ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σκληρά μέτρα υπό την απειλή των μεταλλάξεων και... το βλέμμα στο Πάσχα

AP Photo/Petros Giannakouris

Με τα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ υπό την απειλή των μεταλλάξεων δίνεται η σκληρή «μάχη» κατά της διασποράς του κορωνοϊού και υπέρ της στήριξης του συστήματος υγείας που πιέζεται ασφυκτικά. Όπως όλα δείχνουν το lockdown δεν θα αρθεί σύντομα, αλλά οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι για ένα «κανονικό Πάσχα».

Δύο νέα στελέχη του κορωνοϊού, που σύμφωνα με τις πληροφορίες εντοπίστηκαν από το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στη χώρα, προκαλούν ανησυχία. Δύο κρούσματα με αυτές τις μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, αυτά τα δύο νέα στελέχη περιλαμβάνουν μετάλλαξη που εντοπίζεται σε κρούσματα του ιού από την Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και καθίσταται πιο ανθεκτική στα εμβόλια που μέχρι τώρα έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Φυσικά είναι απειλή οι μεταλλάξεις. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι είναι επιθετικές αλλά μέχρι προχθές ήταν όλες ελεγχόμενες, εκτός από αυτή την τελευταία…» είπε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Alpha.

Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη. «Χωρίς προστασία θα είχαμε ένα σημαντικό τρίτο κύμα γιατί οι μεταλλάξεις έχουν πολύ μεγάλη δυναμική στη διασπορά», τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Κίνδυνο οι μεταλλάξεις να ξεφύγουν από τα σημερινά εμβόλια και να είμαστε σε μία διαρκή μάχη να δημιουργούμε νέα εμβόλια», διαβλέπει από την πλευρά του ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τη διάρκεια των μέτρων

Αισιόδοξος για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Μαρτίου και πιο επιφυλακτικός για τα σχολεία, είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ εκτιμά ότι μπορεί να εορταστεί κανονικά φέτος το Πάσχα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα συζητηθεί όταν ξεκινήσει να αντιστρέφεται τάση που αυτή τη στιγμή είναι είτε ήπια ανοδική, είτε στάσιμη. Τόνισε ότι για την επαναλειτουργία της αγοράς ενδεχομένως να χρειαστεί και μια εβδομάδα επιπλέον μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Ειδικά για το λιανεμπόριο εξήγησε ότι η ανησυχία των ειδικών δεν αφορά το εσωτερικό των καταστημάτων, όπου ισχύουν οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, αλλά οι εικόνες συνωστισμού που μπορεί να επικρατήσουν στην αγορά, με λαοθάλασσα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους τις ώρες αιχμής. «Αν μπορέσουμε να παρακαμφθεί αυτό, δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Για τα σχολεία τόνισε ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο, καθώς υπάρχει αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων δύο φορές την ημέρα αλλά και πολύωρη συνύπαρξη σε μικρό χώρο, συνεπώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να είναι ακόμη καλύτερα για να ληφθούν αποφάσεις.

Ο ίδιος επισήμανε, πάντως ότι το Πάσχα θα εορταστεί κανονικά και πως η η εκτίμησή του αυτή, πηγάζει από το γεγονός ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα «γιατί και ο ιός κινείται γρήγορα».

Επισήμανε ότι σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας, η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι ηπιότερη σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα, χάρη στην προσπάθεια όλων και ενώ όλοι ανέμεναν ότι λόγω των μεταλλάξεων ότι το ΕΣΥ θα «ζοριστεί» περισσότερο.

Για το χρονικό ορίζοντα, αναφορικά με την χαλάρωση των μέτρων και το τέλος του lockdown μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο Mega.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτόν τον μήνα θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εμβολίων που θα κάνουμε, πολλές από τις δόσεις θα έρθουν τον Μάρτιο άρα θα γίνουν πολύ περισσότερα εμβόλια. Θα ήθελα να προτείνω ένα εναλλακτικό σενάριο. Αν ανοίξουμε για ένα τρίωρο, δεν γλιτώνουμε τον συνωστισμό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε με ραντεβού στα μεγάλα κέντρα μόνο στα μικρά μαγαζιά και αφού τιθασεύσουμε την επιδημία να ανοίξουν τα μεγάλα μαγαζιά».

Στην ερώτηση για την μετακίνηση των πολιτών την περίοδο του Πάσχα στην επαρχία ο καθηγητής ήταν αισιόδοξος. «Θα έχουμε τιθασεύει αυτό το κύμα μέχρι το Πάσχα. Θα έχουμε εμβολιάσει άλλο ένα 15-20% μέχρι τότε. Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή, με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρηση των μέτρων».

«Είμαστε στην τελική αύξηση της καμπύλης, έρχεται σιγά σιγά το πλατό και ελπίζω τέλος του μήνα να έρθει η ύφεση. Αυτό το Πάσχα θα είναι καλύτερο, θα είναι η αρχή του τέλους μαζί με τους εμβολιασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση περί το τέλος του μήνα, αν και ο ιός δίνει καθημερινά περισσότερες από 2.000 μολύνσεις και τα νοσοκομεία δέχονται αυξημένες εισαγωγές.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σε σύνολο 2.301 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίζονται τα 1.153, στη Θεσσαλονίκη τα 247 και στην Αχαΐα τα 106.

Αναλυτικότερα, η εικόνα στην Αττική έχει ως εξής:

130 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

155 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

186 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

42 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

288 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

128 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

199 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

25 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

Σήμερα, Σάββατο 6 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.301, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 203.978 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.231 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.705 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 452 (69.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.403 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 356 (ημερήσια μεταβολή -11.44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι
337 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης