Ανησυχία για τις μεταλλάξεις: «Αλλάζουν τους σχεδιασμούς μας προς άγνωστη κατεύθυνση»
Ανανεώθηκε:
Οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει και μεταδίδονται ταχύτερα, είναι το νέο δεδομένο το οποίο ανησυχεί τους ειδικούς. Μιλώντας στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κάνει λόγο για «αναστάτωση» των μέχρι σήμερα προβλεπτικών μοντέλων και για αλλαγή στους σχεδιασμούς προς άγνωστη κατεύθυνση.
«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού πλέον, τα οποία είτε έχουν αντικαταστήσει πλήρως το παλιό είτε θα το αντικαταστήσουν εντός των επομένων ημερών, εβδομάδων το πολύ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν ιό, ο οποίος πλέον κινείται ταχύτερα και μας “αναστατώνει” όλα τα προβλεπτικά μοντέλα τα οποία είχαμε μέχρι στιγμής», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει με έμφαση: «Αλλάζουν τους σχεδιασμούς μας προς μια κατεύθυνση που δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε ακόμα».
Αποτυπώνοντας την κατάσταση σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, από την πλευρά του αναφέρει στο CNN Greece:
«Η πολλαπλότητα των μεταλλάξεων που χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο κορωνοϊό, έχει οδηγήσει στο να έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις που συνδυάζονται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Στην Ελλάδα ξέρουμε πλέον ότι επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη. Προς το παρόν δεν έχουμε δεδομένα τα οποία να είναι αρνητικά όσον αφορά την ευαισθησία των μεταλλαγμένων αυτών στελεχών -των συγκεκριμένων ιδιαίτερα που έχουμε στην Ελλάδα- στα εμβόλια».
Ο κ. Δημόπουλος διευκρινίζει ότι ναι μεν υπάρχουν μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία συνδυάζονται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά δεν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη νοσηρότητα οι ασθενείς.
«Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όταν αντί για 1.000 κρούσματα έχουμε 10.000, στατιστικά θα έχουμε και περισσότερους που θα νοσήσουν βαριά. Αλλά όχι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος από μόνο του κάνει πιο βαριά νόσηση», προσθέτει στη συνέχεια, και επαναλαμβάνει ότι φαίνεται προς το παρόν ότι διατηρείται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Πλήρης κινητοποίηση των υγειονομικών Αρχών
Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση ύστερα από την πληροφορία για δυο νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που ανιχνεύτηκαν στην Αττική.
Το ένα κρούσμα είναι μια παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τα δύο κρούσματα των μεταλλάξεων που καταγράφηκαν από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.
Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη.
Ανησυχία για την αύξηση στις νοσηλείες νέων ανθρώπων
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση που παρατηρείται στις νοσηλείες νέων ανθρώπων και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» νοσηλεύεται 20χρονος ασθενής χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ αναφέρονται και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ:
- Οι νοσηλείες ασθενών από 0-39 ετών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2%
- Οι ασθενείς από 40-64 ετών ανέρχονται σε ποσοστό 35,4%
Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, δεδομένου ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.
Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπάρχουν αρκετά παιδιά και έφηβοι που χρήζουν νοσηλείας, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοσηλεία τους ενδεχομένως να οφείλεται στην επικράτηση των μεταλλάξεων, που είναι πιο μεταδοτικές, άρα δίνουν περισσότερες μολύνσεις και στις νεότερες ηλικίες.