ΕΛΛΑΔΑ

To τελευταίο μίλι προς την ελευθερία; Τι λένε στο CNN Greece Εξαδάκτυλος και Μποζίκας

(AP Photo/Petros Giannakouris)

«Το τελευταίο μίλι πριν την ελευθερία μας», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το τρίτο lockdown – αυτή τη φορά για την «κόκκινη» Αττική- στο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου.

«Η πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ένα σκληρό απαγορευτικό που θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Θα είναι όμως άραγε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία; Ή θα απαιτηθούν μερικά ακόμη για την απελευθέρωσή μας από τον ιό που κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρηθεί λίγο ακόμη ζωντανός;

Όπως τονίζει μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Αθαν. Εξαδάκτυλος, «πιστεύω ότι είναι πράγματι το τελευταίο μίλι».

«Και όσο δυσάρεστο και εάν είναι πράγματι για όλους μας το lockdown, θα μας προφυλάξει σημαντικά. Μάλιστα, σταδιακά, η εποχή θα γίνεται ευνοϊκότερη, καθώς θα έρχονται περισσότερα εμβόλια και ειδικά τον Μάρτιο και ο καιρός μετά από μερικές εβδομάδες θα βελτιώνεται» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, και συμπλήρωσε:

«Εκτιμώ ότι το έγκαιρο μέτρο της λήψης της απόφασης θα μας δώσει την ευκαιρία να επιστρέψουμε σε μία σχετικά φυσιολογική ζωή».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογραμμίζει ότι η εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας, μάς διδάσκει ότι όταν διστάσαμε το φθινόπωρο να λάβουμε αυστηρά μέτρα, καταγράψαμε γύρω στους 5.500 θανάτους, ενώ χρειάστηκαν πάνω από 80 ημέρες για μία ουσιαστική αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Αντίθετα, την προηγούμενη άνοιξη, με 42 ημέρες απαγορευτικό, η Ελλάδα κατέγραψε ελάχιστους θανάτους.

Όπως εξήγησε, σήμερα βλέπουμε δυστυχώς, ότι εξακολουθούμε να έχουμε έναν ιό που «τρέχει» πολύ και δεν πρέπει να καθυστερήσουμε να λάβουμε μία γενναία απόφαση για εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών μέτρων.

Σε ερώτηση ποιοι κλάδοι και ποιες πληθυσμιακές ομάδες εκτιμά ότι θα υποφέρουν περισσότερο, ο κ. Εξαδάκτυλος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρόκειται για μία δυσάρεστη απόφαση για όλους μας.

Και προσθέτει:

«Όλοι υποφέρουν, μαθητές, δάσκαλοι, γιατροί, λιανεμπόριο, φυσικά λιγότερο κάποιοι κλάδοι όπως σούπερ μάρκετ και μαγαζιά με ηλεκτρονικά».

Είναι επιτακτικό επομένως, να καταστήσουμε και πάλι διαχειρίσιμη την κατάσταση, διότι μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πλέον και οι μεταλλάξεις.

Θα ανοίξουμε με click away;

Σε ερώτηση εάν το lockdown συνεχισθεί και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφέρει ότι αυτό θα εξαρτηθεί φυσικά από την επιδημιολογική εικόνα.

Εάν τα πράγματα βαίνουν καλώς, τότε η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, με το μέτρο του click away για παράδειγμα, όπως και πριν τα Χριστούγεννα.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπενθυμίζει, επίσης, ότι παρότι στις 14 Δεκεμβρίου ανοίξαμε με click away (κουρεία, κομμωτήρια βιβλιοπωλεία) δεν είδαμε αρνητική επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία συνέχισαν να μειώνονται μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, με τεράστιο ψυχικό βάρος

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής Β' Ψυχιατρικής Κλινικής, ΑΠΘ και μέλος επίσης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βασίλειος - Παντελεήμονας Μποζίκας, μιλώντας στο CNN Greece, αναφέρει ότι η εκτίμησή του είναι πώς η έμφαση επικεντρώνεται στα σχολεία, δηλαδή στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστιο ψυχικό βάρος.

Σημειώνει δε, πώς το υπ. Παιδείας, θα πρέπει να βρει τρόπους να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς.

Το τρίτο lockdown είναι μία δύσκολη συνθήκη, ωστόσο είναι αναγκαίο τονίζει, προσθέτοντας ότι μόνο μετά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού κάτω των 65 ετών- και μάλιστα σε χώρους εκτός ΕΣΥ- θα μπορέσουμε να δούμε μία επιστροφή στην κανονικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης