ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμοί: «Λαβύρινθος» μεταξύ περισσευούμενων δόσεων, ενστόλων και χρονίως πασχόντων

Εμβολιασμοί: «Λαβύρινθος» μεταξύ περισσευούμενων δόσεων, ενστόλων και χρονίως πασχόντων
Οι χρονίως πάσχοντες ζουν καθημερινά με την αγωνία του κορωνοϊού, καθώς στην περίπτωσή τους η μόλυνση από τον κορωνοϊό μπορεί να αποβεί μοιραία. Μια 34χρονη με χρόνιο νόσημα ρωτά γιατί δεν διοχετεύονται οι περισσευούμενες δόσεις σε αυτή την ομάδα INTIME / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Ένα «αγκάθι» το οποίο σχετίζεται με τις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, οι οποίες χρήζουν άμεσης πρόσβασης στην εμβολιαστική τους κάλυψη κατά της Covid-19.

Έτσι, εάν οι ηλικιωμένοι βρίσκονται πολύ ψηλά στην εμβολιαστική λίστα, το ίδιο ψηλά, θα πρέπει να βρίσκονται και οι χρονίως πάσχοντες και σε καμία των περιπτώσεων, δεν θα πρέπει να μπερδεύονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα αυτό, καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς, οι καθημερινά εκατοντάδες περισσευούμενες δόσεις εμβολίων (από ραντεβού που ακυρώνονται ή από ανθρώπους που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν) διοχετεύονται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και εδώ έρχεται το εύλογο ερώτημα:

Γιατί άραγε στις Ένοπλες Δυνάμεις και τους υπόλοιπους ένστολους -όσο και εάν κατά βάθος γνωρίζουμε τους λόγους- και σε έναν υγιέστατο 25χρονο, για παράδειγμα, και όχι σε έναν ασθενή με βαρύ χρόνιο ή σπάνιο νόσημα, η υγεία του οποίου βρίσκεται διαρκώς σε μία κλωστή;

Η επιστολή της 34χρονης ασθενούς με μόσχευμα

Το CNN Greece έχει στη διάθεσή του την επιστολή μιας 34χρονης με σπάνιο χρόνιο νόσημα, το οποίο συνιστά σοβαρή ευαλωτότητα και η οποία υπογραμμίζει με έμφαση το παραπάνω ζήτημα. Η 34χρονη ασθενής (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεσή του μέσου μας), έχει στο ιστορικό της δύο χειρουργεία καρδιάς, φέρει μόσχευμα στη θέση της πνευμονικής βαλβίδας, και σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς της- τρεις στο σύνολο- βρίσκεται σε ομάδα εξαιρετικά αυξημένου ρίσκου για βαριά νόσηση από Covid-19.

Όπως αναφέρει μάλιστα στην επιστολή της, «Για το κράτος προηγείται ένας 20χρονος αστυνομικός χωρίς το παραμικρό υποκείμενο νόσημα, προκειμένου να εμβολιαστεί και όχι η ίδια ή άλλος ασθενής με χρόνιο νόσημα».

Η ίδια 34χρονη σημειώνει: «Οφείλω να ομολογήσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών στα εμβολιαστικά με τους οποίους μίλησα τάσσονται ξεκάθαρα κατά αυτής της απόφασης και οι περισσότεροι με αντιμετώπισαν με ενσυναίσθηση και συμπάθεια, μα ήταν πάνω απ' τις δικαιοδοσίες τους να βοηθήσουν».

Η ίδια παρατηρεί επίσης πως «υπάρχει κι ένας άλλος σοβαρός σκόπελος: Η παντελής έλλειψη αρχείου καταγραφής χρονίων πασχόντων».

Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται απορίες και επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο ο εκάστοτε πολίτης που θα παρουσιαστεί σe ένα εμβολιαστικό κέντρο και θα δηλώσει ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, λέει όντως την αλήθεια. Την έλλειψη όμως ενός συντονισμένου ηλεκτρονικού συστήματος και τις συνέπειές του, τις πληρώνουν οι χιλιάδες όντως ευπαθείς, που κινδυνεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο να καταλήξουν ή να νοσηλευτούν αλλά και να ταλαιπωρούνται επί μήνες απ' τις συνέπειες του longcovid».

Και καταλήγει λέγοντας:

«Ας επιτρέψουν έστω στους θεράποντες ιατρούς να καταθέτουν πλήρεις φακέλους ασθενών και να πιστοποιούν οι ίδιοι την προτεραιότητα που δικαιούται ή όχι ένας ασθενής. Ας αναπτύξουν ένα σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στην άυλη και το ΗΔΙΚΑ, ας επιτρέπουν τουλάχιστον να μπορούμε οι ευπαθείς να μπούμε σε μια σειρά αναμονής για μία απ' αυτές τις καθημερινές περισσευούμενες δόσεις κι ας μας καλούν έστω και τελευταία στιγμή να πάμε να εμβολιαστούμε».

Η άυλη συνταγογράφηση είναι αδύναμη…

Το πρόβλημα για τις υγειονομικές αρχές είναι ότι δεν αρκεί να αντλούν πληροφορίες για τις ευπαθείς ομάδες μόνο από την άυλη συνταγογράφηση, την οποία χρησιμοποιεί μόλις ένα μικρό ποσοστό (γύρω στο 15% εκτιμάται), αλλά χρειάζεται να ρίξουν στη μάχη και τα άλλα όπλα τους και κυρίως, ότι θα βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση με τους συλλόγους των ασθενών.

Επίσης στην άυλη συνταγογράφηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτό που «φαίνεται» είναι το φαρμακευτικό σκεύασμα που κάθε ασθενής λαμβάνει και που δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο διάγνωσης καθώς για παράδειγμα έναν «β αναστολέα» λαμβάνει κι εκείνος που έχει έκτακτες καρδιακές συστολές, αλλά κι εκείνος που έχει καρδιακή ανεπάρκεια.

Όπως τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Ιωάννα Παυλοπούλου στην ΕΡΤ1 την Παρασκευή, αμέσως μετά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, στόχος είναι η συνεργασία με όλες τις Επιστημονικές Εταιρείες, προκειμένου να ξεκινήσει σωστά, η προτεραιοποίηση και των ευπαθών ομάδων, όσον αφορά τον εμβολιασμό τους.

Τα Μητρώα των Ασθενών αλλά και η άυλη συνταγογράφηση θα παίξουν σημαντικό ρόλο ακόμη. Όπως τόνισε, εκτός από το υποκείμενο νόσημα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ηλικία του ασθενούς. Επίσης, οι ασθενείς που πραγματοποιούν αιμοκαθάρσεις, οι άνθρωποι με αιματολογικά προβλήματα και οι διαβητικοί, θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, όσον αφορά στους ευπαθείς και χρονίως πάσχοντες πληθυσμούς.

Το CNN Greece επικοινώνησε με το γραφείο του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, και όπως έγινε γνωστό, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση, που θα αφορά στην προτεραιοποίηση των ασθενών.