ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Καθησυχαστικές απαντήσεις μετά το ντόμινο «παγώματος» από ευρωπαϊκές χώρες

Εμβόλιο AstraZeneca: Καθησυχαστικές απαντήσεις μετά το ντόμινο «παγώματος» από ευρωπαϊκές χώρες
AP Photo / Alessandra Tarantino

Καθησυχαστικοί για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca εμφανίστηκαν τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων και ανησυχιών που έχουν προκληθεί, έπειτα και από την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών και μη χωρών, να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το εν λόγω εμβόλιο.

Ξεκινώντας την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλειά του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, είπε.

Η ίδια επιβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη» υπογραμμίζοντας ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

Μιλώντας για το «ντόμινο» προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca από αρκετές χώρες στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά.

«Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που καταγράφηκαν σε όσους είχαν εμβολιαστεί δεν ήταν περισσότερα απ' όσα καταγράφονται στο γενικό πληθυσμό. «Η εμφάνιση τους μπορεί να είναι μια χρονική σύμπτωση και να μην αποτελεί συσχέτιση με το εμβόλιο» ανέφερε και προσέθεσε πως η επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΦ δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων.

Λάθος η χρήση αντιπηκτικών πριν από το ραντεβού

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι αρκετοί γιατροί αναφέρουν ότι ορισμένα άτομα υπό τον φόβο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι λάθος και τους κάλεσε να προσέρχονται για εμβολιασμό χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόληψη.

Κλείνοντας το θέμα του εμβολίου της Astra Zeneca, είπε ότι ο ΕΜΑ μελετά τις περιπτώσεις παρενεργειών που έχουν αναφερθεί μία προς μία και αναμένονται οι αποφάσεις του την Πέμπτη, οπότε και συνεδριάζει.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους σχετικά με το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου της AstraZeneca, τόνισε πως η επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση χορήγησής του και η θέση της είναι ξεκάθαρη. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε καθαρά σε επιστημονικά κριτήρια εξετάζοντας τα δεδομένα όλων των χωρών. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι υπήρξε σχετικά μικρό ποσοστό ακυρώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η Ελλάδα ήμασταν και είμαστε στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες και είναι αυτός που εγκρίνει φάρμακα και εμβόλια. Χρησιμοποιούμε τα εμβόλια που ο ΕΜΑ ενέκρινε. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες, αφού εξέτασε και εξετάζει ανά πάσα στιγμή όλα τα γεγονότα αποφάσισε τη συνέχιση των εμβολιασμών», διευκρίνισε.

Τι γίνεται αν κάποιος αρνηθεί να κάνει τη δεύτερη δόση

Στο ερώτημα «Τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της Astra Zeneca; Εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, θα δώσετε την δυνατότητα υποκατάστασης;», ο κ. Θεμιστοκλέους είπε:

«Το θέμα αν έχει κάνει την πρώτη δόση για να κάνει τη δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε ότι μας πει».

«Για το ενδεχόμενο να έχει γίνει μία δόση με ένα είδος εμβολίου και να αναζητείται εναλλακτική για τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να πει κανείς ότι συστήνεται να γίνει το εμβόλιο μιας άλλης εταιρείας, παρότι υπάρχουν και μάλιστα στην Αγγλία, ερευνητικά προγράμματα που κάνουν αυτή τη μίξη χρησιμοποίησης του ενός εμβολίου για την πρώτη δόση και ενός άλλου εμβολίου για τη δεύτερη. Με την εξέλιξη την ταχεία των γνώσεων πάνω σε αυτό το θέμα νομίζω ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε και πιο συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα», ανέφερε επ αυτού η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Νωρίτερα σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, στη συνεδρίαση κατά την οποία εξετάστηκαν αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021.

Σε ανακοίνωσή της, τονίζεται:

«Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19».

Και καταλήγει:

«Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

EMA: Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.

«Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών», δήλωσε η Εμερ Κουκ.

Η Εμερ Κουκ δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική πραγματοποιεί έρευνα αξιολογώντας κάθε ένα από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, και τα οποία είναι πολύ σπάνια, και αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα την Πέμπτη.

Πάντως τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων προσθέτοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.

«Αυτήν την στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Δεν μνημονεύονται στις κλινικές δοκιμές και δεν καταγράφονται ως γνωστές και αναμενόμενες παρενέργειες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA.

Η Επιτροπή Ασφαλείας του EMA συνέρχεται σήμερα για να αξιολογήσει τις νέες πληροφορίες και θα καταλήξει σε συμπέρασμα κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης την Πέμπτη, είπε.

«Κατά συνέπεια πρόκειται για μία διαδικασία εν εξελίξει. Δεν βρίσκομαι εδώ για να δώσω ενημέρωση για μία επιστημονική έρευνα», προειδοποίησε κατά την διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Η Εμερ Κουκ διευκρίνισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή εξετάζει «τις ανεπιθύμητες συνέπειες που συνδέονται με όλα τα εμβόλια».

Σημειώνεται ότι μία σειρά από ευρωπαϊκές και μη χώρες, έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca μετά την ανησυχία που προκάλεσαν περιστατικά παρενεργειών που παρατηρήθηκαν όπως οι θρομβώσεις στο αίμα.

Η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου» δημιουργίας θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τη συνέχιση των εμβολιασμών μέχρι τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής του σήμερα για το θέμα.