ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για το ΕΣΥ:Αγωνία για τις εκτός ΜΕΘ διασωληνώσεις και τις εκτιμήσεις για αυξημένα κρούσμα

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την Παρασκευή και όχι σήμερα, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία θα εισηγηθεί τα νέα μέτρα που θα αφορούν στην σταδιακή χαλάρωση του lockdown και το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Η μετάθεση αυτή κρίθηκε απαραίτητη από την κυβέρνηση, καθώς τα μέλη της Επιτροπής θα έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική πορεία του ιού, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ακολουθεί ανοδική πορεία.

Μάλιστα μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων, σε επικοινωνία με το CNN Greece, τόνιζαν αργά χθες το βράδυ, ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία της Τετάρτης 17 Μαρτίου, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Και είναι λογικό να υπάρχει αυτή η άνοδος, μετά από ένα τριήμερο- στο οποίο σημειώθηκαν πολλές συναντήσεις και επιδόθηκαν αντίστοιχα πρόστιμα- αλλά και αύξηση των μοριακών ελέγχων και τεστ.

Να σημειώσουμε ότι την Τρίτη, τα κρούσματα ανήλθαν σε 1.533, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξήθηκαν στους 605 και δυστυχώς 59 άνθρωποι κατέληξαν.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν και ασθενείς με Covid που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως από τους 370 ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι στην Αττική, 353 είναι σε κλίνες ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα πως σε απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο είναι 1.995.

Ίσως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης, δώσει μία μικρή «γεύση» από το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση αναφορικά με το σταδιακό άνοιγμα και τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» της επόμενης ημέρας, θα επισημάνει όμως εμφατικά, ότι τα μέτρα χαλάρωσης θα γίνουν με απόλυτη ασφάλεια και σεβασμό στη δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα, το ΕΣΥ βρίσκεται σε καθεστώς συναγερμού, με τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής, καλυμμένες σε ποσοστό 95%, όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) Ματίνα Παγώνη, μιλώντας την Τρίτη στην ΕΡΤ.

Η κυρία Παγώνη υποστήριξε ακόμη, ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποιες έξυπνες κινήσεις, όσον αφορά το σταδιακό άνοιγμα τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ανεξάρτητα από την πορεία των κρουσμάτων, τα οποία θα αρχίσουν να εμφανίζουν μία κάποια μείωση, από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ένας τομέας είναι τα σχολεία, τα οποία μπορούν να ανοίξουν ξανά στοχευμένα, με προσοχή στον συνωστισμό, γρήγορους ελέγχους και πλήρη ιχνηλάτηση.

Με τη λογική αυτή, θα μπορούσε να ανοίξει και ο κλάδος της εστίασης, από τις 15 Απριλίου, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ αμέσως μετά την ενημέρωση του υπ. Υγείας, εξέφρασε την αντίθεσή του, όσον αφορά στην συζήτηση για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, τονίζοντας ότι για να ανοίξει η αγορά, η οικονομία και η κοινωνία, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι και αυτό το άνοιγμα, να γίνει με ασφάλεια.

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις μεταλλάξεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, όπως τόνισε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Παρασκευής 12 Μαρτίου.

Ο ίδιος μίλησε και για έναν ακόμη παράγοντα, που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα -την ανθρώπινη κόπωση.

Η κούραση αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα, τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας επίσης, ότι η ομάδα 40 με 65 ετών, οδηγεί την πανδημία στη φάση αυτή και ακολουθεί η ομάδα των 18 με 39 ετών.

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι το τρίτο αυτό «κύμα» χαρακτηρίζεται από βραδεία επιβράδυνση με καλύτερο προφίλ νοσηρότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης