ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Εκτόξευση» ενεργών κρουσμάτων στην Αττική - Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία

Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό στη χώρα για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο σε συνδυασμό με την αύξηση κρουσμάτων, εντείνει τον προβληματισμό σε ειδικούς και κυβερνητικό επιτελείο, αναφορικά με τις αντοχές του συστήματος υγείας ενόψει τρίτου κύματος.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, πως 262 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έναντι 249 που ήταν χθες και 246 προχθές. Την ίδια ώρα, άλλοι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται πλέον τους 5.972.

Η «εξίσωση» της αντιμετώπισης του κορωνοϊού περιπλέκεται λόγω της διασποράς των πιο μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 στην επικράτεια, που αναμένεται -σύμφωνα με τους ειδικούς- να ασκήσει εκ νέου πιέσεις στο νοσοκομεία.

Τα βλέμματα των αρμοδίων είναι στραμμένα στην Αττική, η οποία καταγράφει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εισαγωγές σε απλές κλίνες αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Παράλληλα, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής την τελευταία εβδομάδα έκλεισε με μία μεγάλη αύξηση της τάξης του 205%, σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Από τα συνολικά 638 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας σε σύνολο 18.152 μοριακών ελέγχων και rapid test, στην Αττική εντοπίστηκαν τα 321.

Για ρεκόρ ασθενών στις ΜΕΘ-COVID στα νοσοκομεία της Αττικής έκανε λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την οποία από τις 205 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν για τον κορωνοϊό στην Αττική, οι 161 είναι καλυμμένες και κενές οι 44, που σημαίνει ότι η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID ανέρχεται στο 78,5%.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης, εκτίμησε ότι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο ξεπερνούν τις 100.000, μιλώντας στο Mega.

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς και συμπεριλαμβάνουν τόσο ασυμπτωματικούς όσο και συμπτωματικούς, δίνουν μία εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς, ωστόσο αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη. Επομένως, δεν έχει ακρίβεια αυτή η εκτίμηση, απλά είναι μία ένδειξη».

«Αρχές Μαρτίου η κορύφωση του τρίτου κύματος»

Αναφερόμενη στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, δήλωσε πως τα κενά κρεβάτια στην Αττική είναι περίπου στο 34% και στην υπόλοιπη επικράτεια είναι περίπου στο 38-40%.

Όπως εκτίμησε, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα φτάσουμε στην κορύφωση του τρίτου κύματος.

«Όμως θα μπορούμε να περάσουμε κι αυτή τη δυσκολία αν προσέξουμε τα μέτρα. Να προσέξουμε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που είναι μια παράμετρος δύσκολη και να κάνουμε πάρα πολλά τεστ. Και στα σχολεία και στα εργοστάσια, είναι αυτό που θα μας λύσει το πρόβλημα».

Την Παρασκευή οι αποφάσεις για τα σχολεία

Το γενικευμένο «σκληρό» lockdown παραμένει ως ενδεχόμενο, ενώ διάχυτη είναι ανησυχία για τα σχολεία. Τυχόν νέες αποφάσεις που αφορούν τα σχολεία, θα εξεταστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, αφού αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

Τα στοιχεία για τα κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα δείχνουν αυξητική τάση της διασποράς στα παιδιά.

Εκατοντάδες σχολικές μονάδες και τμήματα, συνολικά πάνω από 300, παραμένουν κλειστά σε ολόκληρη την Ελλάδα, είτε λόγω κρουσμάτων σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό, είτε λόγω των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Δύσκολες χαρακτήρισε τις αποφάσεις για τα σχολεία, η καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, τονίζοντας ότι υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και για τις μεταλλάξεις.

«Αγωνιζόμαστε τα παιδιά να βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση και να κοινωνικοποιούνται, αλλά την ίδια στιγμή ανησυχούμε ότι μπορεί πραγματικά να έχουν αυξηθεί τα κρούσματα παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάδοση δεν συμβαίνει από μαθητή σε μαθητή αλλά στο σπίτι του μαθητή, ή ενήλικες είναι εκείνοι που μεταδίδουν τη λοίμωξη στα παιδιά», είπε η καθηγήτρια μιλώντας στο Mega.

«Είπε ο αντιπόεδρος του ΕΟΔΥ ότι φοβάται πολύ το "βρετανικό" μεταλλαγμένο στέλεχος, μήπως αυτό έχει μεταφερθεί και στα παιδιά», σημείωσε η καθηγήτρια επισημαίνοντας ωστόσο ότι το χαρακτηριστικό του στελέχους είναι η γρήγορη μετάδοση, η οποία είναι 20-30% ταχύτερη και όχι η βαρύτερη λοίμωξη, ενώ τα παιδιά που νόσησαν ήταν ασυμπτωματικά.

«Περιμένουμε τους ειδικούς να μας πουν, αν το βρετανικό στέλεχος έχει μεταφερθεί και στα παιδιά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις αποφάσεις για το αν θα κλείσουν τα σχολεία ή όχι, είπε πως πρέπει «να περιμένουμε 2-3 μέρες ακόμα, για να δούμε τι θα τροποποίησουμε την Παρασκευή και τι εισηγήσεις θα κάνουμε στην πολιτική ηγεσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης