Δημόπουλος στο CNN Greece: Ανησυχία για την πίεση στο ΕΣΥ, η διπλή μάσκα μπορεί να βοηθήσει
Ανανεώθηκε:
Για την πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας Covid 19, τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, αλλά και τη χρήση διπλής μάσκας, μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Δημόπουλος, σε συνέντευξή του στο CNN Greece.
«Με μία μικρή επιφύλαξη σχετικά με τον αριθμό των τεστ που φαίνεται να είναι μειωμένος τις τελευταίες ημέρες λόγω των γνωστών δυσκολιών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μπορούμε να πούμε ότι παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων υψηλός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Ιδιαίτερα δε να σημειώσουμε ότι οι μονάδες Covid που είναι ανεπτυγμένες σε πολλά νοσοκομεία παρουσιάζουν μία πίεση όσον αφορά στον αριθμό των περιστατικών που νοσηλεύονται» επεσήμανε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται σταδιακά και οι ασθενείς οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας».
Ο κ. Δημόπουλος υπενθύμισε ότι υπάρχει πάντα μία χρονική διαφορά μεταξύ του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων ασθενών και των ασθενών που είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
«Αυτό δημιουργεί μία ανησυχία, λόγω της αυξημένης πίεσης στο σύστημα Υγείας και στο προσωπικό και στην υλικοτεχνική υποδομή».
Για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown σημείωσε ότι αυτό θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή, «η οποία θα λάβει υπόψιν και τα δεδομένα τα οποία έχουμε όλοι στη διάθεσή μας, αλλά και ενδεχόμενα μοντέλα προσδιορισμού και πιθανοτήτων με τα οποία θα μπορέσει να κάνει μία καλύτερη πρόβλεψη για τις επόμενες δύο εβδομάδες».
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να πει αν αυτό θα γίνει σήμερα.
Σχετικά με το πότε «βλέπει» άνοιγμα των σχολείων, εξήγησε ότι θα πρέπει σε πρώτη φάση να αποφασιστεί αν θα συνεχίσει η παρούσα κατάσταση ή όχι «και στη συνέχεια θα δούμε εάν θα γίνει δυνατή αυτή η διαδικασία», ενώ όπως είπε, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πότε θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που προκαλούν προβληματισμό, σημείωσε ότι είναι αυτές που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία, με ιδιαίτερη, όπως είπε, επικέντρωση στην Αττική, «λόγω και του μεγάλου πληθυσμού της περιοχής και της δυσκολίας που υπάρχει στην εφαρμογή των μέτρων».
Σημειώνεται ότι οι περιοχές που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ειδικών είναι η Κάλυμνος, τα Ιωάννινα, η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο, η Ηλεία, η Κορινθία, η Θάσος, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Κεφαλονιά, η Κάρπαθος και το Ηράκλειο και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα για κάποιες από τις 13 αυτές περιοχές.
Κατά τη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων οι ειδικοί πρόκειται να εξετάσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και τη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, προκειμένου να αποφασίσουν για τις εισηγήσεις που θα κάνουν προς την κυβέρνηση.
Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να προταθεί η χρήση διπλής μάσκας, κάτι το οποίο ο κ. Δημόπουλος εκτιμά ότι θα μπορούσε να βοηθήσει.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρύτανης είπε χαρακτηριστικά:
«Σε διάφορα κράτη και διάφοροι οργανισμοί έχουν προτείνει μια αυξημένη προστασία των αεροφόρων οδών της βλεννογόνου του στόματος και της μύτης, ενόψει και της αυξημένης κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία γνωρίζουμε ότι έχουν μία μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Επομένως στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως, η χρήση διπλής μάσκας όταν είμαστε σε χώρο όπου υπάρχει αναγκαστικός συγχρωτισμός και κλειστά παράθυρα και μειωμένη κυκλοφορία φρέσκου αέρα, να μπορούσε να βοηθήσει».
Ανησυχητικά τα στοιχεία
Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες εκ νέου τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο (1.400), ενώ και ο αριθμός διασωληνωμένων καταγράφει σταθερή άνοδο (320 συνολικά).
Η Αττική εξακολουθεί να παραμένει το «επίκεντρο» ενώ την ίδια ώρα, άνοδο καταγράφουν και τα κρούσματα με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών.
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει, με την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Αττικής να έχει ξεπεράσει το 85%, ενώ ήδη το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων να δημιουργήσουν νέες κλίνες όπου αυτό είναι δυνατό.
Οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πλέον 22 από τις 217 στο σύνολο.
Κατειλημμένες είναι οι 195.
Σε ό,τι αφορά στην Αττική, η πίεση στο σύστημα υγείας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων, καθώς αν η πληρότητα στις εντατικές δεν πέσει κάτω από το 70% η παράταση του lockdown είναι μονόδρομος.
Η Αττική, εξάλλου καταγράφει σταθερά αρνητική πρωτιά στον αριθμό κρουσμάτων, ενώ και το τελευταίο 24ωρο στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται τα 667 σε σύνολο 1.400.
Δεν αναμένονται, ωστόσο, ανακοινώσεις περί παράτασης σήμερα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιστήμονες θέλουν να παρακολουθήσουν την πορεία του κορωνοϊού και την επόμενη εβδομάδα και μετά να προχωρήσουν σε εισήγηση.
Αυξήθηκαν τα μεταλλαγμένα κρούσματα
Προβληματισμό προκαλεί παράλληλα και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, που ανέρχονται πλέον σε 779 στο σύνολο.
Εξ αυτών έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.
Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.