Ευπαθείς ομάδες εργαζομένων: Παράταση τηλεργασίας και αναστολής συμβάσεων έως 31 Μαρτίου
Ανανεώθηκε:
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 10602/226/8-3-2021 με την οποία τροποποιείται η 39363/1537/30-9-2020 (Β’ 4262) κοινή υπουργική απόφαση για την απασχόληση εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Με αυτήν προβλέπεται ότι, o χρόνος ισχύος των περ. β), γ), δ) και ε) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως ισχύει, που αναφέρεται στο άρθρο 6 της υπ’ αρ. 39363/1537/30-9-2020 (Β’ 4262) κοινής υπουργικής απόφασης, παρατείνεται έως την 31η Μαρτίου.
Ειδικότερα, τα μέτρα, περιλαμβάνουν την απασχόληση των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας με τηλεργασία ή ακόμη και την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους, που τους καθιστά δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
α) Ενδιάμεσου κινδύνου και
β) Υψηλού κινδύνου.
Τι προβλέπεται
Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας υψηλού κινδύνου μπορούν, κατόπιν αιτήματός τους προς τον εργοδότη, να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
Το αίτημα του εργαζόμενου πρέπει να γνωστοποιηθεί εγκαίρως στον εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου.
Εντός ευλόγου χρόνου από την υποβολή του αιτήματος, ο εργαζόμενος οφείλει να προσκομίσει στον εργοδότη του σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό.
Ο εργοδότης, οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου, εφόσον τα καθήκοντά του δύνανται να εκτελούνται εξ αποστάσεως.
Εάν η παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας δεν καθίσταται εφικτή, τότε ο εργοδότης οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε ο εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης οφείλει να εξετάσει, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, τη δυνατότητα της πρόσκαιρης απασχόλησης του εργαζόμενου σε άλλη θέση εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας του, τηρουμένων των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του εργοδότη, εκτός κι αν αδυνατεί να το πράξει για σπουδαίο και σοβαρό κατ’ αντικειμενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργοδότη του.
Ο εργοδότης εφόσον έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες προστασίας της υγείας του εργαζόμενου, θέτει σε αναστολή την σύμβασης εργασίας του.
Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας ενδιαμέσου κινδύνου, μπορούν να υπαχθούν αναλόγως στα μέτρα στήριξης.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ο εργαζόμενος δεν υποβάλλει αίτημα για εργασία με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται, στη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας, βάσει της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, καθώς και στην πλήρη εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, όσο και των ειδικότερων κανονιστικών διατάξεων που ρυθμίζουν ζητήματα εφαρμογής μέτρων δημόσιας υγείας, όπως τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας, σε εργασιακούς χώρους, ανά κλάδο και τόπο οικονομικής δραστηριότητας.