Προς παράταση δύο εβδομάδων το lockdown καθώς «ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ – Στο στόχαστρο και η Θεσσαλονίκη
Ανανεώθηκε:
Μπορεί ο χειμώνας να φεύγει την επόμενη εβδομάδα, το lockdown ωστόσο θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ειδικά με τη βρετανική μετάλλαξη, τις τελευταίες ημέρες, απομακρύνουν την πιθανότητα άρσης των περιορισμών την 1η Μαρτίου.
Ενδεικτική της ανησυχητικής εικόνας είναι η παρουσία της επιδημίας στην Αττική, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στο λεκανοπέδιο.
Η Αττική χθες κατέγραψε 869 νέα κρούσματα, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν εντοπιστεί πάνω από 1.000 μολύνσεις στο λεκανοπέδιο. Σημειώνεται πως οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα, ανέρχονται πλέον σε 357, αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Η πίεση στα νοσοκομεία και ειδικότερα στις ΜΕΘ της Αττικής, είναι ασφυκτική, με τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για πληρότητα 90%.
Αναλυτικά τα κρούσματα χθες στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 99
Βόρειος Τομέας: 106
Δυτική Αττική: 31
Δυτικός τομέας Αθηνών: 134
Κεντρικός τομέας Αθηνών: 235
Νότιος Τομέας Αθηνών: 104
Πειραιάς: 143
Την παράταση των περιορισμών προανήγγειλε την Τετάρτη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.
«Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου. Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την παράταση στο lockdown.
Κικίλιας: Η ανησυχία για τις ΜΕΘ και το ρεκόρ εισαγωγών
Τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο και ειδικότερα την πιθανότητα παράτασης του lockdown επανέλαβαν εμφατικά - με φόντο και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ - τόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.
«Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα πάμε βήμα βήμα για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε αλλά και να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας», απάντησε o Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σε ερώτηση για το χρόνο που θα αρθεί το lockdown.
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι ουσιαστικά η εικόνα για όσα έγιναν δύο εβδομάδες πριν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι μία ευθεία γραμμή, αυτό δικαιολογεί και την αύξηση των κρουσμάτων».
Την αύξηση, επίσης, αυτή, απέδωσε στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στην αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, αλλά και στις πορείες που έγιναν, όπως είπε. «Όσο αυξάνεται η κινητικότητα αυξάνονται και τα κρούσματα αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον» τόνισε.
Ο υπουργός υγείας επισήμανε πως η Αττική έχει αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα γι' αυτό και στην περιοχή αυτή είναι σημαντική η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως ανέφερε, τις προηγούμενες δύο μέρες παρατηρήθηκε ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, με 168 εισαγωγές την Τρίτη και 180 την Δευτέρα.
Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα είναι κατειλημμένο το 90% των κρεβατιών ΜΕΘcovid στη Αττική. Είναι κατειλημμένες οι 235 από τις 262.
Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την τήρηση των μέτρων θα μειώσει τη θνητότητα, τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θα μας γυρίσει σε μία κανονική ζωή, αλλά ακόμα χρειάζεται υπομονή επισήμανε, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 790.586 εμβολιασμοί, ενώ σήμερα αναμένεται πάνω από 31.000 άνθρωποι να εμβολιαστούν. Επίσης είπε ότι ήδη έχουν επιβεβαιωθεί για εμβολιασμό 1.486.479 ραντεβού και χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση το πρόγραμμα «Ελευθερία» όπως αυτό εξελίσσεται.
Στο στόχαστρο και η Θεσσαλονίκη
Οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως ωστόσο τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη «αναστατώνουν» όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ακόμη σκληρότερου lockdown λέγοντας ότι έχουν εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές των πάντων. «Πρέπει αυτό που ζητούμε (από τους πολίτες), να μπορεί και να γίνει».
Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ωστόσο ότι πρόκειται για το τελευταίο lockdown καθώς αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται αυτός ο περιορισμός.
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς όπως είπε τα κρούσματα στην πόλη δεν έχουν ουσιώδη διαφορά με της Αθήνας αναλογικά με τον πληθυσμό.
Η Θεσσαλονίκη, τόνισε παρουσιάζει μια αύξηση μικρή αλλά σταθερή και δεν θα ήταν καλό όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αττική να εισέρχεται σε πρόβλημα το δεύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας.