ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca
AP Photo/Christophe Ena, File

Ιδιαίτερη αναφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό έπειτα από τις αναφορές που έγιναν διεθνώς και αφορούν θρομβοεμβολικά επεισόδια σε άτομα που εμβολιάστηκαν με αυτό.

Όπως είπε, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σύσταση για διακοπή του εμβολιασμού.

Όπως είπε στην αποψινή ενημέρωση η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, «η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να σχετίζει τα θρομβοεμβολικά αυτά επεισόδια με το εν λόγω εμβόλιο».

Η ίδια πρόσθεσε ότι από τις 170.000 δόσεις του εμβολίου που έχουν γίνει και στη χώρα μας, προέκυψε μόνο ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό το οποίο από τα πρώτα στοιχεία δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Συμπληρωματικά τόνισε ότι το ζήτημα παρακολουθεί στενά η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Μάλιστα όπως τόνισε από τα 5 εκατ. δόσεων του εμβολίου σε χώρες όπου έγιναν οι αναφορές, σημειώθηκαν μόνο 30 τέτοια επεισόδια.

Όπως παρατήρησε τα επεισόδια αυτά είναι συχνά ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό στην κοινότητα και ανέφερε το παράδειγμα του Ην. Βασιλείου που έχουν ήδη χορηγηθεί 11 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και ο αριθμός των επεισοδίων θρομβώσεων δεν αυξήθηκε περισσότερο σε αυτούς που είχαν εμβολιαστεί απ' ότι ισχύει στο γενικό πληθυσμό.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα από τον εμβολιασμό. Όπως είπε, υπάρχει εμφανής μείωση των ανθρώπων ηλικίας άνω των 85 ετών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα προφανώς λόγω της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Πάνω από 1,2 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί, με το 7,8% του πληθυσμού να έχουν λάβει μια δόση και το 2,6% σχεδόν 500.000 Έλληνες να έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας μέσω του εμβολιασμού έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα.

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε κατά την ενημέρωση ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια συνεχίζει να αυξάνεται παρά τα αυξημένα μέτρα και αφορά μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ο κυλιόμενος μέσος όρος το 7ημερο είναι 2.100 νέα κρούσματα, ο αριθμός των τεστ έφτασαν τις 45.000, αλλά ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή το 2021 το όριο του 4%, ενώ στην Αττική είναι στο 7%. Τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 20.000 και στην Αττική βρίσκονται τα μισά. Οι ηλικίες που βρίσκονται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων είναι 25-55 ετών, δηλαδή οι άνθρωποι που κινούνται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καθηγήτρια στον Πειραιά ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερη επιβάρυνση.

Οι νοσηλευόμενοι, είπε, αυξήθηκαν σε 400 καθημερινά, ενώ τις δύο τελευταίες μέρες οι εισαγωγές έφτασαν τις 500.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και προβλέπουμε ότι θα συνεχίζεται και τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας ότι η πληρότητα των ΜΕΘ Covid υπολογίζεται στο 92%, παρά την αύξηση των κλινών, αλλά και τη συνδρομή ιδιωτικών κλινικών.

Βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες.