ΕΛΛΑΔΑ

Κατασκευή επτά νέων Δικαστικών Μεγάρων και αναβάθμιση υποδομών σε πέντε ακόμα

Φωτογραφία αρχείου INTIME

Τρία νέα έργα ΣΔΙΤ που αφορούν την κατασκευή επτά νέων και την ανακατασκευή πέντε υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Τα έργα, τα οποία πρότεινε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στο Υπουργείο Υποδομών και εισηγήθηκε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στη Διυπουργική Επιτροπή, είναι συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται το Μάιο του 2021 και αναθέτουσα αρχή για τα τρία έργα Δικαστικών Μεγάρων θα είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών.

Η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ συνεδρίασε σήμερα, Παρασκεύη, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης.

Αναλυτικά, τα έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

Στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η κατασκευή τριών νέων Δικαστικών Μεγάρων στις Σέρρες, στην Έδεσσα και στο Κιλκίς, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Κεντρική Ελλάδα προβλέπεται η κατασκευή δύο Δικαστικών Μεγάρων στη Λαμία και στον Βόλο, καθώς και η ανακατασκευή τριών υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 69 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Κρήτη προβλέπεται η κατασκευή των δύο Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 121 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Όπως αναφέρει του υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του, με την κατασκευή των επτά νέων Δικαστικών Μεγάρων, επιτυγχάνεται η δημιουργία σύγχρονων βιοκλιματικών κτηρίων εναρμονισμένων στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες, όπου η δικαστηριακή ύλη συγκεντρώνεται σε κτήρια με σύγχρονο και αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας και καθίσταται ταχύτερη, ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η διαχείρισή της.

Μέσω των ανακατασκευών και ενεργειακών αναβαθμίσεων των πέντε Δικαστικών Μεγάρων, τα κτήρια αναβαθμίζονται λειτουργικά και ενεργειακά επεκτείνοντας ουσιαστικά το χρόνο οικονομικής ζωής τους.

«Στη δικαιοσύνη τα αναγκαία έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται συστηματικά, βήμα – βήμα, ώστε πολύ σύντομα να αποδοθούν στους Δικαστικούς Λειτουργούς, τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους Έλληνες πολίτες σύγχρονες, αξιόπιστες και λειτουργικές υποδομές», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε:

«Σήμερα, η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε την ανέγερση 7 νέων δικαστικών μεγάρων και την αναβάθμιση των υποδομών σε ακόμα 5 κτήρια της δικαιοσύνης, ενεργοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφαλίζουν την ταχεία ολοκλήρωση των έργων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης