για τα πρώτα εργαλεία καλύτερης τήρησης των μέτρων που θα ανοίξουν τη «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για τους πολίτες περιμένει η κυβέρνηση.
«Να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη υπενθυμίζοντας τη σχετική αποστροφή του πρωθυπουργού, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε το περίγραμμα των υπό εξέταση προσαρμογών.
Δίνοντας έναν μεγαλύτερο βαθμό εξειδίκευσης έκανε λόγο για εργαλεία που αφενός θα λειτουργούν ως «βαλβίδες αποσυμπίεσης» της κόπωσης των πολιτών και ταυτόχρονα θα ευθυγραμμίζονται με την ανάγκη αποφυγής συγκεντρώσεων σε σπίτια και άλλους εσωτερικούς χώρους.
Η αρχή με τις μετακινήσεις
Ένα από αυτά τα εργαλεία, όπως έγραφε από την πρώτη στιγμή το CNN Greece, θεωρείται ότι μπορεί να είναι η αλλαγή στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, στις βαθιά κόκκινες περιοχές, που ξεκινά στις 19.00 το απόγευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξομοιωθεί με την ώρα έναρξης της απαγόρευσης τις καθημερινές, δηλαδή από τις 21.00 το βράδυ.
Τα ίδια χαρακτηριστικά συγκεντρώνει και η πρόταση που εξετάζουν οι ειδικοί για την χαλάρωση των εξτρά περιορισμών που ισχύουν για τον κωδικό 6 στο 13033, η χρήση του οποίου σήμερα επιτρέπεται μόνο για πεζούς ή ποδηλάτες.
Τα βλέμματα φυσικά είναι στραμμένα στο θέμα της σταδιακής επαναλειτουργίας της αγοράς.
Η προδιάθεση, όπως έχει εκφραστεί, θέλει την αυλαία να ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου, τα καταστήματα που ενέχουν, σχεδόν, μηδενικό επιδημιολογικό ρίσκο.
Δηλαδή τα κομμωτήρια, τα μαγαζιά περιποίησης νυχιών και τα κέντρα αισθητικής.