Τα Καλάβρυτα και το ’21 που δεν είναι παρελθόν
Γράφει ο Θανάσης Παπαδόπουλος, δήμαρχος Καλαβρύτων
Θα δανειστώ μια γνωστή προσέγγιση, με φιλοσοφικό και λεξικογραφικό πρόσημο. Επέτειος είναι η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και η αναγωγή, η προβολή του στο μέλλον. Η αναφορά, η επίκληση κι η ερμηνεία ενός ιστορικού γεγονότος με δυναμικό, εξελικτικό και άρα διαχρονικό χαρακτήρα.
Καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια απ’ την κήρυξη της Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, είναι φανερό ότι το ’21 δεν εξαντλείται στη συλλογική συνείδηση και μνήμη μόνο ως πηγή περηφάνιας και εθνικής ομοψυχίας.
Το «αθάνατο κρασί» του, όπως λέει ο ποιητής, εμπεριέχει πάντα -κι αναλλοίωτες- τις συμβολικές διδαχές του ήθους και του φρονήματος, την αίσθηση του χρέους προς την πατρίδα, την εμψύχωση, το ηθικό, την ανυποχώρητη στάση, την υπεράσπιση των ιερών και οσίων.
Το ’21 είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα. Είναι η έμπνευση μας για το μέλλον. Στοιχείο αυτογνωσίας και αναστοχασμού. Είναι το ιερό μας προσκύνημα, η καταφυγή κι η δύναμη μας, το διαρκώς εξελισσόμενο εθνικό μας σύμβολο που δίνει απαντήσεις στις στιγμές που τις χρειαζόμαστε.
Η επέτειος που έρχεται, λοιπόν, δεν έχει απλώς την στεγνή και μονοδιάστατη απεικόνιση ενός ιστορικού γεγονότος. Δεν εγκλωβίζεται στην ανάκληση του ένδοξου παρελθόντος αλλά, ως επέτειος, το μεταφέρει νομοτελειακά στο παρόν και το προβάλλει στο μέλλον.
Αυτό είναι το χρέος μας σήμερα. Όχι μόνο να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη μένοντας στατικοί, αλλά και να πυροδοτήσουμε την έμπνευση, την ελπίδα, την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση, τη σύμπλευση, την ομοψυχία, την επανεφεύρεση της Ελλάδας που πρωτοπόρησε στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από έναν Αγώνα που ενώ αρχικά φαινόταν άνισος, μάταιος και ατελέσφορος κατέληξε -με την έκβαση του- να συνεγείρει την υφήλιο και να γίνει οικουμενικό παράδειγμα.
Και τα Καλάβρυτα φέρουν το βαρύ αποτύπωμα της σημαντικότερης εθνικής επετείου. Φέτος, παρ’ ότι η συγκυρία της πανδημίας ανέτρεψε -ως τώρα- μέρος των σχεδιασμών μας, ο Δήμος Καλαβρύτων ετοίμασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων, προσαρμοσμένων στα δεδομένα της εποχής.
Με γνώμονα την ιστορική μνήμη αλλά και την ιστορική παρακαταθήκη.
Λειβάρτζι, Τουρλάδα, Λυκούρια, Καλάβρυτα, Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας, Κέρτεζη, Κλειτορία, Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, είναι μερικοί απ’ τους ιστορικούς τόπους που θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, υπό την αίρεση των υγειονομικών συνθηκών. Και μαζί ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων που ξεκινούν απ’ τον Απρίλιο και εκτείνονται ως το φθινόπωρο, με την σύμπραξη διακεκριμένων ανθρώπων της Επιστήμης, μουσικών συνόλων, λαογραφικών σχημάτων, πολιτιστικών ομάδων της ευρύτερης περιοχής κ.α.
Είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων που φέρει την ονομασία «Καλάβρυτα-Φλόγα Ελευθερίας». Για να μας θυμίζει ότι η Ιστορία δεν είναι μια γραμμική ροή του χρόνου. Δεν εξελίσσεται ερήμην μας, αλλά ήταν, είναι και θα είναι το άθροισμα αυτών που κάνουμε ή δεν κάνουμε, επεμβαίνοντας ή όχι στη διαμόρφωση της. Και ως Καλαβρυτινοί, το ξέρουμε άριστα αυτό.
Το ΄21, λοιπόν, δεν είναι μόνο παρελθόν. Είναι παρόν και μέλλον. Είναι η μνήμη που βαραίνει δημιουργικά τους ώμους μας και μέσα απ’ την δόξα του αναβλύζει δύναμη, αυτοπεποίθηση, ελπίδα κι αισιοδοξία στα μικρά ή στα μεγάλα δύσκολα μας.