ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις «μέγγενη» για τα νοσοκομεία - Την επόμενη ημέρα σχεδιάζει η κυβέρνηση

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στα όριά τους λειτουργούν τα νοσοκομεία της Αττικής, τόσο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στον αριθμό ΜΕΘ που μπορούν να διατεθούν για την περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δυσχερής τα επόμενα 24ωρα, καθώς οι μεταλλάξεις «φουντώνουν» το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία προβλέπεται να είναι αυξημένες καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ σε κάθε εφημερία καταγράφονται περί τις 40-60 εισαγωγές ασθενών. Σήμερα, Δευτέρα, καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων (477 άτομα) από την αρχή της χρονιάς. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής βρίσκεται στο 91%, ενώ σήμερα προστέθηκαν νέες κλίνες εντατικής στο ΚΑΤ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής το μεσημέρι της Δευτέρας διαμορφωνόταν ως εξής:

  • ΚΑΤ: 25 κατειλημμένες κλίνες σε σύνολο 48 (δόθηκαν ακόμη 20 κλίνες με μετατροπή της γενικής ΜΕΘ
  • Σισμανόγλειο: 14 κατειλημμένες σε σύνολο 14
  • Αγία Όλγα: 9 κατειλημμένες σε σύνολο 9
  • Γεννηματάς: 16 κατειλημμένες σε σύνολο 16
  • Ερυθρός Σταυρός: 14 κατειλημμένες σε σύνολο 14
  • Σωτηρία: 82 κατειλημμένες σε σύνολο 84
  • Ευαγγελισμός: 50 κατειλημμένες σε σύνολο 58
  • Ελπίς: 6 κατειλημμένες σε σύνολο 6
  • Νίμιτς 6 κατειλημμένες σε σύνολο 6
  • Ιπποκράτειο 7 κατειλημμένες σε σύνολο 7 (+4 διασωληνωμένα περιστατικά στη ΜΑΦ)
  • Ασκληπιείο 12 κατειλημμένες σε σύνολο 12
  • Θριάσιο 17 κατειλημμένες σε σύνολο 17
  • Αττικόν 40 κατειλημμένες σε σύνολο 43

«Ουσιαστικά το μόνο νοσοκομείο στην Αττική που δέχεται διακομιδές διασωληνωμένων είναι το ΚΑΤ και ίσως κάποια να δεχθεί και ο Ευαγγελισμός», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ασφυκτική το διάστημα 20-25 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να καλυφθούν οι ΜΕΘ που προβλέπεται να εξυπηρετήσουν Covid περιστατικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την παρατήρηση αυτή φέρεται να έκανε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσίοδρας στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πονοκέφαλος» οι μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει και μεταδίδονται ταχύτερα, είναι το νέο δεδομένο το οποίο ανησυχεί τους ειδικούς. Μιλώντας στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κάνει λόγο για «αναστάτωση» των μέχρι σήμερα προβλεπτικών μοντέλων και για αλλαγή στους σχεδιασμούς προς άγνωστη κατεύθυνση.

«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού πλέον, τα οποία είτε έχουν αντικαταστήσει πλήρως το παλιό είτε θα το αντικαταστήσουν εντός των επομένων ημερών, εβδομάδων το πολύ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν ιό, ο οποίος πλέον κινείται ταχύτερα και μας “αναστατώνει” όλα τα προβλεπτικά μοντέλα τα οποία είχαμε μέχρι στιγμής», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει με έμφαση: «Αλλάζουν τους σχεδιασμούς μας προς μια κατεύθυνση που δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε ακόμα».

Αποτυπώνοντας την κατάσταση σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, από την πλευρά του αναφέρει στο CNN Greece: «Η πολλαπλότητα των μεταλλάξεων που χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο κορωνοϊό, έχει οδηγήσει στο να έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις που συνδυάζονται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Στην Ελλάδα ξέρουμε πλέον ότι επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη. Προς το παρόν δεν έχουμε δεδομένα τα οποία να είναι αρνητικά όσον αφορά την ευαισθησία των μεταλλαγμένων αυτών στελεχών -των συγκεκριμένων ιδιαίτερα που έχουμε στην Ελλάδα- στα εμβόλια».

Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση ύστερα από την πληροφορία για δυο νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που ανιχνεύτηκαν στην Αττική.

Το ένα κρούσμα είναι μια παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τα δύο κρούσματα των μεταλλάξεων που καταγράφηκαν από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.

Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη.

Το σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα βήματα για την άρση των μέτρων του lockdown. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός -παρά τους όποιους αστερίσκους μπορεί να υπάρχουν λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων- αναφέρει:

Στις 22 Μαρτίου να ανοίξει λιανεμπόριο, mall, κομμωτήρια. Τα ψώνια θα γίνονται χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς αλλά θα διαρκούν τρεις ώρες με την αποστολή ενός SMS στο 13032.

Στις 22 Μαρτίου σχεδιάζεται η δια ζώσης λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ μία εβδομάδα αργότερα το ίδιο ισχύσει για τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων.

Η ημερομηνία - κλειδί για το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται να είναι η 20η Απριλίου. Η εστίαση θα ανοίξει μόνο με εξωτερικούς χώρους και θερμάστρες.

Το ίδιο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η μετακίνηση από νομό σε νομό, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε «Πάσχα στα χωριά μας».

Τον Μάιο είναι και η έναρξη της τουριστικής σεζόν με το άνοιγμα του τουριστικού κλάδου.

Τι λένε οι ειδικοί για την άρση των μέτρων

Πρόωρο χαρακτηρίζει το να μιλάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων αν δεν δούμε μια βελτίωση των δεδομένων, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece.

Σε ό,τι αφορά την παράταση του lockdown, ο κ. Δημόπουλος αναφέρει ότι αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς και εξηγεί ότι είναι πολυπαραγοντική ανάλυση, καθώς πρέπει να βλέπει τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας.

«Για να ανοίξει η αγορά με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός, να εφαρμοστούν τα μέτρα click away ή όποιος άλλος τρόπος αγοράς εξ αποστάσεως, και προφανώς να εφαρμοστεί το μέτρο του SMS με χρονικό περιορισμό», δηλώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Νομίζω πρέπει να ανοίξουμε μία δραστηριότητα ανά εβδομάδα. Πρέπει να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο με κάποιον έξυπνο τρόπο λειτουργίας π.χ. την εκ περιτροπής προσέλευση των καταναλωτών, ο οποίος μπορεί να διασφαλιστεί με κάποιον έξυπνο τρόπο πχ. με μία ή δύο φορές δυνατότητα προσέλευσης για ψώνια και εν συνεχεία να ανοίξει η εκπαίδευση της οποίας η λειτουργία έστω με την τηλεκπαίδευση ως ένα βαθμό επιτελείται» εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης