ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς εξελίσσονται τα κρούσματα Covid 19 σε παιδιά στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς εξελίσσονται τα κρούσματα Covid 19 σε παιδιά στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Με αφορμή τη νόσηση ενός βρέφους 24 ημερών από κορωνοϊό, το οποίο δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όσο και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., Αναστασία Κοτανίδου έδωσαν διευκρινίσεις ως προς την εξέλιξη των κρουσμάτων Covid 19 σε παιδιά.

«Σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες των παιδιών με Covid 19, ευτυχώς συνιστούν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αυτό είναι το πιο ευχάριστο γεγονός», υπογράμμισε η κυρία Κοτανίδου.

Και πρόσθεσε: «Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό, ενδέχεται να παρουσιάσουν αυτό το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται περίπου έξι εβδομάδες μετά από τη νοσηλεία από Covid 19».

«Στη χώρα μας είναι ελάχιστα τα περιστατικά που έχουν παρουσιαστεί με αυτό το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο. Αυτό το οποίο πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν μία πολύ καλή έκβαση», συνέχισε η κυρία Κοτανίδου.

Ανέφερε επίσης πως «σε ό,τι αφορά τα παιδιά, φέτος το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύονται σε παιδιατρικά νοσοκομεία με άλλες ιογενείς λοιμώξεις είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι «κύριο μέλημά μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν η αντιμετώπιση του ιού της γρίπης και είναι αυτοί οι μήνες (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος), οπότε παρατηρείται έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Είναι πολύ μεγάλη ιστορία για εμάς ότι λόγω του ότι έχουν εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης κοντά στα 4 εκατ. συμπατριώτες μας, αλλά και λόγω των μέτρων αυστηρής προστασίας, δεν βλέπουμε στα νοσοκομεία μας φέτος τον ιό της γρίπης».

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «κατά κύριο λόγο τα παιδιά και τα βρέφη, αν και εφόσον κολλήσουν Covid 19, είναι με πολύ ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν πρέπει να προσέχουμε».

Υπό πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.913, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 184.686 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.95 (95%Crl: 0.21-1.70).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.371 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (69.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.299 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 304 (ημερήσια μεταβολή +1.67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 258 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη)».