ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Το μήνυμα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Το μήνυμα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
AP Photo/Petros Giannakouris

Το δικό του μήνυμα στη γυναίκα απευθύνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος «χαιρετίζει με υπερηφάνεια την γυναίκα Ιατρό, την γυναίκα Ερευνήτρια, την γυναίκα Επιστήμονα, την γυναίκα που συνεισφέρει καθημερινά στην προσπάθεια της Ανθρωπότητας για να ξεφύγει από την ατραπό της πανδημίας».

«Στην χώρα μας, οι ιατροί επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη αντοχή στις δυσκολίες του τελευταίου έτους, δίνοντας με αυτοθυσία τον αγώνα κατά του SARS-CoV-2. Μεταξύ αυτών, ελαφρώς παραπάνω από το 50% είναι γυναίκες», τονίζει ο ΠΙΣ και προσθέτει:

«Οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 21% των κατόχων Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής την τελευταία δεκαετία και το 95% αυτών προέρχονται από δυτικές χώρες, γεγονός που δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως μια σύγχρονη αντιφεμινιστική νοοτροπία και πρακτική. Την ίδια ώρα, την τελευταία 10ετία στις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας το 54% και στις Οδοντιατρικές Σχολές το 60% των εισαχθέντων ήταν γυναίκες. Ομοίως, τα ποσοστά και στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν ελαφρύ προβάδισμα των γυναικών στις σχολές Ιατρικής.

»Η προσφορά των γυναικών στην Επιστήμη είναι ανεκτίμητη ακόμα κι αν κάποιος αναζητήσει πηγές από την Ελληνική Αρχαιότητα, την Αρχαία Αίγυπτο και το Βυζάντιο. Ωστόσο, η προσφορά δεν συμβαδίζει με την αναγνωρισιμότητα και την αναγνώριση λόγω της καταπίεσης που δέχτηκαν διαχρονικά από ανδροκρατούμενες κοινωνίες.

»Η πρώτη Ελληνίδα γιατρός της σύγχρονης εποχής είναι η Μαρία Καλοποθάκη που γεννήθηκε το 1859 στην Αθήνα και έζησε τα παιδικά της χρόνια στις ΗΠΑ. Έγινε δεκτή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παρισιού τον Οκτώβριο του 1886, αφού οι προηγούμενές της σπουδές έλαβαν αναγνώριση και ισοτιμία. Και από τότε για οκτώ χρόνια, απήλαυσε ίσων δικαιωμάτων σύμφωνα με τις, όπως αναφέρει η ίδια, «φιλελεύθερες παραδόσεις και την σωστή αίσθηση του δικαίου της γαλλικής νοοτροπίας».

»Επέστρεψε στην Αθήνα το 1894, και αφού πέρασε τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις στην Ελληνική Ιατρική Σχολή, άρχισε να ασκεί την γενική ιατρική αν και της σύστησαν να κάνει την γυναικολογία ειδικότητά της.

»Το πρώτο Νόμπελ σε γυναίκα που σχετίζεται με ιατρικό επίτευγμα αν και αφορά την Επιστήμη της Φυσικής, δόθηκε στην Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί η οποία γεννήθηκε το 1867 και ήταν Πολωνή φυσικός και χημικός. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Χωρίς την ανακάλυψή της, δεν θα υπήρχαν οι ακτινογραφίες.

»Σήμερα, εκατομμύρια γυναίκες στην Αφρική, την Ασία και κάποιες γωνιές της Νότιας Αμερικής στερούνται του δικαιώματος όχι μόνο των ανώτατων σπουδών αλλά και της βασικής εκπαίδευσης. Ο μονόδρομος είναι η «πρόωρη» ενηλικίωση μέσα σε γάμους χωρίς ισότητα, με ενδοοικογενειακή βία και αδυναμία χειραφέτησης. Αλλά και στον δυτικό κόσμο, ακόμα και μεταξύ γυναικών και ανδρών ανώτατης εκπαίδευσης, δυστυχώς η πανδημία ανέδειξε το χειρότερο πρόσωπο της βίας που είναι η ενδοοικογενειακή με θύματα κυρίως τις γυναίκες».

»Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τιμά την Ελληνίδα γυναίκα, συμπολίτη, μητέρα, συνάδελφο και εκφράζει την αμέριστη ευγνωμοσύνη του Ιατρικού Σώματος σε όλους αυτούς τους ρόλους που συμπληρώνουν την εικόνα του φύλου το οποίο ακόμα και σήμερα δέχεται επιθέσεις και ανισότητες.

»Οφείλουμε όλοι μαζί, γυναίκες και άνδρες, να στρατευτούμε πίσω από το φετινό μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2021, που αναφέρει: «Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν την θέση τους. Ποια είναι η θέση τους; Είναι θέσεις ευθύνης, στα εργαστήρια, στο διάστημα, στο ειρηνευτικό σώμα. Η θέση της γυναίκας είναι παντού!».

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: 50 γυναίκες χάνονται κάθε εβδομάδα στην ΕΕ

Η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και τον πολυδιάστατο ρόλο της ως μητέρας, συζύγου, συντρόφου, κόρης, εγγονής, φίλης, εργαζόμενης.

Η συμβολή της στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας παραμένει αδιαμφισβήτητη. Ακόμα και στην κρίσιμη αυτή στιγμή της πανδημίας, οι γυναίκες έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή, με θάρρος, σθένος, και αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Γυναίκες ως γιατροί, νοσοκόμες, φροντιστές ασθενών, υπάλληλοι στις αλυσίδες τροφίμων, εκπαιδευτικοί, συμβάλλουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι γυναίκες αποτελούν το 86% των παρόχων προσωπικής φροντίδας σε υπηρεσίες υγείας, το 93% των εκπαιδευτικών και το 82% υπαλλήλων σε ταμεία καταστημάτων. Ταυτόχρονα με τις ευθύνες αυτές, διατηρούν επί το πλείστον την ευθύνη του σπιτιού, της οικογένειας και της ανατροφής των παιδιών.

Η ισότητα των δυο φύλων αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές της σύγχρονης κοινωνίας και η πρόοδος που έχει σημειωθεί αναφορικά με τη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτή είναι σημαντική. Εντούτοις, η έμφυλη ανισότητα παραμένει βαθιά ριζωμένη κυρίως στον τομέα της εργασίας. Ενώ καλούνται να ισορροπήσουν προσωπική και επαγγελματική ζωή, την ίδια στιγμή υποεκπροσωπούνται σε ηγετικές θέσεις και υφίστανται μισθολογικές ανισότητες.

Η πανδημία επέτεινε πολλές από τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες, και επιδείνωσε τη θέση της γυναίκας. Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και η ενδοοικογενειακής βίας, με τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με εκείνα των αντρών. Εκτιμάται πως κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάνουν τη ζωή τους περίπου 50 γυναίκες λόγω ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ο αριθμός των θυμάτων έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία και της δυσκολίας να ζητήσουν βοήθεια.

Η ισότητα των δύο φύλων παραμένει το ζητούμενο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της κοινωνίας. Φέτος, όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία, αξίζει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κάθε γυναίκα που πάλεψε κι εξακολουθεί να παλεύει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε κάθε γιατρό και νοσοκόμα που στέκεται δίπλα στους δικούς μας ανθρώπους όσο δίνουν μάχη στις κλινικές COVID. Σε κάθε υπάλληλο που δουλεύει σε ταμεία καταστημάτων, σε κάθε εκπαιδευτικό που προσπαθεί να διδάξει στις εικονικές αίθουσες της τηλεκπαίδευσης. Σε κάθε γυναίκα που προσπαθεί να εργαστεί από το σπίτι φροντίζοντας ταυτόχρονα τα παιδιά της αλλά και σε κάθε γυναίκα που έχει χάσει τη δουλειά της και προσπαθεί να ανταπεξέλθει. Σε κάθε γυναίκα, που ζει με χρόνια πάθηση ή είναι φροντιστής ασθενούς, και συνεχίζει να παλεύει με γενναιότητα και αξιοπρέπεια για τη θέση της στην κοινωνία που της αξίζει.