Πάιατ: F-35 και φρεγάτες στο «τραπέζι» των συζητήσεων με την Αθήνα
Στο ζήτημα των εξοπλιστικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους το πρωί της Πέμπτης.
Σχολιάζοντας το ζήτημα των φρεγατών, ο κ. Πάιατ είπε πως επιθυμία των ΗΠΑ είναι το ελληνικό Ναυτικό να είναι όσο το δυνατόν πιο ικανό ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Αμερική «δεν πουλά απλά μέταλλο» αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Την ίδια ώρα, είπε πως η πλευρά των ΗΠΑ εξετάζει το πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η Ουάσινγκτον αναφορικά με την περίπτωση απόκτησης πολεμικού πλοίου από την Αθήνα –μέχρι να υλοποιηθεί η ναυπήγηση νέων φρεγατών, και εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ αναμένουν τη σχετική μη δεσμευτική επιστολή (Letter of Request) από την ελληνική κυβέρνηση για τις φρεγάτες, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση της Αθήνας.
Υπογράμμισε, πάντως, ότι η αμερικανική πρόταση «θα είναι ασυναγώνιστη».
Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Αθήνα, ο κ. Πάιατ πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες όταν το θελήσει η ελληνική πλευρά.
Έσπευσε, ωστόσο, να εξηγήσει ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία, καθώς η Lockheed Martin, η κατασκευάστρια εταιρεία, τοποθετεί στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών για τη «στέγαση» των F-35 στη χώρα μας.
Για πρώτη φορά έπειτα από 50 και πλέον χρόνια οι ΗΠΑ κατέγραψαν το 2025 αρνητική καθαρή μετανάστευση
17:47
Λύκος περπατάει ανάμεσα σε σπίτια στο Χαϊδάρι: Οδηγίες του Δήμου προς τους πολίτες(vid)
17:37
Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη σύνθεση της 15μελούς επιτροπής τεχνοκρατών που θα διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας
17:26
Εξαφάνιση 16χρονης: Μαθητές την προσέγγισαν στου Ζωγράφου - «Της μιλήσαμε, αλλά εκείνη έφυγε» (vid)
17:14