ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Προς χαλάρωση σε μετακινήσεις και αγορά με υγειονομική επαγρύπνηση

Lockdown: Προς χαλάρωση σε μετακινήσεις και αγορά με υγειονομική επαγρύπνηση
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χαρακτήρα «ασκήσεων ισορροπίας» προσλαμβάνει η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή, η οποία αναμένεται να χαράξει το δρόμο προς μία μερική και επιδημιολογικά «μετρημένη» χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν εξουθενώσει πολίτες και οικονομία -χωρίς παράλληλα να διακυβεύεται η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση, η οποία τελεί εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών, έχει ήδη αναγνωρίσει την κόπωση της κοινωνίας ενώπιον των περιορισμών, δρομολογώντας σειρά παρεμβάσεων χωρίς επιδημιολογικό «κόστος», με ζητούμενο να λειτουργήσουν ως «βαλβίδες αποσυμπίεσης» σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» της Επιτροπής, αναμένονται ανακοινώσεις που άνευ απροόπτου θα περιλαμβάνουν την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 21.00 αντί στις 19.00 και την άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο και τον κωδικό «6» για άθληση ή βόλτα με το κατοικίδιο.

Ως προς το άνοιγμα της αγοράς, «μίνι πρεμιέρα» αναμένεται στις 22 Μαρτίου με τη λειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, με ραντεβού και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Για το λιανεμπόριο, η κυβερνητική πρόθεση είναι να υπάρξει άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, αλλά οι σχετικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι αγορές δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», και όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί είναι στο «τραπέζι». Δηλαδή, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα γίνεται με φυσική παρουσία, παράδοση εκτός (click away) και click in shop.

Η μετάβαση στα καταστήματα αναμένεται να γίνεται με αποστολή SMS στον αριθμό 13032 -και είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να μπορεί να αποστέλλεται μόνο ένα μήνυμα ημερησίως και να υφίσταται χρονικός περιορισμός τριών ωρών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται και στο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας -μάσκες και αποστάσεις.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η «χρυσή τομή» ανάμεσα στο να δοθεί «ανάσα» σε πολίτες και οικονομία -με σύμμαχο πάντα και το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα- και στη διασφάλιση της στρατηγικής έναντι της πανδημίας και της διαρκούς «οχύρωσης» απέναντι στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού -που πιέζει αφόρητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στην Αττική.

Πελώνη: Λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση των πολιτών

Για την πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να επιτρέψει περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς να αλλάξει την βασική στρατηγική της για την ανάσχεση της πανδημίας, ενημέρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα -και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο- παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση.

«Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα», είπε και δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης, προσέθεσε:

«Στόχος είναι να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας».

«Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σε ένα κοντινό ορίζοντα με σταδιακή επαναλειτουργία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Πάντοτε βέβαια με κανόνες και αυξημένη προσοχή» επισήμανε η κ. Πελώνη.

Γεραπετρίτης: Υπομονή λίγες εβδομάδες ακόμη

Το μήνυμα ότι, «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης», έστειλε την Πέμπτη και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ζητώντας από τους πολίτες, παρά την κόπωση, να παραμείνουν πιστοί στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Προϊδεάζοντας συγχρόνως για τις αυριανές ανακοινώσεις, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε με έμφαση πως «είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκασθούμε να κάνουμε υπομονή».

Ως προς την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σήμερα, Πέμπτη 18 Μαρτίου, καταρρίφθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό -συνολικά 645 άνθρωποι δίνουν αγώνα ζωής στις ΜΕΘ-, ενώ τα κρούσματα ανήλθαν σε 3.073. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 45, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 7.297 άνθρωποι.