Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για το ΕΣΥ
Την κρισιμότητα των επόμενων 10 με 15 ημερών επεσήμανε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, λέγοντας ότι το σύστημα Υγείας στην Αττική συνεχίζει να πιέζεται, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει μεν σταθερός αλλά σε υψηλά επίπεδα. Η Αττική παραμένει «πρωταθλήτρια» στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο, το επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορωνοϊού, ενώ στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται και άλλες περιοχές της χώρας.
«Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, με τον μέσο όρο εισαγωγών να είναι περίπου 200 την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές έφτασαν τις 1.600», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών είναι τα 45 έτη και υπάρχουν διασωληνωμένοι οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα δοθούν προς διάθεση νέες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ.
Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και καθημερινά στην επικράτεια καταγράφονται 330 εισαγωγές στα νοσοκομεία.
«Η πίεση στο ΕΣΥ, ειδικότερα στην Αθήνα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής», ανέφερε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η ίδια έκανε λόγο για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500. Η ηλικιακή ομάδα 20-65 βρίσκεται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι άνω των 75 ετών - και αυτό όπως είπε, οφείλεται στον εμβολιασμό. Επιβαρυμένη είναι και η κατάσταση στην Αττική με μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές, ενώ 37% αύξηση είχαμε και στην Θεσσαλονίκη.
«Ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 4%, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός», προσέθεσε.
Στο «βαθύ κόκκινο» Φωκίδα και Ανώγεια Ρεθύμνου
Στην κατηγορία πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν από αύριο, Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6 το πρωί, η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας και ο δήμος Ανωγείων της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου.
Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου. Στην Αττική σημειώθηκαν 1.600 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι τουλάχιστον 2.000.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ιικό φορτίο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (ιδιαίτερα στους δήμους Εορδαίας και Κοζάνης), στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας (και ιδιαίτερα στο δήμο Αλεξάνδρειας), καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης.
Οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους καθώς και των 7 ημερών στις περιοχές αυτές σιγά-σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το επίπεδο του συναγερμού.
Παράλληλα, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή από αύριο στις 6 το πρωί βγαίνει από την κατηγορία «βαθύ κόκκινο» η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.