Η Διεθνής Αμνηστία για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα
Ανανεώθηκε:
Για το ζήτημα της απεργίας πείνας από τις 8 Ιανουαρίου του Δημήτρη Κουφοντίνα παίρνει θέση η Διεθνής Αμνηστία και καλεί τις ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και να παράσχουν στον κρατούμενο πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις για τη μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας, καθώς και στο σκεπτικό αυτών των αποφάσεων.
«Όσον αφορά την υπόθεση του 63χρονου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μακρά απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τη μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας στη φυλακή Δομοκού αντί για τη σύμφωνη με τον πρόσφατο νόμο 4760/2020 μεταφορά του στη φυλακή Κορυδαλλού, η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει έντονα τις ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και να παράσχουν στον κρατούμενο πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις με τη μεταγωγή του από την Κασσαβέτεια, καθώς και στο σκεπτικό αυτών των αποφάσεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Η οργάνωση έχει ενημερωθεί από τη συνήγορο του κρατούμενου ότι η αποτυχία των αρχών να παρέχουν τέτοια πρόσβαση του έχει στερήσει την ευκαιρία να προσφύγει κατά αυτών των αποφάσεων.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης ενημερωθεί ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε από τη φυλακή της Κασσαβέτειας στη με υπερπληθυσμό φυλακή Δομοκού κατά παράκαμψη της απόφασης των αρχών για αναστολή των μεταγωγών κρατουμένων την περίοδο της πανδημίας, όπου πρέπει να μοιράζεται ένα κελί με άλλους δύο κρατουμένους. Η οργάνωση επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών στους Στοιχειώδεις Κανόνες των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων (Κανόνες Μαντέλα) που προβλέπουν κάθε κρατούμενος/η να έχει ένα κελί ή ένα δωμάτιο μόνος/η του/της και οι κρατούμενοι/ες να κατανέμονται, όσο το δυνατόν περισσότερο, σε φυλακές κοντά στο σπίτι τους ή σε χώρους κοινωνικής αποκατάστασης.
Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει εκ νέου ότι οι κρατούμενοι/ες σε απεργία πείνας πρέπει να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους στην υγεία. Θα πρέπει να έχουν επαρκή πρόσβαση σε πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι θα παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την ιατρική ηθική, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της εμπιστευτικότητας, της αυτονομίας και της εν επιγνώσει συναίνεσης.
Η απεργία πείνας ενός ατόμου δεν πρέπει να επηρεάζει αρνητικά οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υγειονομικής του περίθαλψης. Οι αρχές δεν πρέπει ποτέ να απαιτούν από τους επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν απεργούς πείνας να ενεργούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο αντίθετα προς την επαγγελματική τους κρίση ή την ιατρική ηθική.
Η Διεθνής Αμνηστία επιθυμεί επίσης να δηλώσει εκ νέου τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων ανέδειξε συστημικά προβλήματα στις ελληνικές φυλακές, όπως ο υπερπληθυσμός, εκτεταμένες ελλείψεις όσον αφορά την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στις φυλακές, και η χρόνια έλλειψη προσωπικού.
Οι πρόσφατες στατιστικές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ενδεικτικές για τον υπερπληθυσμό που υπάρχει στις περισσότερες φυλακές. Για παράδειγμα, η φυλακή Ιωαννίνων έχει χωρητικότητα 66 κρατουμένων και κρατεί 128, της Κομοτηνής έχει χωρητικότητα 162 ατόμων και κρατεί 316, ενώ του Δομοκού έχει χωρητικότητα 600 ατόμων και κρατεί 713.
Η Διεθνής Αμνηστία επιθυμεί να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές ότι οι κρατούμενες/οι και το προσωπικό φυλακών που είναι συχνά υπερπλήρεις αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, σε ένα περιβάλλον όπου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα, όπως η φυσική αποστασιοποίηση και η απομόνωση. Οι συνθήκες στις φυλακές καθιστούν επίσης δύσκολη τη διατήρηση των προτύπων υγιεινής, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους μετάδοσης και εξάπλωσης της νόσου.
Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία, η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κρατούμενοι/ες έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού και του αντισηπτικού, ώστε να είναι σε θέση να διατηρούν το απαραίτητο επίπεδο υγιεινής.
Επιπλέον, οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα προσωρινής μείωσης του πληθυσμού των φυλακών, όπως η απελευθέρωση παιδιών και προδικαστικών κρατουμένων, καθώς και η πρόωρη ή υπό όρους απελευθέρωση κρατουμένων, ιδίως όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι/ες κρατούμενοι/ες ή οι κρατούμενες/οι με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
❗️Όσον αφορά την υπόθεση του 63χρονου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μακρά απεργία...
Posted by Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα on Thursday, 11 February 2021