Η δύναμη της αντοχής των αγωνιζόμενων Ελλήνων
Ανανεώθηκε:
Γράφει ο Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Η Ελληνική Επανάσταση είναι ο εθνικός αγώνας ενός ευρωπαϊκού, χριστιανικού έθνους για την κατάκτηση της εθνικής του ανεξαρτησίας, το οποίο στηρίχθηκε αρχικά, στις δικές του οργανωτικές και οικονομικές δυνάμεις. Βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον θυσιαστικό Αγώνα των Ελλήνων είναι η πνευματική προετοιμασία του Γένους, η συμμετοχή των Ελλήνων πνευματικών ηγητόρων στο κίνημα του Διαφωτισμού, ευρωπαϊκού και νεοελληνικού, η ίδρυση σχολείων για το “φωτισμό” των φιλομαθών, η ίδρυση του οργανωτικού βραχίονα της επαναστατικής προετοιμασίας, της Φιλικής Εταιρείας το 1814 στην Οδησσό, η επιτυχία στο στρατιωτικό πεδίο, σε ξηρά και θάλασσα, των επαναστατικών δυνάμεων τα δύο πρώτα χρόνια.
Παράλληλα οι Έλληνες, ενώ αρχικά θα στηριχθούν στα προεπαναστατικά δίκτυα των ισχυρών προυχόντων για τη διεξαγωγή του πολέμου, στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που αποτελεί απόδειξη της μετάβασής τους στη νεωτερική εποχή. Η ψήφιση φιλελεύθερων Συνταγμάτων δίνει το στίγμα της δημοκρατικής αντίληψης για τη διακυβέρνηση. Επιπρόσθετα, ο Εθνικός Αγώνας διεθνοποιείται και σε συνδυασμό με την πολύχρονη αντοχή των επαναστατικών δυνάμεων έναντι της υπεροπλίας των Οθωμανών, θα καταστήσουν τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας ευρωπαϊκή υπόθεση. Σε αυτό θα συμβάλλουν αποφασιστικά οι χιλιάδες των Φιλελλήνων, οι οποίοι είτε θα συγκροτήσουν τα κομιτάτα στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, είτε θα καταφθάσουν στην επαναστατημένη Ελλάδα για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων.
Μετά από 8 χρόνια σκληρών συγκρούσεων, μετά από νίκες και καταστροφές, εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι οι αντοχές που επέδειξε το Γένος των Ελλήνων, η αποφασιστικότητα των οποίων θα προκαλέσει τελικά την αλλαγή στη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων. Το πνεύμα της Ιεράς Συμμαχίας, κυρίαρχο στο ξεκίνημα της επανάστασης, θα καταρρεύσει μπροστά στο ασίγαστο πάθος για εθνική ανεξαρτησία και ελευθερία. Για τη δικαίωση του εθνικού Αγώνα θα χυθεί το αίμα χιλιάδων ανθρώπων, ενώ χιλιάδες, επίσης, υπήρξαν οι νέοι και οι νέες που βίωσαν τη σκληρή μοίρα της δουλοποίησης. Γι’ αυτό έχει σημασία για τους νεότερους Έλληνες η σε βάθος κατανόηση του πολύπτυχου χαρακτήρα του Αγώνα και η απότιση φόρου τιμής στους προγόνους μας. Ο στίχος του Κωστή Παλαμά: “Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του ‘21” αποτελεί για κάθε Έλληνα προτροπή χρέους και σεβασμού.