ΕΛΛΑΔΑ

Ένωση Εισαγγελέων για Κουφοντίνα: Ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας του

Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος παρεμβαίνει στην υπόθεση του απεργού πείνας και καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα, τονίζοντας ότι υπήρξε για πολλοστή φορά μέριμνα για τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας του κρατουμένου»

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν από κοινού η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σπυρίδων Παππάς αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα, περί έκδοσης εντολής Εισαγγελέα για "αναγκαστική σίτιση" κρατούμενου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εκπροσωπώντας αποκλειστικά το σύνολο των Εισαγγελικών Λειτουργών της χώρας, τονίζει ότι η αρμόδια Εισαγγελέας Πρωτοδικών ενήργησε στα πλαίσια του Νόμου (άρθρο 29 παρ.3, 31 Ν.2776/99) και των καθηκόντων της, παραγγέλλοντας, για πολλοστή φορά το τελευταίο δίμηνο, τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας του κρατουμένου, σε συνθήκες που εξασφαλίζουν τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της προσωπικότητάς και της αξιοπρέπειάς του και κάθε περί του αντιθέτου αιτίαση αφενός μεν φανερώνει άγνοια του Νόμου, αφετέρου δε αποσκοπεί στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στη δημιουργία εντυπώσεων προς εξυπηρέτηση αλλότριων προς τη Δικαιοσύνη σκοπιμοτήτων».

Ψήφισμα δικηγόρων υπέρ αλλαγής στάσης για Κουφοντίνα παραδόθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Ψήφισμα που υπογράφουν περισσότεροι από 1.000 δικηγόροι και νομικοί και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο αίτημα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

O κρατούμενος βρίσκεται στην 48η μέρα απεργίας πείνας και από τη Δευτέρα αρνείται τη χορήγηση ενυδατικού ορού, διαμαρτυρόμενος για τη μεταγωγή στη φυλακή Δομοκού, αντί για τη μεταφορά του στη φυλακή Κορυδαλλού - σύμφωνη με τον πρόσφατο νόμο 4760/2020.

Την Τρίτη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας εξέδωσε διαταγή για αναγκαστική σίτιση, με την οποία ζητά από το νοσοκομείο Λαμίας «κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου, έτσι ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του».

Οι δικηγόροι υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «η ζωή αποτελεί το μέγιστο αγαθό στον νομικό μας πολιτισμό και η ζωή του συγκεκριμένου κρατούμενου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε άμεση διακινδύνευση».

«Ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τις πράξεις που τέλεσε και η έκτιση της ποινής του δεν έχει καμία σχέση με αυτές. Το κράτος δικαίου ισχύει για όλους, δεν είναι α λα καρτ. Τυχόν επιμονή της κυβέρνησης στην αδιάλλακτη στάση της θα σημάνει από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας την άρρητη επιβολή θανατικής ποινής, η οποία έχει καταργηθεί στην ελληνική έννομη τάξη και για τελευταία φορά εφαρμόστηκε το 1972 από τη Χούντα», σημειώνουν.

Καταλήγοντας μάλιστα στο ψήφισμά τους, οι δικηγόροι και οι νομικοί καλούν την κυβέρνηση να «δώσει το νεύμα», αλλιώς «αλλιώς το αίμα δεν θα πέσει μόνο στα χέρια όσων αδράνησαν, αλλά στα κεφάλια όλων μας».

Αντιπροσωπεία της παράταξης «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή» συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνο Αλεξανδρή, ο οποίος παρέλαβε και πρωτοκόλλησε το ψήφισμα των δικηγόρων.

Καμπαγιάννης: «Ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης δέχθηκε ότι η υπόθεση έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα»

Σε δηλώσεις τους κατά την έξοδό τους από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι δικηγόροι Βασίλης Παπαστεργίου και Θανάσης Καμπαγιάννης, σημείωσαν ότι ο κ. Αλεξανδρής εντυπωσιάστηκε από τον αριθμό των υπογραφών που είχαν συγκεντρωθεί, ενώ μάλιστα δέχτηκε ότι η υπόθεση πλέον έχει «ανθρωπιστικό χαρακτήρα», όπως σημείωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Του έκανε εντύπωση ο αριθμός των υπογραφών. [...] Τού εκθέσαμε πως πέρα από το ότι αίτημα είναι σύννομο και έχει έρεισμα, υπάρχει και ένα ζήτημα ακραίας και αγωνιώδους υπαρξιακής ανάγκης να μην υπάρξει νεκρός. Ότι αυτό θα έχει τρομακτική συνέπεια στη κοινωνική μας ζωή και θα είναι βαθύ τραύμα για την ελληνική δημοκρατία», ανέφερε εξερχόμενος ο Βασίλης Παπαστεργίου.

«Η φράση του ιδίου ήταν ότι ο υπουργός έχει την πολιτική ευθύνη και η συζήτηση θα γίνει στον επιτελικό πυρήνα της κυβέρνησης στον οποίο ο ίδιος δεν ανήκει. Ο ίδιος, χρησιμοποιούμε μια λέξη που τη χρησιμοποίησε ο ίδιος, χαρακτήρισε το ζήτημα "ανθρωπιστικό" και εμείς συμφωνήσαμε σε αυτό. Ότι είμαστε στη φάση που η συζήτηση είναι επί ενός ανθρωπιστικού ζητήματος πλέον. Γι' αυτό τον λόγο του εξηγήσαμε ότι δεν πήγαμε στο υπ. Προστασίας του Πολίτη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα να παρθεί τεχνικά μια απόφαση μεταγωγής. Το ζήτημα είναι ανθρωπιστικό, είναι κεντρικό και γι' αυτό ήρθαμε και στο υπ. Δικαιοσύνης και ζητάμε πρωτοβουλία από το υπ. Δικαιοσύνης, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διασωθεί μια ζωή σε ένα ζήτημα ανθρωπιστικό. Θα είναι αλλαγή παραδείγματος το να έχουμε νεκρό από απεργία πείνας», δήλωσε από την πλευρά του ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης