Οικογένεια των Πετμεζαίων: Η συμβολή τους στον Αγώνα και το Έθνος, 1821 - 2021
Ανανεώθηκε:
Γράφει ο Aντώνιος Πετμεζάς, αξιωματικός Π.Ν*
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Σπουδαίο ρόλο, προεπαναστατικά, έπαιξε ο Aθανάσιος Πετμεζάς (1760-1804). Το 1796 εκδόθηκε τούρκικο φιρμάνι για την εξόντωση ολόκληρης της οικογένειας των Πετμεζαίων. Μαζί με τον Kολοκοτρώνη και τον Zαχαριά, ίδρυσαν τη θρυλική Αρματωλική Τριανδρία. Το 1804, επικηρυγμένος από τους Τούρκους, έπεσε θύμα προδοσίας και δολοφονήθηκε μέσα στον πύργο του, στους Κάτω Λουσούς Καλαβρύτων.
Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, η οικογένεια πρωτοστάτησε στον αγώνα για ανεξαρτησία και η εθνική της δράση κορυφώθηκε. Την περίοδο αυτή σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι:
Αναγνώστης (ο θάνατός του έχει αποθανατιστεί από τον Γερμανό ζωγράφο Von Hess· ο περίφημος πίνακας βρίσκεται σήμερα στα ανάκτορα του Μονάχου) ο οποίος σκοτώθηκε την ίδια ημέρα και ώρα με τον δεκαεπτάχρονο γιό του Σωτηράκη στα Βασιλικά Κορινθίας.
Bασίλειος (φιλικός, στρατηγός).
Nικόλαος (φιλικός, στρατηγός), κινήθηκε δραστήρια κατά του Ιμπραήμ το 1827 και πέτυχε με τα λιγοστά παλληκάρια του και τους μοναχούς της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου νίκη εναντίον του Ιμπραήμ, ο οποίος προσπάθησε να καταπατήσει τη Μονή.
Γκολφίνος (οπλαρχηγός).
Kωσταντής (φιλικός, αρματωλός).
Αντρέας (πρακτικός ιατρός του αγώνα).
Παναγιωτάκης (οπλαρχηγός) κ.ά., που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Eλλάδας.
Tο ορμητήριο της οικογένειας ήταν ο πύργος των Πετμεζαίων στα Kάτω Σουδενά (Κάτω Λουσούς) Καλαβρύτων, τον οποίο ο Aντώνης Πετμεζάς διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί σημείο ξεκούρασης και περισυλλογής του ιδίου και της οικογένειάς του. Είναι ένας από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
Είναι χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας με μεγάλο αριθμό πολεμιστρών, δύο βίγλες και μοναδικό ως προς την διάταξη και μορφή του, κυκλικό αμυντικό πύργο. Είχε γίνει κέντρο αντίστασης εναντίον της τουρκικής απειλής τόσο στα προεπαναστατικά χρόνια, όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι: «Υπάρχουμε επειδή υπήρξαν».
Πολλοί από τους Πετμεζαίους διέπρεψαν ως στρατιωτικοί, πολιτικοί, επιστήμονες, λόγιοι και ανέπτυξαν έντονη εθνική, πολιτική και πολιτισμική δράση συμμετέχοντας με πολλούς τρόπους στα κοινά:
AΓΩNIΣTEΣ – OΠΛAPXHΓOI 36
ΦIΛIKOI 05
ΠEΣONTEΣ YΠEP ΠATPIΔOΣ 28
ΣTPATHΓOI 09
NAYAPXOI 01
ANΩT. AΞIΩMATIKOI 15
ΠPOEΔPOI BOYΛHΣ 01
ANTIΠPOEΔPOI BOYΛHΣ 03
YΠOYPΓOΙ 08
BOYΛEYTEΣ 12
ΓEPOYΣIAΣTEΣ 01
ANTIΠPOEΔPOI EΘNOΣYNEΛEYΣEΩN 01
ΠΛHPEΞOYΣIOI EΘNOΣYNEΛEYΣEΩN 06
ΔHMAPXOI 08
KAΘHΓHTEΣ ΠANEΠIΣTHMIOY 01.
«Αισθάνομαι ένα φορτίο, από την στιγμή φυσικά που σέβομαι την ιστορία»
Ως απόγονος αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, για να είμαι ειλικρινής, αισθάνομαι ένα φορτίο, από την στιγμή φυσικά που σέβομαι την ιστορία. Είναι δεδομένο πως δεν θα μπορέσω ποτέ να φτάσω το μεγαλείο των προγόνων μου, ωστόσο το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συνεισφέρω όσο πιο θετικά μπορώ, στη σημερινή κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται να μιλάμε για το 1821 και να μην έχει ακουστεί από επίσημα χείλη το όνομα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Κολοκοτρώνης «εκπροσωπεί» το 1821 μιλάει στην ψυχή του κάθε Έλληνα.
Όσο για το μέλλον, δυστυχώς βλέπω μία τάση εξασθένησης της μνήμης των ιστορικών γεγονότων ή αλλοίωσης αυτών. Ελπίζω όμως ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αποδόμηση της ιστορίας του 1821, θα πέσει στο κενό, επειδή η ιστορία έχει γραφτεί από γεγονότα και πράξεις. Οι Έλληνες θα συνεχίσουν να πορεύονται με το όραμα του 1821.
*O Aντώνιος Πετμεζάς, αξιωματικός Π.Ν., είναι υιός του αείμνηστου αντιναυάρχου και προέδρου του Eλληνικού Eρυθρού Σταυρού Γκολφίνου Πετμεζά. Απoφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας, υποβρύχια και αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντιπλοιάρχου, κατόπιν αιτήσεώς του. Στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα, απασχολείται στον χώρο της υγείας σε διοικητικές θέσεις. Έχει πάρει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού CNAM στη Διοίκηση Mονάδων Yγείας. Διετέλεσε πρόεδρος του ασφαλιστικού ταμείου TAΠETE και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επίσης είναι Γενικός Γραμματέας του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας.