ΕΛΛΑΔΑ

Διοικητής του ΝΑΤΟ: Οι ροές προς την Λέσβο δεν έχουν μειωθεί

Διοικητής του ΝΑΤΟ: Οι ροές προς την Λέσβο δεν έχουν μειωθεί

Οι διακινητές που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν αλλάξει τα δρομολόγια τους ώστε να αποφεύγουν τις περιπόλους του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κατά συνέπεια η εισροή στα ελληνικά νησιά δεν έχει μειωθεί, σύμφωνα με διοικητή του ΝΑΤΟ.

Περίπου 20 με 40 βάρκες εξακολουθούν να διασχίζουν το Αιγαίο καθημερινά, προσαρμόζοντας τα δρομολόγια που ακολουθούν για να μην γίνουν αντιληπτές από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Γερμανός υποναύαρχος Γιοργκ Κλάιν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa.

«Όταν βρισκόμαστε στο σωστό σημείο, υπάρχει αποτέλεσμα», είπε ο ίδιος. «Όμως οι διακινητές είναι πολύ ευέλικτοι και είναι σε θέση να προσαρμόζονται.»

Η σποραδική παρουσία του NATO σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με τον Κλάιν.
«Αν αποκλείσουμε εντελώς την Λέσβο, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι διακινητές να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές,» λέει ο Κλάιν.

Ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν στην Λέσβο δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τότε που η απoστολή του ΝΑΤΟ ανέλαβε περιπολίες στο Αιγαίο, κυρίως στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας.
«Θα ήταν μια καλή ιδέα να επεκτείνουμε την παρουσία του ΝΑΤΟ και σε άλλα σημεία του Αιγαίου,» πρόσθεσε ο υποναύαρχος Κλάιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ