Κορωνοϊός: «Πολιορκητικός κριός» οι μεταλλάξεις - Lockdown διαρκείας και στήριξη των νοσοκομείων
Ανανεώθηκε:
Σε εκθετική τροχιά παραμένει η διασπορά του νέου κορωνοϊού στη χώρα εντείνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας, με την Αττική να αποτελεί το επίκεντρο του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Ελάχιστες είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ-COVID στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα μόλις 14, τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι ασθενείς στην επικράτεια είναι 506 και οι εισαγωγές ασθενών αυξήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 13.09%.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν στον «μονόδρομο» της παράτασης του lockdown, με το κυβερνητικό επιτελείο να μην προχωρά στη λήψη νέων μέτρων ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, παρά τα σενάρια που έκαναν λόγο για «λουκέτα» σε πάρκα. Σε ό,τι αφορά το πέταγμα του χαρταετού, η σύσταση των ειδικών είναι η αποφυγή του συνωστισμού.
Αχτίδα αισιοδοξίας για την αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, αποτελεί ωστόσο ο αυξανόμενος ρυθμός εμβολιασμού, σε συνδυασμό με το «πράσινο φως» που άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι 830.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 1 εκατομμύριο κοντά στις 25 Μαρτίου, ενώ στο τέλος του μήνα θα είναι στο 1.700.000.
Ο ίδιος, μιλώντας στον ANT1, εκτίμησε ότι με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό, μέχρι το τέλος του Απριλίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες πολύ αυξημένου κινδύνου.
Όπως έκανε γνωστό, μάλιστα, μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες. Στη συνέχεια, είπε, θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών.
«Έκρηξη» του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη
Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας αποτυπώνεται για τη Θεσσαλονίκη, σε επίπεδα αντίστοιχα με τις αρχές Νοεμβρίου -όταν ξεκινούσε η εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου για να οδηγήσει στην κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού- όπως προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων.
Σημαντικά αυξητική είναι τόσο η εβδομαδιαία, όσο και ημερήσια τάση, στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα η εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα.
Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/03 και της Τρίτης 09/03 είναι:
- αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 5/3 και της Κυριακής 7/3,
- αυξημένη κατά 206% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 1/3 και Τρίτης 2/3.
Αστάθμητος παράγοντας οι μεταλλάξεις
Τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού συνεχίζουν να προβληματίζουν τόσο τους ειδικούς, όσο και την κυβέρνηση.
Σε 2.098 ανέρχονται πλέον τα συνολικά κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 2.047 αφορούν τη «βρετανική» μετάλλαξη και 51 την «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη.
Κατά τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 371 νέα κρούσματα μεταλλάξεων στη χώρα που αφορούν στην περίοδο 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου 2021, μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 400 επιλεγμένων δειγμάτων.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απέδωσε την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα στις μεταλλάξεις, στον καιρό αλλά και στα φαινόμενα συγχρωτισμού.
«Είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών», σημείωσε η κυρία Πελώνη και υπογράμμισε ότι εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ οδήγησε στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.